x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comandament de urgenţă la Guvern, în urma ploilor abundente. "Putem avea probleme în Bucureşti, Constanţa, Tulcea, Teleorman şi Călăraşi"

Comandament de urgenţă la Guvern, în urma ploilor abundente. "Putem avea probleme în Bucureşti, Constanţa, Tulcea, Teleorman şi Călăraşi"

30 Sep 2013   •   09:33
Comandament de urgenţă la Guvern, în urma ploilor abundente. "Putem avea probleme în Bucureşti, Constanţa, Tulcea, Teleorman şi Călăraşi"
UPDATE 10:35 - Premierul Victor Ponta, a declarat, în cadrul comandamentului convocat la Palatul Victoria, că nu vrea ca fenomenele care au loc în aceste zile să ia instituţiile pe nepregătite.

"Vremea nu ne lasă în pace şi nu vreau să ne ia pe nepregătite. În situaţiile dificile pe care le-am avut, toate instituţiile statului au reacţionat foarte bine. Am convocat acest comandament pentru că vreau să fiu sigur că mecanismele funcţionează bine. Vă rog să vă concentraţi eforturile pentru a fi pregătiţi pentru a preveni ce se poate preveni", le-a transmis premierul miniştrilor convocaţi.

Autorităţile analizează posibilitatea declarării unui cod portocaliu de inundaţii, deoarece probleme generate de acumularea cantităţilor de precipitaţii şi afluenţii râurilor pot apărea în principal în Bucureşti, Constanţa şi Tulcea, a anunţat ministrul delegat pentru Ape, Lucia Varga.

"De dimineaţă am făcut o primă evaluare şi s-au confirmat debitele şi valorile estimate de către Administraţia de Meteorologie. Vom avea în perioada următoare o intensificare a fenomenelor, cod portocaliu meteorologic, deocamdată se analizează dacă se va emite şi cod portocaliu în domeniul hidrologiei. Din spusele specialiştilor, putem avea probleme prin cumularea cantităţilor de precipitaţii în Bucureşti, Constanţa şi Tulcea, unde se vor activa acele pâraie care sunt nepermanente", a spus ministrul, la comandamentul reunit la Guven.

Despre activitatea seismică din ultima perioadă, din zona Izvoarele, Galaţi, premierul a declarat "nu trebuie nimeni să intre în panică, monitorizăm fenomenul".

"Există de câteva zile un fenomen special, cutremure. Colegii noastri de la Institutului National Pentru Fizica Pamantului motnitorizează zona. Deocamdată nu sunt lucruri speciale. Sperăm să n-avem probleme în continuare", a declarat ministrul Costoiu.
.................................................................................


La Guvern a fost convocat de urgenţă un comandament, după ce meteorologii au emis cod portocaliu de ploi pentru opt judeţe din sud-estul ţării. Avertizarea întră în vigoare în această seară, la ora 21:00, şi expiră miercuri noaptea. De asemenea, este în vigoare avertizarea cod galben de ploi pentru Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei.

Meteorologii anunţă COD PORTOCALIU de ploi pentru intervalul 30.09, ora 21.00 – 02.10, ora 02.00

În judeţele Teleorman, Giurgiu, Ilfov – inclusiv municipiul Bucureşti, Călăraşi, Ialomiţa Brăila, Constanţa şi Tulcea ploile vor fi abundente şi se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi pe arii extinse 60 l/mp şi izolat 80 l/mp.

În intervalul menţionat procesul de răcire se va accentua, iar vremea va deveni deosebit de rece în regiunile extracarpatice şi cele centrale, unde frecvent temperaturile diurne se vor situa cu aproximativ 10 grade sub valorile medii multianuale ale acestei perioade a anului.

De asemenea, pentru intervalul 30.09, ora 13 – 02.10, ora 08 s-a emis COD GALBEN de PLOI. În intervalul menţionat, în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei, va ploua pe arii extinse şi se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi local 30...35 l/mp şi izolat 60...70 l/mp.

În sudul şi sud-estul teritoriului vântul se va intensifica, cu viteze de 50...70 km/h, iar în Bărăgan şi Dobrogea se vor depăşi temporar 80 km/h.


×