x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ciuhandu jr face afaceri in numele tatalui

Ciuhandu jr face afaceri in numele tatalui

de Tiberiu Kiss    |    27 Aug 2005   •   00:00
Ciuhandu jr face afaceri in numele tatalui

Primarul municipiului Timisoara, Gheorghe Ciuhandu, imparte terenuri preferential, pe care se nasc cladiri proiectate chiar de fiul sau. Una dintre cladiri e subiect de mare scandal pentru ca a fost ridicata in parc.

Primaria Timisoara sta pe un butoi cu pulbere. Nimic nu mai merge ca inainte, chiar daca echipa manageriala este la al treilea mandat consecutiv! Practic, din cauza unor interese de grup, municipalitatea a ajuns sa fie impartita in doua tabere: pe de-o parte, primarul Gheorghe Ciuhandu, viceprimarul Adrian Orza, secretarul Ioan Cojocari si unul sau doi sefi de servicii, iar de cealalta parte a baricadei, restul lumii...

Vara aceasta a inceput, peste noapte, in unul din parcurile selecte ale municipiului Timisoara, situat intre Calea Girocului si Zona Soarelui, constructia unui locas de cult, apartinand Bisericii Crestine Baptiste "Maranata". Inca de la primii stalpi ai constructiei, oamenii din zona au bombardat cu memorii Primaria Timisoara, cerand oprirea lucrarilor bisericii care ar fi urmat sa se ridice pe locul de joaca al copiilor. Mai mult, cativa parinti au luat cu asalt institutia primarului, cerand urgent si cu respect raspuns la o singura intrebare: Cine i-a adus pe pocaiti in parc? Eh, de-aici lucrurile se complica, iar restul pare desprins dintr-un roman de Kafka! Se face ca, in 1994, Primaria Timisoara a atribuit 2,5 ha de teren, in folosinta gratuita, Fundatiei Waldorf, pentru construirea unui centru pedagogic. Inainte de alegerile locale de anul trecut, Consiliul Local a decis ca 2.500 mp din acea suprafata de teren sa fie atribuite, tot in folosinta gratuita, Bisericii Baptiste "Maranata".

CA LA NOI, LA NIMENI. In schimbul "folosintei gratuite" si in afara unor mii de voturi, Primaria Timisoara s-a ales din partea comunitatii baptiste banatene cu o "donatie". Pe scurt, municipalitatea a cedat gratuit 2.500 mp de teren intr-un parc select din orasul de pe Bega, iar, la troc, pocaitii au donat 1.800 mp teren, pamant aflat sub blocurile 1, 3, 5 si 7 de pe Aleea Cristalului din Timisoara. Practic, un teren inutilizabil, intrucat nimeni nu a autorizat vreodata nici un fel de constructie pe fasiile de teren care se intrezaresc de sub blocuri. Cu alte cuvinte, Primaria Timisoara a dat un teren de 2.500 mp, in valoare de cel putin 250.000 euro, si a primit la schimb... nimic! Si poate ca nici locatarii din zonele Soarelui si Girocului n-ar fi sarit atat de sus daca, pe placa viitoarei constructii bisericesti, n-ar fi stat scris, cu litere de-o schioapa, la capitolul proiectant, numele SC MG Building Design SRL, iar actele n-ar fi purtat stampila arhitectului George Ciuhandu!

Conform datelor de la Registrul Comertului Timis, societatea MG Building Design SRL ii are ca administratori pe George Ciuhandu, fiul primarului Timisoarei, si pe consilierul local Constantin Catana. Din datele Directiei de Finante, firma de arhitectura si proiectare figureaza, in evidente, cu o datorie de 25 milioane de lei catre bugetul de stat, inca din anul 2002. In prima faza, primarul Gheorghe Ciuhandu nu a vrut sa comenteze acest subiect, sustinand ca nu are nici o legatura cu afacerile fiului sau.

INTERESUL POARTA FESUL. Chiar daca pentru acest proiect a incasat suma de 3.000 de euro de la Biserica Crestina Baptista "Maranata", fiul primarului declara ca nu a incalcat nici o lege, cu atat mai mult pe cea a conflictului de interese.

