Comisia Europeană a stabilit o serie de elemente care vor fi incluse în toate reţetele prescrise pacienţilor din statele membre ale UE, începând cu 25 octombrie 2013.
Aceste elemnete comune sunt obligatorii pentru toate reţetele prescrise pacienţilor care călătoresc în ţări membre ale UE şi vor duce la limitarea birocraţiei pentru medici şi continuarea tratamentului pentru pacienţi. În prezent, peste jumătate din pacienţi au probleme cu recunoaşterea reţetelor în altă ţară decât cea în care au fost prescrise. Astfel, atunci când un cetăţean cumpără în altă ţară medicamentele prescrise de medicul lui, trebuie să le plătească integral, chiar dacă în ţara lui sunt gratuite sau compensate.
Pentru a obţine rambursarea costurilor va trebui să se adreseze casei lui de asigurare, după care va beneficia de procentul de rambursare aplicabil în ţara lui, cu riscul ca respectiva casă de asigurări să perceapă cheltuieli administrative în acest caz. Numărul reţetelor prescrise cetăţenilor care au nevoie de tratament medical într-o altă ţară este mic: 0,2 - 0,4% din total reţetelor Uniunii de 2,3 milioane pe an.