x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ciutacu, despre acordarea dreptului la replică la B1 TV: CNA încearcă să se spele pe mâini

Ciutacu, despre acordarea dreptului la replică la B1 TV: CNA încearcă să se spele pe mâini

29 Iun 2010   •   00:00

Jurnalistul Victor Ciutacu a declarat că nu are de gând să se prezinte în emisiunea "Naşul" sau să trimită un punct de vedere scris sau o înregistrare video cu dreptul la replică impus de CNA postului B1 TV, precizând că a deschis un proces în instanţă împotriva lui Radu Moraru.

CNA a decis, marţi, să solicite postului B1 TV să îi acorde dreptul la replică lui Victor Ciutacu, după ce jurnalistului i-au fost aduse acuzaţii în ediţiile din 23 şi 24 iunie ale emisiunii "Naşul", moderată de Radu Moraru.

Victor Ciutacu, redactor-şef la Jurnalul Naţional, consideră însă că prin această decizie CNA încearcă să se spele pe mâini.

"Înţeleg că CNA nu vrea să se bage între noi şi încearcă să se spele pe mâini, dar menirea legală a Consiliului e să asigure un climat decent în audiovizual, nu să facă pe judecătorul de pace. Radu Moraru nu-i procuratură, să-l trimiţi pe Victor Ciutacu la el în studio cu mandat de aducere. Într-o lume normală, nu te prefaci a-l pedepsi pe Radu Moraru obligându-l să-l invite la emisiune pe Victor Ciutacu; împotriva voinţei acestuia din urmă. Iar Victor Ciutacu, asemeni oricărui alt cetăţean român, nu are nici o obligaţie să-şi probeze onestitatea şi nevinovăţia. De acum înainte şi până s-o desfiinţa statul de drept, discutăm doar în instanţă", scrie Victor Ciutacu pe blogul său.

Totodată, jurnalistul a declarat pentru MEDIAFAX că a primit de la B1 TV o singură invitaţie de a participa la o emisiune "Naşul", pentru a discuta despre "starea presei" şi să răspundă întrebărilor lui Radu Moraru "în legătură cu activitatea desfăşurată în calitate de funcţionar", după ce a reclamat postul TV la CNA, pentru acuzaţiile care i-au fost aduse de către Radu Moraru.

"Dacă răcnetele live de tip «băieţaş, te aştept aici» pot fi echivalate unei invitaţii, atunci mă invită continuu de vreo săptămână şi jumătate", spune Victor Ciutacu.

El afirmă că nu are "nici cel mai mic gând" să meargă în emisiunea "Naşul" şi nici să trimită un drept la replică scris sau o întregistrare video cu dreptul la replică la postul B1 TV. "Am deschis un proces în instanţă. Acum trebuie să probeze Radu Moraru invocata mea activitate în detrimentul statului şi relaţiile de afaceri cu diverşi oameni de afaceri de etnie arabă", spune Ciutacu.

Totodată, Victor Ciutacu spune că "există şi varianta justiţiei, inclusiv în relaţia cu CNA". "Oamenii ăia sunt plătiţi pentru a reglementa şi monitoriza audiovizualul, nu ca să mă împace pe mine cu Radu Moraru. Anul trecut l-au amendat de două ori fără să-i mai ceară difuzarea vreunui drept la replică ori invitarea mea. Legislaţia audiovizualului nu s-a modificat de atunci. Când au procedat legal, azi sau anul trecut?", se întreabă Ciutacu.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, două sesizări primite de la jurnalistul Victor Ciutacu, cu privire la ediţiile din 23 şi 24 iunie ale emisiunii "Naşul" de la B1 TV. La şedinţa CNA a fost prezentă şi Wilhelmina Gheorghiu, director al Compartimentului Juridic al postului B1 TV.

În cadrul şedinţei, membrii CNA au constatat că aspectele sesizate de Victor Ciutacu se regăsesc în cele două emisiuni de la postul B1 TV.

Întrebată de membrii CNA dacă Victor Ciutacu a fost invitat pentru a-şi exprima punctul de vedere în emisiunea "Naşul", Wilhelmina Gheorghiu a spus că "Victor Ciutacu este invitat în fiecare emisiune".

Totodată, la întrebarea membrilor Consiliului dacă B1 TV vrea să îi acorde un drept la replică lui Victor Ciutacu, Wilhelmina Gheorghiu a confirmat disponibilitatea postului TV în acest sens. "Categoric îi acordăm un drept la replică", a spus ea.

Victor Ciutacu, redactor-şef la Jurnalul Naţional, a trimis, săptămâna trecută, două sesizări la Consiliul Naţional al Audiovizualului cu privire la emisiunile "Naşul", din 23 şi 24 iunie, în care Radu Moraru a insinuat că ar avea legături cu fraţii Mehdi şi Hassan Awdi, cercetaţi pentru infracţiuni economice în privatizarea Rodipet.

În 14 octombrie 2009, Victor Ciutacu a dat în judecată societatea News Television SRL, care deţine B1 TV, şi pe Radu Moraru, realizatorul emisiunii "Naşul" de la postul TV, cerând daune morale de 100.000 de lei, pentru afirmaţiile "mincinoase" la adresa sa făcute în mai multe ediţii ale respectivului program. În septembrie 2009, B1 TV a fost amendat în două rânduri, cu câte 10.000 de lei, din cauza acuzaţiilor lui Moraru la adresa lui Ciutacu.

×
Subiecte în articol: observator