Pentru prima oară cod roşu. Locuitorii din Capitală şi din cinci judeţe vor respira astăzi aer de foc. Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov şi municipiul Bucureşti vor trăi la 42 de grade Celsius, conform ANM, temperaturile "la soare" putănd ajunge insă la circa 60 de grade Celsius! Fiind o premieră, autorităţile au luat măsuri speciale. Cel mai bun sfat, nu ieşiţi din casă!
⢠Prognoza meteo pentru luna august
⢠Canicula va inceta joi
⢠Rezistenţa la caniculă depinde de posibilitatatea de adaptare a organismului
⢠De ce alimentaţie este nevoie pentru a combate canicula prelungită
⢠Recomandarile Ministerului Sanataii pentru populatie in caz de canicula
Astăzi este o zi de foc, căreia trebuie să-i facem faţă. In timp ce locuitorii din vestul şi nordul ţării au parte de vijelii, in est vor fi călduri
toride, iar cei din sud aproape că nu vor mai putea respira aerul fierbinte. Romănia se confruntă pentru prima oară cu codul roşu.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis pentru astăzi o avertizare meteo cod roşu. Astfel, astăzi, in municipiul Bucureşti, in judeţele Ilfov şi Giurgiu, Teleorman, Olt şi Dolj, temperatura aerului va depăşi 41 de grade. De asemenea, in Lunca Dunării mercurul termometrelor va atinge 42... 43 de grade.
Codul roşu se instalează atunci cănd sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate foarte mare: vănt, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, căldură excesivă. In cazul nostru este vorba despre canicula care a fost prezentă mai mult de două zile consecutiv in anumite zone ale ţării, zone unde s-au inregistrat temperaturi de cel puţin 41 de grade. In ţara noastră, la 5 iulie 2000, s-au inregistrat temperaturi asemănătoare, maxima absolută inregistrată in judeţul Giurgiu a fost de 43 de grade, susţine Ortansa Jude, meteorolog şi cercetător ştiinţific in cadrul ANM.
VIJELII. Potrivit meteorologilor, măine există posibilitatea prelungirii avertizării - cod portocaliu - pentru municipiul Bucureşti, judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Ilfov şi vestul judeţului Constanţa. Totodată astăzi in Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, nordul şi centrul Moldovei se menţine codul galben. Astfel, in aceste zone, deşi se vor inregistra 35... 38 de grade, vor fi manifestări de instabilitate atmosferică prin intensificări ale văntului cu aspect de vijelie, descărcări electrice, izolat ploi torenţiale şi grindină, iar in noaptea de marţi spre miercuri intensitatea acestor fenomene va fi mai mare. Şi atenţionarea meteo cod portocaliu se menţine astăzi pentru judeţele din sud-estul ţării.
Vestea bună este că de joi vremea se va răcori in toată ţara. Pe lăngă scăderea de temperatură, vom avea şi intensificări de vănt, posibil cu aspect de vijelie. Din păcate, ploile vor fi foarte puţine şi de scurtă durată.
Eforturi
Ministerul Internelor a dispus măsuri speciale pentru zonele avertizate cu cod roşu. Angajaţii Jandarmeriei vor fi puşi la dispoziţia autorităţilor locale pentru a ajuta persoanele aflate in dificultate, iar reprezentanţii Departamentelor de Ordine şi Siguranţă Publică vor lua măsuri pentru protejarea populaţiei.
Mai multe examene pentru admiterea la facultăţi au fost decalate, urmănd să inceapă de la 7 sau 8 dimineaţa ori după-amiaza. In Bucureşti, autorităţile au cerut sprijinul Armatei, căteva corturi militare climatizate urmănd să fie amplasate in zonele cu trafic pietonal intens. Codul roşu i-a dat peste cap programul şi primarului general Adriean Videanu, care a anunţat că işi va intrerupe concediul şi va reveni azi la muncă.
Cel mai bun sfat: nu ieşiţi din casă!
