x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comisia Europeană vrea ca decontarea pe pieţele financiare din UE să fie mai sigură şi mai eficientă

Comisia Europeană vrea ca decontarea pe pieţele financiare din UE să fie mai sigură şi mai eficientă

16 Mar 2022   •   19:00
Comisia Europeană vrea ca decontarea pe pieţele financiare din UE să fie mai sigură şi mai eficientă

Comisia Europeană a propus, miercuri, modificarea Regulamentului privind depozitarii centrali de titluri de valoare pentru a spori eficienţa pieţelor de decontare din UE şi a menţine, în acelaşi timp, stabilitatea financiară, informează un comunicat al Executivului comunitar.

Depozitarii centrali de titluri de valoare joacă un rol fundamental pe pieţele de capital şi în sistemul financiar al UE. De exemplu, tranzacţiile decontate de depozitarii centrali de titluri de valoare din UE se ridicau în 2019 la aproximativ 1.120 de mii de miliarde euro. Rolul esenţial al acestora s-a evidenţiat şi recent, în contextul sancţiunilor impuse de UE împotriva Rusiei. La 25 februarie 2022, UE a convenit să interzică depozitarilor centrali de titluri de valoare din UE să deţină conturi ale clienţilor ruşi, demonstrându-se rolul fundamental al depozitarilor centrali de titluri de valoare în sistemul financiar al UE.

Obiectivul general al propunerii este ca decontarea titlurilor de valoare în UE să fie mai sigură şi mai eficientă, pentru a îmbunătăţi astfel atractivitatea pieţelor de capital ale UE şi, în cele din urmă, a contribui la finanţarea economiei noastre. Având în vedere sumele mari de bani care trec prin depozitarii centrali de titluri de valoare, este esenţial pentru sistemul financiar ca aceştia să funcţioneze în mod adecvat, se arată în comunicatul citat.

Propunerea prevede norme mai bine proporţionate şi mai eficace pentru a reduce costurile de asigurare a conformităţii şi obligaţiile în materie de reglementare pe care le au depozitarii centrali de titluri de valoare. De asemenea, aceasta vizează facilitarea capacităţii depozitarilor centrali de titluri de valoare de a oferi o gamă mai largă de servicii transfrontaliere şi îmbunătăţirea supravegherii transfrontaliere a acestora.

"Pieţele de capital ale Europei sunt esenţiale pentru finanţarea economiei noastre, inclusiv a tranziţiei verzi şi a celei digitale, dar există încă obstacole în calea deblocării întregului lor potenţial. Intenţia este ca depozitarii centrali de titluri de valoare să fie mai eficienţi şi mai competitivi, menţinând în acelaşi timp stabilitatea financiară. Este exact ceea ce face revizuirea de astăzi: prin reducerea birocraţiei pentru depozitarii centrali de titluri de valoare care doresc să îşi extindă activităţile la nivel transfrontalier, creăm o piaţă cu adevărat unică pentru decontarea titlurilor de valoare în UE şi promovăm concurenţa pe piaţă. Acest lucru contribuie la obiectivul nostru final de dezvoltare a uniunii pieţelor de capital", a declarat comisara pentru stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital, Mairead McGuinness.
 

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana