x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Colonel judecat pentru nouă fapte de corupţie

Colonel judecat pentru nouă fapte de corupţie

de Violeta Fotache    |    24 Mar 2010   •   00:00

Procurorii militari anticorupţie l-au deferit ieri justiţiei sub acuzaţii de corupţie pe colonelul Ion Ungureanu, fost comandant al Şcolii de Subofiţeri Pompieri şi Protecţie Civilă "Pavel Zăgănescu", din Boldeşti, judeţul Prahova.

Potrivit anchetatorilor DNA, colonelul Ion Ungureanu ar fi comis şase infracţiuni de luare de mită, două infracţiuni de trafic de influenţă, primire de foloase necuvenite, trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi una de abuz contra intereselor publice, instigare la mărturie mincinoasă, trei fapte de instigare la fals intelectual şi uz de fals.


ŞPAGĂ SĂ TE FACI OFIŢER
În fapt, anchetatorii anticorupţie au stabilit că în vara anului 2004, în calitate de comandant al Şcolii amintite mai sus, Ion Ungureanu "a pretins de la trei dintre subordonaţii săi sumele de 10.000 euro, 5.000 RON şi 14.000 RON pentru a le aproba participarea la examenul în baza căruia urmau să devină ofiţeri". Potrivit DNA, în perioada 2006-2009, Ungureanu a primit de la un alt subordonat bunuri în valoare de 2.000 RON.


A FĂCUT PRESIUNI "SĂ PICE" LA EXAMEN UN CANDIDAT CARE LUASE NOTE DE TRECERE
Anchetatorii spun că, în perioada 2007-2008, Ion Ungureanu "a exercitat presiuni asupra membrilor a două comisii de examinare pentru a-i determina să falsifice nota la teza scrisă a unui ofiţer astfel încât acesta să fie declarat respins la examenul pentru ocuparea postului de instructor militar principal, deşi ofiţerul îndeplinea condiţiile legale pentru a promova acest examen". Şi pentru că măreţul colonel avea pe altcineva în graţii pentru acel post, "inculpatul a cerut unei alte comisii de examinare să-l determine pe acelaşi ofiţer să nu mai candideze pentru postul respectiv".


MUNCĂ PE "MOŞIA COLONELULUI"
În perioada 2005-2008, Ion Ungureanu a obligat şapte subordonaţi să muncească pe degeaba la ctitorirea a două locuinţe pentru familia colonelului, ridicate în municipiul Ploieşti, obţinând astfel un folos în sumă de 7.415 lei. Când autorităţile au dat de firul afacerii, inculpatul şi-a folosit autoritatea de colonel pentru a-i determina pe cei şapte subordonaţi să mintă anchetatorii. Fără succes însă.


A SCOS BANI DIN BUZUNARELE SUBORDONAŢILOR
Anchetatorii DNA au mai reţinut în sarcina colonelului că, în cursul anului 2008, el i-a obligat pe 54 dintre subordonaţii săi să-şi achiziţioneze din buzunarul propriu articole de îmbrăcăminte şi de încălţăminte (uniforme militare pentru care au plătit suma de 35.640 lei), în condiţiile în care personalul militar beneficiază în mod gratuit de echipament. Colonelul şi-a tras şi un "comision" de la cele două firme care au vrut să obţină comenzile, comision constând în echipament militar şi costume civile, în valoare totală de 4.800 de lei.  

"În perioada 2006-2009, Ungureanu Ion a pretins şi primit produse de panificaţie în valoare totală de 541 lei de la două societăţi comerciale, după ce a semnat cu acestea contractele de furnizare de produse de panificaţie pentru hrana militarilor din subordine. În cursul anilor 2008-2009, inculpatul a pretins şi primit de la doi dintre subordonaţii săi bunuri şi servicii în valoare totală de 890 de lei pentru ca, în schimb, să manifeste faţă de aceştia o atitudine indulgentă în calitate de comandant", se mai arată în comunicatul DNA.    

La prinderea colonelului au contribuit şi ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie, din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Autorităţile au instituit deja sechestru asigurător asupra unui imobil aparţinând inculpatului. Inculpatul va fi judecat în stare de arest preventiv la Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti.

×