OBSERVATOR
UITATI - Taranii care si-au dat pamanturile pentru autostrada Transilvania n-au fost inca platiti
Zeci de persoane din satele clujene prin apropierea carora trece autostrada Transilvania, Brasov - Bors, asteapta si acum
banii pe pamanturile pe care le-au cedat statului, desi procesele-verbale au fost incheiate de cateva luni bune.
ELENA STANCIU
|
INAINTE DE TURUL DOI. Lucrarile la autostrada Transilvania au inceput asta-vara |
Satenii expropriati din comuna Ciurila s-au plictisit sa tot intrebe daca le-a intrat vreun leu in conturile deschise special si mai ales s-au plictisit sa nu-i bage nimeni in seama. Acestia au incheiat cu reprezentantii statului, in perioada septembrie-noiembrie 2004, niste acorduri, prin se care se stabileste ca "expropriatul este de acord cu inceperea lucrarilor si inainte de plata efectiva a despagubirilor". Buldozerele nu au intrat pe terenurile lor, pentru ca pe timpul iernii toate lucrarile au fost sistate. Dar nici banii nu i-au vazut.
Oamenii din Ciurila sunt destul de izolati de lume - nu au telefon, iar pana la Cluj-Napoca, la banca, nu ajung decat cu greu ca sa-si verifice conturile.
PROMISIUNI. Crucita Manciu are 72 de ani si-si traieste batranetile singura, in casuta ei veche. Ea a povestit ca nu are pe nimeni sa o ajute, iar cand am intrebat-o cam de cand i-au luat pamantul, a stat pe ganduri pret de cateva secunde bune, socotind numarul lunilor. In orice caz, procesul-verbal intocmit pe numele ei poarta data de 17 septembrie. "Apoi, de la Bucuresti, pana acum, mi-au venit numa hartii, da bani ba! A mai venit zilele trecute si o doamna, de la Cluj, nu stiu ce era, cred ca avocata, si a zis ca «las ca va primiti si banii», povesteste lelea Crucita. Batrana ar trebui sa primeasca 200 de milioane de lei pentru bucata ei de pamant, bani care reprezinta, cu siguranta, singura ei avere.
Alti sateni au fost expropriati chiar de mai multe
terenuri. Todor Vomir asteapta de la stat mai mult de un miliard de lei, bani care i se cuvin pentru patru parcele. El crede ca daca cei care au intocmit procesul-verbal nu ar fi scris gresit numarul contului bancar, ar fi primit banii la timp. Insa problema a fost rezolvata destul de repede, iar contul e tot gol. "Da pai noi suntem mai prosti, ca suntem tarani, da nici nu ne zice nimeni nimic. Io am si zis ca-i dau in judecata", spuse, amarat, nea Todor.
MOTIVE. Mircea Pop, director in cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNA DN) din Romania, a explicat ca pur si simplu nu sunt bani pentru aceste plati, deoarece nu s-au primit de la buget. "Trebuie sa vina luna aceasta. Cel putin, eu asa sper. Blocajele sunt de obicei financiare. Dar probleme de genul acesta sunt si pe langa Oradea, si in comunele clujene Moldovenesti si Sandulesti. Inca celor din Ciurila li s-au platit terenurile in mai mare masura decat altora", a declarat Mircea Pop, care a afirmat ca pana in momentul de fata s-au facut plati in valoare de 3 milioane de euro, in trei randuri, si ca ar mai fi de dat 12 milioane de euro.
OPTIMIST. Directorul a explicat ca pe cele doua sectiuni pe care se lucreaza la autostrada ar mai fi exproprieri de facut pana in mai, iar proprietarii isi vor primi banii, probabil, pana la jumatatea anului, sau cel putin asa spera reprezentantul CNADN.
|
Dupa afirmatiile presedintelui Basescu, cei din conducerea Bechtel afirma ca analiza autoritatilor romane privind autostrada Brasov - Bors va confirma importanta proiectului si si-au exprimat disponibilitatea sa discute pe aceasta tema cu Basescu si cu premierul Tariceanu, dupa finalizarea analizei. Potrivit reprezentantilor Bechtel, proiectul este cel mai mare de acest tip din Europa. Autostrada Brasov - Bors va avea o lungime de 415 kilometri, cu patru benzi, si va face legatura intre Brasov si Oradea, urmand sa strabata judetele Brasov, Mures, Salaj, Cluj si Bihor. Finalizarea lucrarilor este programata pentru anul 2012. Inaugurarea lucrarilor la autostrada Brasov - Bors a avut loc la 16 iunie, inaintea turului doi al alegerilor locale, in prezenta fostului premier Adrian Nastase si a lui Ioan Rus, care atunci candida la Primaria Cluj-Napoca. Pana una-alta, localnicii din satele de pe langa viitoarea autostrada asteapta sa-si primeasca banii ce li se cuvin pe terenurile cedate statului roman, bani ce intarzie sa apara de aproape o jumatate de an.
|
Contractul Bechtel intra sub lupa presedintelui
Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca Executivul va analiza toate contractele incheiate fara licitatie, iar firmele carora le-au fost atribuite vor trebui "sa vina la preturile pietei", in caz contrar respectivele contracte urmand a fi anulate.
GABRIELA ANTONIU
Seful statului a participat la o masa rotunda cu oameni de afaceri organizata de Business Review, spunand ca Executivul va analiza atent toate contractele atribuite fara licitatie. El a aratat ca, daca e oportun, va fi organizata licitatie pentru atribuirea acestor contracte, iar daca nu este posibil, "furnizorul va trebui sa revina la preturile pietei". "Nu vom accepta sa platim mai mult decat pretul pietei", a afirmat presedintele. Basescu a apreciat ca atribuirea contractelor pentru realizarea tronsonului de autostrada Bucuresti - Brasov s-a facut "printr-un simulacru de licitatie", la fel ca si in cazul contractului pentru autostrada Transilvania, Brasov - Bors, si in cel al securizarii frontierelor cu firma EADS, la care deja se constata "niste suprapuneri penibile".
GRESEALA. Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Mircea Geoana, sustine ca ar fi o grava greseala din partea actualei Puteri sa renunte la contractul Bechtel. Potrivit senatorului PSD, contractul Bechtel si adoptiile internationale reprezinta subiecte sensibile pe agenda discutiilor dintre SUA si Romania, in perspectiva vizitei pe care o va efectua presedintele Basescu la Washington. Geoana a precizat ca a facut aceste constatari in timpul vizitei efectuate in SUA, impreuna cu senatorul Aliantei D.A., Norica Nicolai, cei doi fiind invitati la micul-dejun de rugaciune, de la Washington. "Contractul dintre Romania si firma americana Bechtel este un subiect de preocupare pentru SUA. Este normal ca partea americana sa se intrebe daca este un joc politic", a subliniat Geoana. El considera ca americanii vor aborda acest subiect in discutiile cu Basescu, in timpul vizitei acestuia in SUA. "Americanii nu umbla cu giumbuslucuri. Vor discuta deschis pe aceasta tema", a mentionat fostul ministru de Externe.