x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ciucă vrea mărirea substanțială a bugetului pentru cercetare

Ciucă vrea mărirea substanțială a bugetului pentru cercetare

21 Oct 2022   •   17:35
Ciucă vrea mărirea substanțială a bugetului pentru cercetare
Sursa foto: gov.ro

Premierul Nicolae Ciucă anunță că intenționează ca din 2023 bugetul pentru cercetare să fie mărit „substanțial”: „Să facem în așa fel încât să conectăm cât mai bine producătorii noștri cu cercetarea și inovarea românească”.

„Este un moment care asigură continuitatea activității de ieri, unde am vizitat trei mari producători români, Practic, dorim ca prin prezența noastră în teritoriu, să preluăm de la fața locului toate realitățile cu care investitorii români, pentru că discutăm de companii cu capital sută la sută românesc, se confruntă și dorim ca, prin activitatea Guvernului, prin prezența reprezentanților de la ministerele de linie, să asigurăm acest dialog și să putem să preluăm toate problemele cu care se confruntă. Știm foarte bine că, în situația în care ne găsim, sunt probleme care țin de prețul energiei, de prețul gazelor, sunt și probleme care țin de asigurarea finanțării proiectelor viitoare ale acestor companii, și atunci este normal ca la nivelul Guvernului, ținând cont că România este o țară producătoare de energie electrică, care are resurse de gaz, să găsim formulacea mai potrivită pentru a putea veni în sprijinul producătorilor și să asigurăm competitivitatea pe piață”, spune Nicolae Ciucă, după o vizită la S.C. Astra Vagoane Călători SA.

El afirmă că, în prezent, în România se produc diverse lucruri de foarte mare calitate, produse care pot fi aliniate cu cele ale marilor companii din Europa.

„Am discutat cu dl președinte despre modul în care reușesc să ajung la un astfel de nivel, am aflat și astăzi, aici că au un centru propriu de cercetare. Și ieri la Craiova am discutat despre acest subiect și modul în care inovațiile românești, creativitatea românească este pusă în valoare. Doresc să subliniez încă o dată, nu este cu nimic mai prejos decât cea din celelalte țări. De aceea, este important să recunoaștem efortul pe care îl fac și să căutăm împreună soluții pentru a asigura o predictibilitate pentru un plan de afaceri pe termen mediu și lung. Este cât se poate de plăcut pentru mine să văd că tot ceea ce este aici în perioada următoare va circula în orașele din România, este produs asimilat în proporție de 80% în țara noastră, cee ace înseamnă că avem capacitate, avem potential și trebuie să facem tot cee ace e posibil pentru a-l pune în valoare”, adaugă Ciucă.

El arată că există fonduri europene care trebuie să fie folosite în această direcție.

„La bugetul de stat am alocat fonduri pentru investiții și vom continua să alocăm, am preluat un buget pentru cercetare care nu este tocmai cel mai potrivit pentru nivelul de ambiție pe care ni-l propunem, gândim ca, pentru bugetul pe anul viitor, să mărim substantial bugetul pentru cercetare, să facem în așa fel încât să conectăm cât mai bine producătorii noștri cu cercetarea și inovarea românească. Toate aceste realizări ale domeniului cercetării și dezvoltării nu trebuie să rămână pe o hârtie, într-un dosar și acela uitat pentru multă vreme într-un dulap. Sper ca și bucureștenii, pentru că lucrați la tramvaiele care urmează să fie livrate Capitalei, în foarte scurt timp să se bucure de aceste mijloace de transport moderne, eficiente și să produceți cât mai multe, atât pentru noi cât și pentru planurile noastre de export”, încheie Ciucă.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: cercetare