x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ciucă spune că înmatricularea autovehiculelor se va face digitalizat

Ciucă spune că înmatricularea autovehiculelor se va face digitalizat

03 Noi 2022   •   14:38
Ciucă spune că înmatricularea autovehiculelor se va face digitalizat

„La nivelul MAI se pun bazele unui hub de servicii pentru digitalizarea evenimentelor de viață, de la obținerea cazierului juridic până la înmatricularea unui autovehicul”, spune premierul Nicolae Ciucă: „Este timpul ca statul să nu să îi pună pe români să circule cu hârtii între instituțiile sale”.

este un concept care transmite un mesaj ferm al PNL, transformarea digital este parte esențială din modernizarea României. Guvernările liberale, de-a lungul istoriei și-au asumat întotdeauna reforme curajease și misiunea de a moderniza societatea și economia României, îndeosebi în momentele grele. Astăzi, în fața multiplelor crize regionale și globale, trebuie să fructificăm oportunitatea de a face saltul în dezvoltare pe care îl așteaptă de altfel toți românii. Cercetarea, inovarea și digitalizarea sunt principalele ingrediente ale modelului liberal de creștere economică, le-am susținut și le vom susține în continuare. Lumea se schimbă cu rapiditate, revouția digital și noile tehnologii înseamnă șansa omenirii de a găsi soluții la marile provocări cu care ne confruntăm cu toții, de la pandemie la criza energetică și războiul de la granițele noastre. Prin mințile strălucite cu care este binecuvântată, România trebuie să contribuie la aceste progrese. Mai mult, transformarea digitală și noile tehologii ne oferă țansa de a recupera decalajele pe care le înregistră, încă, față de Uniunea Europeană și țările care au înțeles mai devreme rolul noilor tehnologii în modernizarea serviciilor publice. Este o șansă către viitoarele generații, un demers care trebuie să coaguleze toate energiile societății și să aibă continuitate pe termen lung”, spune Nicolae Ciucă.

El apreciază că România are „o fereastră de oportunitate”.

„Dacă în pandemie ne-am dat seama cu toții de utilitatea soluțiilor digitale, conflictul din Ucraina ne-a semnalat importanța strategică a securității cibernetice. Iar acum avem instrumentele și fondurile necesare pentru România digital, pe patru dimensiuni cheie: servicii publice digitale, competențe digitale, digitalizarea sectorului privat românesc și conectivitatea prin rețelele de mare viteză. Aceste priorități stratergice se reflectă în marile proiecte de transformare digitală pe care Guvernul României le are în lucru. Ministerul Digitalizării lucrează la cloud-ul guvernamental, un proiect major care va schimba complet paradigma serviciilor publice din România, prin asigurarea interoprabilității și securității datelor românilor. Este timpul ca statul să circule date, nu să îi pună pe români să circule cu hârtii între instituțiile sale. În același timp, la nivelul Ministerul Afacerilor Interne se pun bazele unui hub de servicii pentru digitalizarea evenimentelor de viață, de la obținerea cazierului juridic până la înmatricularea unui autovehicul”, adaugă liderul PNL.

El mai spune că formarea de competențe digitale, la toate nivelurile societății, este vitală pentru ca serviciile digitale vor fi accesate de cât mai mulți români.

„La nivelul ministerului Educației se lucrează la proiuecte care să asigure competențe digitale în sistemul de învățământ și în PNRR avem un proiect prin care 100.000 de români, inclusiv seniori și cetățeni din comunitățile rurale, vom dobândi abilități digitale prin intermediul a peste 1.000 de biblioteci ce vor fi transformate în hub-uri digitale”, mai arată Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă, președinte al PNL, a participat, joi, la conferința „România Digitală - România Liberală”.

(sursa: Mediafax)

×