Tanarul George Ciuhandu a intampinat totusi greutati deosebite, in ceea ce priveste constructia magazinelor Metro din Calea Torontalului si Kaufland de la intersectia strazilor Gh. Lazar cu Circumvolutiunii. In cazul Metro, societatea MG Building Design nu a obtinut decat o autorizatie de constructie pentru... "organizare de santier"! Cu toate acestea, la ora actuala, celebrul lant de magazine este aproape gata, nici unul din angajatii Primariei Timisoara neindraznind sa dea vreo amenda, cu toate ca stiau ca Metro n-are nici macar avizul de mediu. Asta pana la sesizarea fenomenului de catre o parte a mass-media, cand unul dintre angajatii Directiei de Urbanism din cadrul Primariei Timisoara si-a rupt din timpul sau si a amendat societatea cu suma de 10 milioane de lei vechi, tocmai pentru a linisti spiritele. In ceea ce priveste Kaufland, un megastore care se construieste in plin centru civic al Timisoarei, acesta ar fi avut nevoie de un sens giratoriu, dar cei de la Directia de Urbanism au refuzat, pe motiv ca raza cercului ar fi intrat pe o fasie de teren de 1.000 mp, proprietate privata a unui timisorean. De aici si pana la amenintari sau la nationalizarea fasiei in interes public nu a fost decat un pas!

RUGAMINTI IN VAN
MONDEN. George Ciuhandu a avut sambata trecuta o nunta ca-n povesti
"L-am rugat in mai multe randuri pe fiul meu sa nu mai accepte lucrari in Timisoara, tocmai ca sa nu se mai iste discutii" - Gheorghe Ciuhandu, primarul Timisoarei

LOVITURI SUB CENTURA
"Prin mine se incearca sa se loveasca in tatal meu. Afacerile pe care le am in Timisoara reprezinta doar un mic procent fata de lucrarile pe care le am in restul tarii" - Arhitect George Ciuhandu, fiul primarul Timisoarei

COMBINATII
Primarul municipiului Timisoara, inginerul Gheorghe Ciuhandu, are de lamurit o serie de aspecte legate de afacerile fiului sau. De exemplu, daca sediul din Bdul Take Ionescu nr. 51, in care fiinteaza SC MG Building Design SRL, a fost dat pe ochi frumosi sau a fost scos la licitatie. Raspunsul il stiu, cu ochii inchisi, toti angajatii Primariei Timisoara! Mai mult, cum se face ca informatizarea PMT, care a costat peste 50.000 euro, a fost castigata de o alta firma privata, care imparte sediul din Bdul Take Ionescu cu MG Building Design SRL?! Sau cine se ascunde in spatele consilierului local taranist care, de curand, a fost improprietarit cu 4 ha de teren din pepiniera SC Horticultura SA, societate aflata in subordinea Primariei? Si, in cel mai fericit caz, daca mai are 5 minute libere si alte doua de sinceritate, primarul Ciuhandu ar trebui sa spuna cine este cel mai mare proprietar de parcele intravilane din zonele Soarelui si Girocului si daca este o coincidenta faptul ca "latifundiarul" este vecin de palier cu un inalt functionar din Primaria Timisoara. Sau poate ca, din nou, e o simpla coincidenta?!

ACTIVITATE
MG Building Design este una dintre cele mai active si rapide societati de arhitectura de pe raza Timisoarei. In numai doua zile, firma tanarului arhitect a reusit sa scoata o autorizatie de constructie pentru hotel-restaurant Cina si Autotim, in patru zile pentru constructia casei unui consilier local si a unui bloc pentru NGF Construct SRL, in sapte zile pentru Metro, in 10 zile pentru Kaufland si Elba, in 12 pentru Novatim. Si lista ar mai putea continua cu alte firme, la fel de celebre, de pe malurile Begai: UMT, Timco, Metacom, Rominex. Asta ca asta, dar daca mai punem la socoteala si faptul ca arhitectul George Ciuhandu a mai avut o comanda ferma si din partea Directiei de Patrimoniu din cadrul Primariei Timisoara, in valoare de 140.000.000 lei, inseamna ca deja celebrul conflict de interese cu institutia tatalui sau nu mai sta deloc in picioare.
×