x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Coco Galescu "atacă" vârful Pumori

Coco Galescu "atacă" vârful Pumori

de Mircea Opris    |    28 Sep 2009   •   00:00
Coco Galescu "atacă" vârful Pumori

După o premieră mondială şi nouă naţionale, alpinistul bănăţean Coco Galescu va pleca într-o nouă expediţie, de această dată pe vârful Pumori din Himalaya. Aventura va dura mai bine de o lună, iar costurile se ridică la 7.000 de euro de persoană.

Cotat drept cel mai experimentat alpinist român, Coco Galescu va încerca să aducă României o nouă premieră naţională. El va escalada unul dintre cele mai dificile vârfuri din Himalaya, Pumori, situat la 7.161 de metri altitudine. Pumori este considerat a fi "fiica nemăritată" a Everestului şi se află la graniţa dintre Nepal şi Tibet, la doar 8 kilometri de Everest.

"Pumori nu este uşor, acolo vin oameni foarte bine pregătiţi. La 7.000 de metri începe "zona morţii", organismul trăieşte din rezerve, iar creierul se oxigenează greu. Eşti într-o stare de vis şi realitate, iar dacă nu revi la realitate poate fi fatal. O astfel de aventură este foarte costisitoare, de persoană ajunge la 7.000 de euro. Am văzut în 2003 o expediţie de un milion de euro, a unui grup din Elveţia. Am rămas uimit, este ca şi cum ai merge pe munte cu telecabina", a declarat alpinistul Coco Galescu.

El va pleca în Himalaya alături de Florin Grama. Acesta este stabilit de şapte ani în Atlanta, SUA, şi l-a mai însoţit de Coco şi în alte expediţii, la fel de importante. Expediţia va debuta marţi, din Timişoara, de unde  cei doi vor pleca spre Budapesta cu autocarul, apoi cu avionul Istanbul-New Delhi-Kathmandu. Alpiniştii speră ca la 30 octombrie să ajungă în vârful Pumori şi să aducă României încă o premieră.

×
Subiecte în articol: observator