x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comisia Nana aşteaptă inspecţia ANAF. Două contracte de arendare de la Ferma Preşedintelui au fost falsificate

Comisia Nana aşteaptă inspecţia ANAF. Două contracte de arendare de la Ferma Preşedintelui au fost falsificate

de Vali Blanaru    |    16 Apr 2014   •   20:39
Comisia Nana aşteaptă inspecţia ANAF. Două contracte de arendare de la Ferma Preşedintelui au fost falsificate

Comisia parlamentară de anchetă care analizează schimburile de suprafeţe agricole din comuna Nana, judeţul Călăraşi, ar putea finaliza raportul săptămâna viitoare, după ce primeşte un document de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), a anunţat preşedintele comisiei, senatorul PSD Mihai Fifor. “Astăzi am continuat cu stafful să lucrăm pe documentele care ne-au parvenit de la Corpul de Control al premierului. Noi ne-am uitat cu mare atenţie peste mare parte dintre ele. Apar şi aici lucruri cel puţin ciudate la o primă lectură, mă refer cu precădere la contractele de arendare. (...) Raportul îl avem finalizat în proporţie de 95%. Săptămâna viitoare, după ce vine documentul de la ANAF, respectiv rezultatul inspecţiei fiscale pe care o realizează la societatea Berfige, tragem linie şi putem considera raportul finalizat”, a declarat Fifor, la finalul şedinţei comisiei, la Palatul Parlamentului.

Contracte de arendare falsificate

O serie de acte false ar fi stat la baza contractului Ioanei Băsescu, în cazul cumpărării terenurilor agricole de la Nana, potrivit unor surse, citate de Antena 3. Firma italiană Berfige ar fi falsificat două contracte de arendare care au stat la baza contractului de vânzare dintre Ioana Băsescu şi firma italiană. Potrivit documentelor prezentate la Antena 3, italienii de la Berfige au dat terenuri în arendă către firme din Nana pentru o perioadă de cinci ani, începând din 2009.

Fiica preşedintelui Traian Băsescu pare să se fi grăbit însă, având în vedere că a făcut achiziţia în 2013. Cum terenurile nu puteau fi vândute în timp ce erau arendate, Berfige a modificat termenul din contract, iar perioada a fost schimbată din 5 ani în doar un an. Modificările au fost făcute prin ştersături pe contracte, lipsesc anumite ştampile, iar unele semnături au fost falsficate, potrivit Antena 3.

Aceste contracte au stat pe masa notarului care a avizat tranzacţia dinte Ioana Băsescu şi firma italiană, situaţie care ridică semne de întrebare asupra valabilităţii tranzacţiei. Aceste acţiuni ar putea duce la anularea tranzacţiei dintre Ioana Băsescu şi firma italienească, însă numai o instanţă poate decide dacă tranzacţia va fi sau nu anulată.

Se schimbă situaţia juridică?

Fifor a precizat că urmează să fie formulată o întrebare către Comisiile juridice ale Parlamentului pentru a se comunica situaţia juridică a Comisiei Nana, în urma faptului că miercuri procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au început urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate şi arendarea unor terenuri de pe raza comunei Nana. “S-a deschis o urmărire pe această temă la Parchet. Noi astăzi o să formulăm o întrebare către Comisiile juridice ale Parlamentului pentru a ni se comunica situaţia juridică în care ne aflăm noi, ca şi comisie, în momentul de faţă. Există în regulamentele Camerelor o precizare care se referă la faptul că atunci când pe rol apare o investigaţie a unui organism specializat, Parchet, DNA şi aşa mai departe, comisia parlamentară îşi suspendă activitatea. Noi practic ne-am încheiat această activitate”, a arătat senatorul PSD.

Se ascund documente?

Senatorul PSD Liviu Marian Pop a anunţat ieri că “noile informaţii privind terenurile de la Nana cumpărate de clanul Băsescu aduc un suflu nou cercetărilor n desfăşurare”.

