x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cluj: Zeci de mii de persoane sunt aşteptate la Mănăstirea Nicula, de Sfânta Maria

Cluj: Zeci de mii de persoane sunt aşteptate la Mănăstirea Nicula, de Sfânta Maria

de Mediafax    |    13 Aug 2011   •   10:48

Zeci de mii de persoane sunt asteptate, in acest sfarsit de saptamana, la Manastirea Nicula din judetul Cluj, pentru a asista la slujbele oficiate de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului.Purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, Bogdan Ivanov, a declarat sambata ca arhiepiscopia se asteapta ca zeci de mii de credinciosi din intreaga tara sa participe la sarbatoarea de la Manastirea Nicula.
Conform sursei citate, unul dintre cele mai importante momente ale evenimentului va fi in noaptea de duminica spre luni, atunci cand icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasa din biserica.
"Ne asteptam la zeci de mii de oameni, unii vin pentru slujbele de noapte si pleaca, vin altii, cred ca nu se va putea ajunge pana la manastire cu masina, deoarece va dati seama ca vor fi zeci de mii de pelerini. De aceea, recomandam oamenilor sa parcurga pe jos distanta de la Gherla la Nicula, de circa cinci kilometri", a spus Ivanov.
Slujbele oficiate cu ocazia sarbatorii Adormirii Maicii Domnului vor fi sustinute de mai multi episcopi, printre care episcopul Caransebesului, PS Lucian Mic, episcopul Giurgiului, PS Ambrozie Meleaca. Sfanta Liturghie va fi oficiata de mitropolitul Clujului, IPS Andrei.
Duminica vor fi oficiate liturghii, iar la ora 18.00 credinciosii vor asista la vecernie, urmand ca, dupa slujba de seara, icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului sa fie scoasa din biserica. In noaptea de duminica spre luni, la ora 2.00, se va face inconjurul bisericii cu icoana.
Luni, cand se sarbatoreste Adormirea Maicii Domnului, slujbele vor incepe la 5.00. Sfanta Liturghie arhiereasca va incepe la ora 8.00 si va fi oficiata de mitropolitul Clujului, IPS Andrei.
Politia, Jandarmeria, pompierii, dar si medicii au luat masuri suplimentare de protectie. Astfel, peste 600 de politisti clujeni si peste 200 de jandarmi vor fi in teren in aceasta perioada, pentru prevenirea infractiunilor sau a altor fapte antisociale. Ei vor asigura si desfasurarea traficului in conditii normale.
"A fost o intalnire la Prefectura Cluj cu toate institutiile care iau parte la buna organizare a evenimentului si vor fi asigurate ambulante, echipaje de pompieri, jandarmi si politie", a adaugat Bogdan Ivanov.
Icoana Maicii Domnului cu Pruncul a fost realizata in 1681, de preotul Luca din Iclod. Potrivit traditiei, aceasta icoana a Maicii Domnului cu Pruncul a lacrimat 26 de zile, intre 15 februarie si 12 martie 1694, fiind facatoare de minuni.

×