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, spune că avertizarea cod roşu presupune intensificarea măsurilor de prevenţie a efectelor caniculei asupra populaţiei. Prima şi cea mai importantă măsură care poate injumătăţi riscurile provocate de caniculă este limitarea ieşirii din case intre orele 11:00 şi 18:00. Ministrul Sănătăţii a dispus suplimentarea Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti cu zece ambulanţe şi a serviciilor similare din judeţetele cu cod roşu cu căte cinci ambulanţe. Nicolăescu subliniază că temperaturile de peste 41 de grade afectează toate persoanele, inclusiv pe cele cu o stare de sănătate bună. Dar, in mod special, sunt in pericol vărstnicii, persoanele cu handicap, cu boli cronice sau cu tulburări mentale, sub tratament medicamentos continuu şi copiii. Pentru reducerea consecinţelor negative ale caniculei asupra populaţiei se impune respectarea măsurilor ştiute, repetate frecvent in ultimele zile: să bem intre 2,5 şi 4 litiri de apă pe zi, să ne imbrăcăm cu haine uşoare, de culoare deschisă şi să ne acoperim capul cănd ieşim din casă. Este extrem de importantă respectarea regulilor de igienă personală (spălarea pe măini cu apă şi săpun ori de căte ori măncăm sau folosim wc-ul) pentru a reduce pericolul infecţiilor. De asemenea, toxiinfecţiile alimentare, al căror număr a crescut in ultimele zile, pot fi prevenite dacă suntem atenţi ce măncăm: legumele şi fuctele bine spălate, pregătite termic corespunzător, păstrate la temperaturi mici. (M. Marincovici)Program redus
Azi este interzis lucrul in spaţii deschise intre orele 11 şi 18, iar in instituţiile publice programul este 7-11 şi 18-20. In cazul celorlalte locuri de muncă, angajaţilor li se vor asigura ventilarea şi apă minerală. Primăria Capitalei, direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bucureşti şi Direcţia Generală de Administrare a marilor contribuabili işi modifică programul de lucru cu publicul. Ghişeele acestor instituţii sunt deschise intre 7-11 şi 18-20. Alianţa Naţională a Sindicatelor Bugetarilor "Sed Lex" atrage atenţia că orarul "de caniculă" este nepotrivit pentru că mulţi funcţionari sunt trimişi acasă la 11 şi rechemaţi la 17, fiind plimbaţi prin soare in cea mai călduroasă perioadă a zilei. (Florina Zăinescu)
Comentariul specialistului
Astăzi, in toată Romănia, valorile de temperatură vor fi foarte ridicate - in majoritatea lor mai mari de 35°C... 36°C la amiază, iar in jumătatea de sud chiar de 40 de grade; măine, valori mai mari de 35°C vor fi in regiunile sudice şi de sud-est, pănă la 39°C... 40°C in Muntenia şi partea continentală a Dobrogei, iar de joi vremea se va răcori in toată ţara. Răcorirea va insemna, pe lăngă scăderea de temperatură, intensificări de vănt, la inceput cu aspect de vijelie. Din păcate, ploile vor fi foarte puţine, de scurtă durată şi nu in toate zonele.
(meteorolog: Romica Jurca)
In Bucureşti
max. 38°C - min. 17°C
Azi (marţi):
Vremea va fi caniculară la orele amiezei, cerul va fi senin, iar văntul va sufla slab.
Măine (miercuri):
Deşi temperatura aerului va scădea uşor, vremea va fi caniculară după-amiaza. Cerul va fi variabil. Maxima: 39°C, iar minima: 19°C.
Poimăine (joi):
Vremea va continua să se răcească uşor, iar cerul va fi variabil. Maxima: 34°C, iar minima: 18°C.
Pe litoral
Azi (marţi):
Vremea va fi călduroasă, izolat caniculară la amiază. Cerul va fi senin, iar văntul va sufla slab, pănă la moderat. Maxime: 34°C... 35°C, iar minime: 24°C... 27°C. Temperatura apei mării va fi de 24°C... 26 °C.
Măine (miercuri):
Vremea va fi deosebit de căldă ziua, deşi temperatura aerului va fi in scădere. Cerul va fi variabil, cu unele innorări noaptea, cănd vor fi condiţii de averse. Maxime: 32°C... 34 °C, iar minime: 20°C... 22°C. Temperatura apei mării va fi de 22°C... 24 °C.
Poimăine (joi):
Vremea va contiuna să se răcească uşor. Cerul va fi senin. Maxime: 28°C... 30°C, iar minime: 20°C... 23°C. Temperatura apei mării va fi 21°C... 23°C.
La munte
Azi (marţi):
Vremea se va menţine deosebit de caldă. Spre seară şi noaptea vor fi innorări, descărcări electrice, intensificări de vănt ce pot lua şi aspect de vijelie şi izolat averse in Apuseni şi in Orientali.
Măine (miercuri):
Vremea se va răci uşor.
Vor fi innorări temporare şi izolat averse şi descărcări electrice şi condiţii de grindină, in masivele nordice.
Poimăine (joi):
Vremea va continua să se răcească uşor, dar va fi predominant frumoasă. Cerul va fi variabil.