x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comisia Europeană alocă fonduri de 110,5 milioane euro pentru sistemul de apă şi canalizare în nord-vestul României

Comisia Europeană alocă fonduri de 110,5 milioane euro pentru sistemul de apă şi canalizare în nord-vestul României

06 Iun 2019   •   14:56
Comisia Europeană alocă fonduri de 110,5 milioane euro pentru sistemul de apă şi canalizare în nord-vestul României

Prin Fondul de coeziune sunt investiţi 110,5 milioane de euro în distribuţia apei potabile şi reţeaua de colectare a apelor reziduale din regiunea de nord-vest a României (Turda - Câmpia-Turzii), se arată într-un comunicat publicat joi de Comisia Europeană.

Comisarul pentru politica regională, Corina Creţu, a semnat finanţarea "Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în regiunea Turda - Câmpia-Turzii", care va asigura tuturor locuitorilor din sudul judeţului Cluj acces la servicii de apă şi canalizare, prin extinderea şi modernizarea infrastructurii existente.

Acest proiect major este parte a Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi va beneficia de un sprijin financiar din partea UE de peste 110 milioane de euro, prin Fondul de coeziune.

Proiectul va fi implementat în 13 localităţi din judeţul Cluj, reunite în cadrul Asociaţiei de dezvoltare intercomunitară "Apa Văii Arieşului" (Aiton, Călăraşi, Câmpia Turzii, Ciurila, Luna, Mihai Viteazu, Petreştii de Jos, Ploscoş, Sănduleşti, Tureni, Turda, Tritenii de Jos, Viişoara) şi vine în continuarea investiţiilor făcute din bani europeni în perioada 2007 - 2013 în reţeaua de apă şi canalizare din această parte a judeţului.

La momentul aprobării proiectului, comisarul european Corina Creţu a declarat: "Mă bucur că lucrurile sunt duse mai departe şi că finanţarea europeană va contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de trai în regiunea Turda - Câmpia Turzii. Concret, cu aproape 155 milioane de euro - din care peste 110 milioane din fonduri europene, la care se adaugă co-finanţarea naţională de aproape 45 milioane de euro, peste 16.500 de locuitori vor avea apă potabilă de calitate în gospodarii, în timp ce 14.000 de locuinţe vor fi racordate la sistemul de canalizare. Aceasta înseamnă că, peste patru ani, aproape toată populaţia din această zonă va fi racordată la reţeaua de apă şi canalizare".

Proiectul prevede reabilitarea a 104 kilometri din lungimea reţelei actuale de transport al apei, precum şi extinderea acesteia cu peste 250 de kilometri de conducte. În ceea ce priveşte sistemul de canalizare, sunt prevăzute reabilitarea actualei reţele pe o lungime de 48 de kilometri, extinderea acesteia cu 130 de kilometri, construirea a 48 de noi staţii de pompare, precum şi extinderea a două staţii de tratare a apelor uzate.

Proiectul urmează să fie implementat până la finele anului 2023 şi va contribui la păstrarea unui mediu înconjurător mai curat, care asigură protecţia sănătăţii locuitorilor şi previne deversările de apă uzata din reţeaua de distribuţie şi stocare.

Pentru perioada 2014 - 2020, România beneficiază de o alocare de peste 22 de miliarde de euro în cadrul Politicii de coeziune, din care mai mult de nouă miliarde sunt dedicate Programului Operaţional Infrastructura Mare (POIM). Din acestea, şapte miliarde de euro sunt finanţări prin Fondul de coeziune, iar peste două miliarde prin Fondul european de dezvoltare regională. AGERPRES

×