După preluarea de către Ministerul Public a dosarului torţionarului Alexandru Vişinescu, colaborarea procurorilor cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a cunoscut o nouă etapă.
Astfel, ieri, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a avut loc o întrevedere a conducerii Ministerului Public cu reprezentanţi ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.
Într-un comunicat de presă remis redacţiei, se precizează următoarele: "În cadrul întâlnirii au fost discutate aspecte generale privind colaborarea şi comunicarea între cele două instituţii, dar şi chestiuni tehnice referitoare la transmiterea şi soluţionarea sesizărilor penale trimise Parchetului de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.
În acest context, reprezentanţii IICCMER şi-au exprimat disponibilitatea de a acorda sprijin instituţional organelor judiciare, valorificând astfel experienţa dobândită ca urmare a exercitării atribuţiilor specifice.
În acelaşi timp, conducerea Ministerului Public a arătat că înţelege pe deplin rezonanţa socială a dosarelor formate ca urmare a sesizărilor Institutului şi şi-a exprimat intenţia de a asigura, cu respectarea principiului independenţei magistraţilor, cadrul necesar soluţionării în condiţii de legalitate şi operativitate a cauzelor privind crimele şi abuzurile politice comise în perioada comunistă".