x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Circa 100 de avocaţi au protestat pe scările Curţii de Apel Bucureşti, faţă de blocarea plăţii onorariilor mici încasate

Circa 100 de avocaţi au protestat pe scările Curţii de Apel Bucureşti, faţă de blocarea plăţii onorariilor mici încasate

11 Feb 2019   •   14:56
Circa 100 de avocaţi au protestat pe scările Curţii de Apel Bucureşti, faţă de blocarea plăţii onorariilor mici încasate

Aproximativ 100 de avocaţi, între care şi prodecanul Baroului Bucureşti, Mihnea Stoica, au protestat paşnic, luni, pe scările Curţii de Apel Bucureşti, pe fondul blocării plăţii onorariilor avocaţilor din oficiu şi a sumelor mici acordate acestora pentru asistenţa judiciară.

Avocaţii s-au strâns pe scările instituţiei, unde şi-au spus nemulţumirile. Aceştia cer ministrului Justiţiei să cheme avocaţii la discuţii pentru a dezbate în mod instituţional chestiunea fondurilor alocate, a sumelor mici care se acordă avocaţilor ca onorarii prin prisma protocolului din anul 2015 şi găsirea unor soluţii.

Avocaţii spun că manifestarea este premergătoare întâlnirii programate cu membrii Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din Senatul României şi Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a Senatului României, la care vor participa şi reprezentanţi ai UNBR, Ministerului Justiţiei, Ministerului Finanţelor Publice, Parchetul General, CSM şi preşedinţii comisiilor de buget din cele două camere ale Parlamentului.

"S-au strâns peste 300 şi ceva de semnături. Ne solidarizăm în întregime cu colegii care au iniţiat acest protest şi revendicările lor. El este iniţiat de Baroul Argeş. Am fost acuzaţi pe nedrept că recurgem la asemenea forme de protest pentru că este an electoral. Vreau să informez opinia publică că barourile care au iniţiat acest demers nu au alegeri anul acesta. Deci este orice, numai demers electoral nu", a precizat prodecanul Baroului Bucureşti, Mihnea Stoica.

Unul dintre avocaţii prezenţi la protest a spus că principala revendicare este cea legată de faptul că Ministerul Justiţiei nu doreşte să renegocieze protocolul încheiat în 6 iunie 2015.

"Răspunsurile Ministerului Justiţiei sunt sterile şi politicoase şi se referă la faptul că noi nu facem propuneri legate de cuantumul sau cum să se cuantifice aceste onorarii. Ori plecând numai de la situaţia economică şi de la situaţia nivelului de trai de la nivelul anului 2015, trebuie să avem o minimă logică că în 2019 nu putem vorbi de acelaşi nivel al onorariilor din 2015", a explicat unul dintre avocaţii prezenţi la protest.

Acesta a spus că avocaţii nu vor oferi limite de sume între care ar trebui să se situeze onorariile pe viitor, dar aceste onorarii ar trebui mărite considerabil pe fondul gradului de expertiză al profesiei de avocat.

Avocaţii prezenţi au dat un exemplu de onorariu încasat de un apărător care a asistat o persoană în faţa judecătorilor care au discutat luarea unei măsuri preventive. Apărătorii au prezentat un document potrivit căruia instanţa supremă a stabilit ca respectivul avocat să primească şase lei, sumă impozabilă.

Avocaţii prezenţi au mai explicat că nu ar fi firesc ca un avocat să încaseze astfel de onorarii, raportat la gradul de salarizare al unui magistrat, arătând că şi un avocat parcurge aproximativ aceiaşi paşi pentru profesionalizare.

Potrivit unui comunicat al Baroului Timiş transmis recent Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului instanţei supreme şi altor instituţii din mediul judiciar, protestul va avea loc etapizat şi progresiv, putând ajunge până la refuzul avocaţilor de a se mai prezenta la instanţă şi de a mai oferi asistenţă judiciară în cauzele de oficiu.

"Majorarea onorariilor cuvenite avocaţilor pentru prestarea serviciilor mai sus enumerate, reglementarea prin Protocol a onorariilor/remuneraţiilor cuvenite curatorilor, eliminarea practicii judecătorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii", sunt revendicările enumerate în document.

În cazul în care avocaţii nu vor fi chemaţi la negocieri, aceştia se vor prezenta purtând o banderolă albă pe braţ în perioada 11 februarie 2019 - 24 februarie 2019, apoi vor asigura asistenţa judiciară exclusiv în cauzele penale în care se discută măsurile preventive în perioada 25 februarie 2019 - 10 martie 2019. Următorii paşi vor fi neasigurarea asistenţei judiciare, la început câte 30 minute pe zi, timp de o săptămână, apoi pe termen nelimitat, până la identificarea şi aplicarea soluţiilor la problemele menţionate, cu începere din 11 martie 2019. AGERPRES

×
Subiecte în articol: protest avocati blocare plati onorarii mici