x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Clasa muncitoare s-a mutat la mare

Clasa muncitoare s-a mutat la mare

de Diana Scarlat    |    02 Mai 2010   •   00:00
Clasa muncitoare s-a mutat la mare
Sursa foto: Vladimir Simion Boeriu/

Am văzut mai bine de 20.000 de români fericiţi de Ziua muncii. Ce dacă e criză şI n-avem bani, iar şomajul creşte într-o lună precum economia Germaniei în 10 ani? Clasa noastră muncitoare s-a mutat în weekend la mare şi şi-a băut minţile, până la epuizare.

Nu eşti suficient de "trendy-cool" dacă nu treci prin Vama Veche atunci când te duci la mare. Aşa a ajuns să gândească tot românu' amator de un soi de libertate condiţionată de tendinţele momentului, care se-nghesuie în ultimul sat de pescari de la graniţa cu Bulgaria, indiferent dacă-i place sau nu ce se petrece acolo. Iar Vama Veche, "salvată" cu ceva timp în urmă de Mircea Toma şi ai lui, a fost plină ochi şi de acest întâi-mai-muncitoresc, în stil pur românesc.


"CE SUNT HIPIOŢII?"
Pe plaja pe jumătate asfaltată de Primăria Limanu, o duduie cu părul jenant de oxigenat, care-şi făcea drum prin nisip cu tocurile de 12 centimetri ale pantofilor roşii de piele a-ncercat să pară inteligentă în faţa prietenilor ei, întrebându-şi consortul "ce sunt hipioţii". Cu numai câţiva ani în urmă, puţini ar fi crezut că se vor desfăşura astfel de scenete în Vama Veche, dar după ce au crescut mai multe hoteluri de trei şi patru stele pe plaja altă dată sălbatică, amatorii de Mamaia s-au reprofilat şi ei, ca să fie în trend. Şi să se calce în picioare cu rockerii, cu punkerii şi cu hipioţii, într-un minunat amestec viu colorat.

Mai nou, snobii de secol XXI îşi cară iubitele cu feţe bine zugrăvite, ca pentru plajă, şi la concertele rock, asta ca să nu pice de fraieri în faţa ălora care chiar se distrează în jurul lor. Aşa au ajuns să se amestece printre fanii trupelor Iris, Viţa de Vie sau Urma, care-au cântat sâmbătă seara în Vama Veche. Nici măcar bătăile încinse din loc în loc pe alei, între petrecăreţii cu prea puţin sânge-n alcool nu par să-i deranjeze pe snobii cu pretenţii de vamaioţi care-au ocupat spaţiile de cazare din Vamă şi 2 Mai în proporţie de 100%, cu mai bine de o lună înainte de 1 Mai.


ALTERNATIVA PENTRU ANTISNOBI

Hip-hopperii au rămas şi de acest 1 Mai în avantaj. La ei nu vin snobi, deci se pot distra în voie, fără intruşi. Ei s-au adunat sâmbătă seara la Paraziţii, în Club Vision din staţiunea Olimp, ţinându-se departe de lumea colorată din Vama Veche. Tot acolo au mai cântat Guess Who şi Spike, pentru cei care nu se simt datori să meargă la concerte rock doar pentru a se simţi "cool".

Un colţ de autenticitate se mai găseşte încă la malul mării, în satul vecin cu Vama Veche, unde plaja îngustă şi lumea puţină nu-i atrag pe snobii pseudovamaioţi contemporani.
În 2 Mai, adevăraţii foşti vamaioţi s-au retras de Ziua muncii în mica lor comunitate de la Micul Golf şi-au petrecut trei zile şi trei nopţi ca în vremurile bune. Aici nu se calcă nimeni pe picioare, cu toate că locul este mult mai îngust, iar toată lumea se cunoaşte, aşa cum era şi acum 30 de ani, şi acum 40 de ani, şi acum 50 de ani.

Tot aici, Ziua muncii a fost  sărbătorită prin muncă de unii. Mai precis, de pescarii de la Micul Golf, care i-au făcut fericiţi pe doimaişti, cu "recoltă" proaspătă. Aici se mănâncă bine şi se pot depăna amintiri. Se leagă prietenii şi se regăseşte timpul pierdut, într-un spaţiu despre care nu se poate spune cu certitudine dacă aparţine începutului de secol XXI sau anilor '60. Pescarii par a rămâne aceiaşi mereu, un fel de oameni eterni ai aceloraşi locuri pentru care contează numai marea şi direcţia din care bate vântul. Chiar dacă muzica din Vama Veche se aude zi şi noapte până pe plaja din 2 Mai, locul rămâne al pescarilor, al pescăruşilor şi al oamenilor care ştiu ce vor.  

×
Subiecte în articol: observator