Fostul ministru al Economiei, con-servatorul Codrut Seres, a afirmat ieri ca implicarea sa in dosarul pri-vind privatizarile este "un joc poli-tic" al actualei puteri, ce are ca scop defaimarea sa si a PC. Presedintele Basescu a convocat comisia speci-ala, care va analiza cererea procurorilor privind ince-perea urmaririi penale in cazul lui Seres si al lui Nagy Zsolt.
DOSARUL ENERGIA - Seres spune ca tot ce a facut a fost corect si legal
Fostul ministru al Economiei, conservatorul Codrut Seres, a afirmat ieri ca implicarea sa in dosarul privind privatizarile este "un joc politic"
si un "show mediatic".
El sustine ca scopul actualei puteri este defaimarea sa si a PC. "Am fost un ministru incomod, iar reprezentantii PD au tras din toate pozitiile timp de doi ani pentru a obtine Ministerul Economiei, un minister foarte important", a spus Seres. El a amintit ca dosarul sau a aparut in timp ce dezvaluia public ca a fost supus unor presiuni din partea politicienilor care vizau interese extrem de mari in domeniul energetic, ca el si familia sa erau urmariti pas cu pas de niste masini, dar si dupa ce, cu cateva luni inainte, concediase un secretar, de stat de la PD. Fostul ministru a relatat ca a fost sunat de tatal sau, care i-a povestit ca ii este ascultat telefonul. "Daca timp de doi ani am fost urmarit si interceptat fara sa stiu si, daca in decembrie 2006 facem referire la evenimente din 2005, avem doua variante: ori institutiile statului au fost complice cu tradatorii, ori au incropit un dosar politic jalnic, in graba, numai ca sa murdareasca imaginea unui tanar politician si a PC", a mai spus Seres.
EXPLICATII. Seres a mai precizat ca nu a primit pana acum nici un fel de rechizitoriu sau vreun alt document sau telefon care sa-i confirme ca este implicat in vreun caz de incalcare a legii. "Nu am nimic sa-mi reprosez in privinta activitatii mele la Ministerul Economiei, tot ce am facut a fost legal si corect", a declarat el. In ce priveste compania Electrica Muntenia Sud, Seres a spus ca firma italiana care a castigat licitatia pentru privatizare a platit 820 de milioane de euro, mai mult decat in cazul privatizarii Petrom, iar licitatia a avut loc la sediul Electrica si nu la MEC. Fostul ministru a mai precizat ca nu a spus niciodata nimanui ce se discuta in sedintele CSAT si ca bulgarul Stamen Stanchev nu a participat la nunta sa si nici nu a trimis vreun cadou cu aceasta ocazie. Senatorul a mai spus ca inainte ca PC sa iasa de la guvernare a primit propuneri, atat de la PNL, cat si de la PD, sa treaca la aceste partide si sa ramana la minister, dar a considerat corect sa se retraga o data cu partidul care l-a numit in acea functie, refuzand orice fel de negociere.
SUSPECTATI DE "CONTRIBUTIE" LA TRADARE
|
Procurorii Parchetului instantei supreme ii suspecteaza pe ministrii Codrut Seres si Zsolt Nagy de "contributie" la comiterea faptelor de care sunt acuzati functionarii ministeriali Dorinel Mucea si Mihai Donciu si consultantii internationali Stamen Stanchev si Vadim Benyatov. Precizam ca primii au fost arestati pentru tradare prin transmitere de secrete, ultimii pentru spionaj, toti patru fiind acuzati si de constituire a unui grup infractional organizat care actioneaza in mod coordonat pentru concurenta neloiala si pentru divulgarea secretului economic, in dosarul legat de consultanta ori privatizarile Petrom, Electrica Muntenia Sud, SN Radiocomunicatii, Posta Romana. Ancheta fata de cei doi ministri se afla in faza "actelor premergatoare", dupa cum ne-a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Public, Robert Cazanciuc. Procurorul general Laura Codruta Kovesi a cerut marti Comisiei speciale, pentru analiza sesizarilor cu privire la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de membrii Guvernului, avizul pentru inceperea urmaririi penale a fostului ministru al Economiei si a ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy. Solicitarea catre Comisia speciala a Presedintiei s-a facut, deoarece "exista indicii cu privire la comiterea unor infractiuni privind siguranta nationala".
Procurorii DIICOT nu
au formulat o incadrare juridica a faptelor. Potrivit sursei citate, acest lucru este posibil abia in momentul in care procurorii
vor primi avizul favorabil al
solicitarii inaintate Presedintiei. Ambii ministri au negat orice implicare de natura penala in cazurile analizate de procurori, insa anchetatorii sustin ca detin dovezi ce probeaza contrariul. (Violeta Fotache)
|
LA COMISIE
|
Presedintele Basescu a convocat ieri comisia speciala care analizeaza solicitarea procurorului general al Romaniei de incepere a urmaririi penale impotriva ministrilor Codrut Seres si Zsolt Nagy. "Presedintele Romaniei va hotari asupra raportului prezentat si va aduce la cunostinta opiniei publice decizia", a precizat purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu. Saftoiu a explicat de ce Seres face obiectul comisiei speciale. Potrivit acesteia, presedintele nu a semnat decretul de revocare a ministrului, intrucat a anuntat, la revocarea lui Gheorghe Flutur, ca este ultima data cand accepta sa schimbe un ministru fara sa aiba pe masa si decretul de numire a inlocuitorului acestuia. In plus, presedintele ar fi preocupat de stocurile de iarna, fapt pentru care, cu atat mai mult, Ministerul Economiei nu trebuie sa ramana fara ministru.
|
INTALNIRE
|
Presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a recunoscut ca s-a intalnit cu Stamen Stanchev, dar a precizat ca grupul austriac nu este implicat in transferul pachetului de 8% din actiunile Petrom detinut de stat catre angajatii companiei. Intrebat daca s-a intalnit cu Stanchev, cercetat de autoritatile romane intr-un dosar privind divulgarea de secrete economice, oficialul OMV a afirmat ca s-a intalnit cu persoana respectiva, intrucat are discutii cu multi oameni care au legatura cu afacerile OMV.
Presedintele OMV nu a dorit sa comenteze relatia avuta cu Dorinel Mucea, fost adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), acuzat de tradare si infractiuni ce aduc atingere sigurantei nationale. "Mucea a fost in timpul privatizarii implicat in mai multe activitati, iar dupa aceea a fost numit de Guvern in conducerea companiei", a declarat seful OMV. Ruttenstorfer a precizat ca nu doreste sa comenteze nici un aspect legat de ancheta privind mai multi oficiali si reprezentanti ai unor companii de consultanta. Presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a negat acuzatiile privind subevaluarea Petrom la privatizarea acesteia, prin subevaluarea resurselor de titei. "Nimeni nu a putut prevedea cresterile preturilor petrolului ulterioare semnarii contractului. Sunt 100% convins ca oferta noastra din aprilie 2004 a fost foarte competitiva", a spus Ruttenstorfer. El a confirmat faptul ca soarta rafinariei Arpechim depinde de cea a Oltchim, mai exact de privatizarea acesteia. "Dupa ce Guvernul va lua o decizie privind Oltchim, vom primi primele indicii in functie de care ne vom preciza pozitia privind Arpechim", a spus presedintele OMV, repetand ca nu are de gand sa vanda rafinaria. Deocamdata. |
Citește pe Antena3.ro