x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Codul lui Chiuariu - Fiţi primitori cu hoţii care vă sparg casele!

Codul lui Chiuariu - Fiţi primitori cu hoţii care vă sparg casele!

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    20 Aug 2007   •   00:00
Codul lui Chiuariu - Fiţi primitori cu hoţii care vă sparg casele!
Sursa foto: ALEX MICSIK/

Tudor Chiuariu girează schimbarea conceptului de "legitimă apărare" astfel incăt, dacă eşti călcat de hoţi şi nu eşti atacat fizic, tu nu ai voie să-l atingi!

NISIPURI MIŞCĂTOARE - Noul Cod Penal, in viziunea ministrului Chiuariu

Ultimul proiect de cod penal, aflat in dezbatere publică inainte de a fi trimis Legislativului, conţine multe modificări, nu toate lăudabile. Moştenire de la Macovei, noua concepţie despre legitima apărare este impărtăşită şi de actualul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu. Astfel, dacă eşti călcat de hoţi in propriul apartament, iar intrusul nu te atacă fizic, direct şi imediat, ci doar iţi fură bunurile agonisite, tu nu ai voie să-l atingi!

Intr-o Romănie in continuă prefacere, vizionari veritabili in politicile publice sunt din ce in ce mai puţini. Şi e clar că ei nu se regăsesc la justiţie. Dovada o constituie cavalcada codurilor penale şi de procedură penală in care lucrurile bune se pot pierde atăt de uşor.

SCENARIU. E o noapte călduroasă şi abia ai reuşit să aţipeşti. Te trezeşte brusc un zgomot infundat care pare să vină din sufragerie. Ce să fie? Te găndeşti că-i tata, dar nu, că tu nu mai stai cu ai tăi. Eşti singur acasă şi ai inchis uşa şi geamurile inainte să te culci. Te ridici in capul oaselor şi asculţi cu urechile ciulite. Mai auzi un zgomot şi inima incepe s-o ia la vale: e cineva in casa ta. Probabil un hoţ. Sau mai mulţi? "Să ies? Dar cu ce mă apăr? Să sun la poliţie? Da, asta e! Dar telefonul e in sufragerie." Se aude un scărţăit. "Ah, e de la sertarul in care imi ţin banii. Toţi banii. Mai bine ies. Şi dacă mă omoară?" Rişti şi te hotărăşti să intervii. Apuci in grabă o vază de pe noptieră şi ieşi războinic cu ea deasupra capului: "Ce faci, mă, nenorocitule?! Furi, mă, furi? Sau vrei să mă omori?". Cagulatul interpelat, sigur pe el, işi vede de treabă mai departe, nescăpăndu-te nici o clipă din ochi. Ia banii şi dă să plece mărăind: "Stai liniştit, că te tai!". Ai vrea să stai pe loc, dar dimineaţă trebuie să-ţi plăteşti rata la bancă. Şi te apucă furia. Fără să mai găndeşti te repezi in urma lui: "Stai. Dă-mi banii inapoi, hoţ nenorocit!". Şi de aici nu mai ştii cum ai ajuns să arunci vaza drept in moalele capului cagulat. L-ai rănit. Chemi salvarea şi poliţia. Iţi linişteşti bătăile inimii, spunăndu-ţi că ai fost in legitimă apărare, n-ai cum să păţeşti ceva, doar ţi-ai apărat casa şi bunurile.

ACUM LEGEA E CLARĂ. "Se prezumă că este in legitimă apărare şi acela care săvărşeşte fapta pentru a respinge pătrunderea fără drept a unei persoane, prin violenţă, viclenie, efracţie sau prin alte asemenea mijloace, intr-o locuinţă, incăpere, dependinţă sau loc imprejmuit ori delimitat prin semne de marcare." Aşa sună alineatul 2 indice 1 al articolului 44 din actualul Cod Penal, introdus in anul 2002 şi modificat in 2005. Prevederile lui s-au aplicat in celebrul dosar Adrian Iovan. Soţul creatoarei de modă Romaniţa Iovan nu a fost tras la răspundere penală pentru că l-a impuşcat mortal pe Bogdan Iancu, hoţul care-i călcase casa in toiul nopţii. Procurorii Parchetului Capitalei au dispus neinceperea urmăririi penale, stabilind că Adrian Iovan a acţionat in legitimă apărare. Deşi legea este extrem de precisă, cazul a reuşit să divizeze societatea romănească in două mari tabere, dacă-i excludem pe cei neutri. Proprietarii, oameni cu stare, au susţinut că Adrian Iovan şi-a apărat casa şi viaţa. La fel şi mulţi alţi romăni. Familia lui Bogdan Iancu crede şi azi că moartea rudei a fost de fapt o crimă! Şi ei au de partea lor susţinători.

PARAGRAF DISPĂRUT. Nu este greu să ne imaginăm căt de adăncă ar fi prăpastia dintre tabere dacă s-ar petrece un incident similar, fără ca prevederea din alineatul 2 indice 1 să mai existe. Ceea ce este foarte posibil, avănd in vedere faptul că in ultimul proiect de Cod Penal, aflat deja in dezbatere publică, paragraful nu se mai regăseşte. Lipseşte cu desăvărşire, după ce ne-a luat ani buni ca să-l facem text de lege. Proiectul se află pe site-ul Ministerului Justiţiei incă din luna martie, iar noua concepţie despre legitima apărare aparţine echipei fostului ministru Monica Macovei. Se pare că această viziune este impărtăşită şi de echipa actualului ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu. Textul sună aşa: "Este in legitimă apărare persoana care săvărşeşte fapta pentru a inlătura un atac material, direct, imediat şi injust, care pune in pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului".

Haz de necaz

Care va să zică, cititorule, singur acasă, călcat de hoţi, dacă intrusul nu te atacă fizic, direct şi imediat, ci doar iţi fură bunurile agonisite, tu nu ai voie să-l atingi. Dacă l-ai lovit inainte ca el s-o facă sau fără ca hoţul să aibă intenţia de a te ataca, atunci rişti să te trezeşti cu un dosar penal şi poate chiar să faci inchisoare. Vă recomandăm, aşadar, să staţi mai intăi de vorbă cu hoţul, ca să vedeţi ce intenţii are. Dacă spune că vrea să vă bată, nu faceţi nici un gest violent pănă nu incepe el. Dacă spune că el vrea doar să fure, nu-l impiedicaţi. Doar omul nu-i violent!... Fie că hotărăţi să vă ascundeţi, pănă trece hoţul, fie că alegeţi să staţi de vorbă cu el, important este să aveţi mereu la indemănă telefonul pentru a forma singurul număr salvator: 112...

×
Subiecte în articol: observator