x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ciucă: Constituția din 1923 a asigurat premisele modernizării și democratizării națiunii române

Ciucă: Constituția din 1923 a asigurat premisele modernizării și democratizării națiunii române

de Redacția Jurnalul    |    29 Mar 2023   •   18:30
Ciucă: Constituția din 1923 a asigurat premisele modernizării și democratizării națiunii române

Constituția din 1923 face parte din patrimoniul constituțional democratic al statului român și a asigurat premisele modernizării și democratizării națiunii române, spune Nicolae Ciucă, prezent lansarea monedelor dedicate împlinirii a 100 de ani de la adoptarea Constituției din 1923.

„Rolul unei constituții scrise este unul preponderent politic și juridic, mai puțin economic. Constituțiile stabilesc forma de guvernământ, modul de exercitare a puterii, precum și limitele și obiectivele puterii, care sunt chiar drepturile și libertățile cetățenilor. De cele mai multe ori, politica economică nu este un obiectiv principal al actului politic fondator al unui stat. Se discută mult prea puțin despre ceea ce numim constituția economică a unui stat, regulile și instituțiile fundamentale care au menirea să construiască și să garanteze stabilitatea și performanța economiei naționale. Cu toate acestea, Constituția din 1923 nu a fost doar expresia valorilor liberalismului politic adaptat nevoilor societății românești de atunci și obiectivului fundamental al creării unui stat național unitar”, spune Nicolae Ciucă.

El amintește că prin reglementările sale în domenii precum dreptul de proprietate privată și limitele acestuia, dreptul la asociere, protecția factorilor de producție, regulile privind exploatarea bogățiilor subsolului sau privind dobândirea imobilelor, Constituția din 1923 a fundamentat în spiritul timpului liberalismul economic, cu cele două elemente fundamentale: garantarea proprietății private și asigurarea libertății contractuale.

„Modul în care o Constituție reglementează exercițiul drepturilor bazate pe instituția proprietății private și publice, libertatea inițiatiei private și domeniul concurenței determină modul în care va arăta viața economică și socială a națiunii. În ultimă instanță, dezideratul unei societăți mature și echilibrate este să identifice, în limitele liberalismului politic și economic, toate soluțiile pentru a elimina excesele politice, economice și sociale, incosecvențele și erorile economiei naționale, cu scopul unei distribuții juste a bunurilor economice la nivel social. Constituția din 1923 a României întregite face parte din patrimoniul constituțional democratic al statului român și a asigurat premisele modernizării și democratizării națiunii române. La 100 de ani de la adoptarea acestei constituții, moștenirea sa democratică ne îndatorează să ducem aceste valori mai departe, să le apărăm cu orice preț și să definitivăm marea operă politică a liberalismului românesc, care a fost, este și va fi dezvoltarea accelerată a României ca parte integrantă a societății democratice occidentale. Aceasta este promisiunea noastră pentru viitor”, încheie premierul Ciucă.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: nicolae ciuca constitutie