“Băsescu are ieşiri tot mai violente, probabil de frica faptului că se vor descoperi lucruri pe care ar vrea să le ascundă. De câteva zile firma cu codul fiscal 25810827 nu mai apare pe site-ul Ministerului Finanţelor ca fiind inactivă, ci ca o societate care a desfăşurat activitate şi a depus corect bilanţul contabil pentru anii 2009, 2010, 2011, 2012. Pentru anul 2013 termenul de depunere este 30 aprilie 2014. Întrebarea este cine a corectat pe site-ul oficial această eroare? Se pare că Ministerul Finanţelor acoperă urmele în timpul inspecţiei fiscale. Doamna Petrescu trebuie atenţionată că teoria este frumoasă, dar practica de omoară”, a spus Pop într-o declaraţie de presă.

“Alt fapt ne spune că tranzacţia în baza unui contract de vânzare-cumpărare prin act notarial este corectă dacă are la bază o factură de vânzare, care este suportul (documentul) legal în baza căruia se înregistrează venitul şi se determină cifra de afaceri, precum şi profitul net impozabil. Totodată, în factură se consemnează modalitatea de plată. Rolul contractului este de a stabili regimul juridic al terenului, prin verificări ale Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară privind istoricul proprietăţii, precum şi registrele Camerei Notarilor Publici privind moştenitorii. Dovezile vorbesc de la sine, Comisia face cercetări şi numără hectarele, după ce a constatat că datele furnizate de Prefectura Călăraşi nu coincid cu cele furnizate de Agenţia Domeniilor Statului, iar vinovaţii încă sunt în libertate”, a mai spus Pop.

Dosar penal pentru retrocedările de la Nana

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au început ieri urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate şi arendarea unor terenuri de pe raza comunei Nana, judeţul Călăraşi. Potrivit unui comunicat al Parchetului General remis Agerpres, dosarul privind terenurile din comuna Nana a fost constituit în urma sesizării transmise de Corpul de Control al premierului. Parchetul transmite că, în perioada următoare, vor fi efectuate actele de urmărire penală necesare soluţionării cauzei. Corpul de Control a făcut verificări la Primăria Comunei Nana care au avut ca obiect respectarea prevederilor legale în legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri situate în extravilanul comunei Nana. Potrivit raportului, 80% dintre terenurile care au ajuns să fie cumpărate de Ioana Băsescu au fost retrocedate ilegal. Majoritatea angajaţilor din primărie, precum şi rudele şi afinii acestora au depus cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate. Printre aceştia, primarul Gheorghe Dobre şi mama acestuia, fostul primar Dumitru Budeşteanu, fostul viceprimar Florian Decu, Vasilica Preda – contabil şi fiul ei, Marian Dobre, agent agricol. Corpul de Control a constatat totodată că au primit aproape 60 de hectare persoane care nu erau îndreptăţite, care nu au avut teren în proprietate predat la cooperativa agricolă de producţie ori la stat sau care nu au avut asemenea moşteniri.
Inspectorii Corpului de Control au mai constatat că, în perioada 2006-2007, la Primăria Comunei Nana au fost înregistrate mai multe contracte de arendare încheiate, în calitate de arendatori, de persoane care nu aveau calitatea de deţinători legali ai terenurilor respective. În 2009, terenurile agricole care au făcut obiectul arendării în condiţii nelegale au fost cumpărate de societatea Berfige SRL de la mai multe persoane fizice, firmă care a încheiat şi alte contracte de arendare, unele cu angajaţi ai primăriei. “Prin aceste contracte, societatea Berfige a achiziţionat un număr de 35 de parcele de teren agricol din extravilanul comunei Nana (...) în suprafaţă totală de 290,41 ha. Suma totală plătită de către societatea Berfige, în perioada 2009-2010, pentru cumpărarea celor 35 de parcele de teren agricol a fost de 3.437.647,92 lei”, se menţionează în raport. La data de 9 septembrie 2013, Berfige a vândut Ioanei Băsescu suprafaţa de 290,41 ha de teren agricol din comuna Nana, pentru suma de 5.844.864,26 lei.

×