x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Compania de asigurare Euroasig intră în faliment

Compania de asigurare Euroasig intră în faliment

02 Dec 2008   •   00:00

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a decis declanşarea procedurii de faliment la compania Euroasig Bucureşti deoarece situaţia financiară a asigurătorului nu a fost redresată.



Deşi administratorul special numit la această societate, Nicolae Crişan, a luat mai multe măsuri pentru restabilirea situaţiei financiare a asigurătorului, nici una nu a dat rezultate. "În pofida tuturor demersurilor, măsurile aplicate în cadrul procedurii de redresare financiară nu au condus la atingerea scopului urmărit şi la înlăturarea cauzelor care le-au generat, situaţia financiară a asigurătorului nefiind restabilită şi, astfel, drepturile şi interesele legitime ale asiguraţilor fiind puse în pericol", potrivit CSA.

CONDIŢII. De asemenea, CSA obligă asigurătorul să predea Fondului de Garantare evidenţele complete ale dosarelor de daună, precum şi evidenţele tehnico-operative şi contabile aferente acestor dosare, în vederea publicării listei potenţialilor creditori în asigurări, beneficiari ai sumelor cuvenite de la Fondul de Garantare. Mai mult, CSA a mai hotărât retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii şi a obligat Euroasig să ia toate măsurile necesare pentru notificarea asiguraţilor cu privire la obligaţia lor de a denunţa/rezilia contractele de asigurare încheiate cu societatea, cât şi cu privire la dreptul acestora de a recupera de la Fondul de Garantare primele de asigurare achitate, aferente acestor contracte, proporţional cu perioada cuprinsă între momentul denunţării şi cel al expirării duratei lor de valabilitate.

MĂSURI DE REDRESARE. Nicolae Crişan a convocat Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor în vederea aprobării majorării capitalului social al societăţii, diminuarea cheltuielilor prin închiderea unei reprezentanţe teritoriale, reduceri de personal şi a cheltuielilor de administrare, efectuarea tuturor demersurilor necesare pentru recuperarea de către societate a regreselor şi stoparea cheltuielilor pentru investiţii şi limitarea cheltuielilor la plăţile curente care să asigure funcţionarea societăţii (plăţi de despăgubiri, salariale, cheltuieli de administrare etc.). În plus, administratorul special a făcut demersuri pentru atragerea unor investitori în vederea capitalizării societăţii. "În ciuda interesului unor firme din Franţa, Israel şi România, transferul acţiunilor era imposibil, pentru că există un sechestru asigurător asupra titlurilor Euroasig deţinute de acţionarul majoritar într-un proces cu RAFO", a explicat Nicolae Crişan. Autoritatea de reglementare a închis procedura de redresare financiară prin administrare specială a societăţii şi l-a revocat pe Nicolae Crişan din calitatea de administrator special.

LEGE. Potrivit legislaţiei în vigoare, sumele cuvenite creditorilor de asigurări în temeiul unui contract de asigurare încheiat cu societatea (persoane asigurate, deţinători de poliţe de asigurare, beneficiari ai contractelor de asigurare, precum şi oricare alte terţe persoane prejudiciate prin nerespectarea condiţiilor de asigurare ale contractelor, ale căror creanţe nu au fost onorate de societatea de asigurare) vor fi recuperate de la Fondul de Garantare.

CLIENŢI. Potrivit raportărilor transmise de societate, la finele lunii septembrie, Euroasig avea în evidenţă 1.977 de dosare de daune avizate şi nelichidate (din care 1.731 pentru contracte de asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare), pentru care avea constituite rezerve de daună în valoare brută de 4,6 milioane de lei. Societatea deţinea la aceeaşi dată o cotă totală de piaţă de 0,18% în funcţie de primele brute subscrise şi avea în portofoliu 16.813 de contracte de asigurare în vigoare. Înfiinţată în anul 2000, Euroasig activează în domeniul asigurărilor generale şi are un capital de 8,03 milioane de lei, controlat în proporţie de 74,47% de BKP Trust Invest SRL, alături de BKP Trading Impex ­ 25,53% şi trei persoane fizice. BKP Trust şi BKP Trading fac parte din grupul Balkan Petroleum, controlat de omul de afaceri Marian Iancu. În 2007, compania a subscris prime de 9,66 milioane de lei.


×
Subiecte în articol: romania asigurare