x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Compensatele 90% se reduc la jumatate

Compensatele 90% se reduc la jumatate

de Magda Marincovici    |    03 Aug 2006   •   00:00
Compensatele 90% se reduc la jumatate

Noile liste de medicamente se afla pe site-ul Ministerului Sanatatii. Daca vor fi adoptate in actuala for-ma, pentru oxacilina, eritromicina, ampicilina, antibiotice prescrise curent, precum si pentru furosemid vom scoate mai multi bani din bu-zunar.

Ministerul Sanatatii a elaborat proiectul unor noi liste de medicamente compensate si gratuite. Numarul medicamentelor compensate 90% se reduce la jumatate. De pe aceasta lista dispar multe dintre cele mai folosite antibiotice in cazurile de infectii.

De la 1 august, pe site-ul Ministerului Sanatatii a fost afisat proiectul noilor liste de medicamente. Proiectul aflat deocamdata in dezbatere publica a declansat deja primele reactii. Dr. Vamosiu Ana, medic de familie, considera ca "lista A de medicamente este destul de mica si ca antibioticele - oxacilina, ampicilina, eritromicina etc., trecute pe lista B de compensare, ar trebui sa ramana pe lista A, intrucat sunt cel mai des folosite in infectiile bacteriene din medicina de familie".

REACTII. Doctorul Carmen Niga din Iasi se adreseaza direct Comisiei de strategie terapeutica ce a elaborat proiectul acestor liste, avertizand ca, daca "ati schimbat listele cu medicamente compensate si gratuite, iar acum ati mai redus si din numarul lor, nu va ganditi la cei din mediul rural, care traiesc dintr-o pensie de 70 RON si nu le ajunge nici pentru strictul necesar, dar sa-si mai cumpere si medicamente? Pentru ei chiar si cel mai ieftin medicament, daca il primesc compensat, reprezinta o bucurie. Nu mi se pare normal sa reduceti lista cu medicamente compensate 90% argumentand ca ati marit-o pe cea cu 50%. Parerea mea este ca ar trebui sa va documentati in ceea ce priveste aceasta problema mergand in mediul rural, sa stati de vorba cu batranii sarmani, nu cu cei de la orase".

Noile liste de medicamente compensate si gratuite prevad reducerea la jumatate a numarului de generice compensate 90%, in schimb creste de aproape doua ori pe cel al medicamentelor gratuite si al celor vandute la jumatate de pret.

CASA DE ASIGURARI. Directorul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Cepoi, spune ca in noile liste "se regasesc medicamentele cele mai prescrise. De asemenea, listele au fost elaborate astfel incat sa permita cresterea accesibilitatii, in conditiile in care, potrivit evidentelor CNAS, intre 40% si 50% dintre bolnavii cronici nu-si iau luna de luna medicamentele. Unii din cauza neglijentei, dar cei mai multi din cauza ca nu aveau posibilitati materiale".

Presedintele CNAS, Cristian Vladescu, recunoaste ca noul proiect privind compensarea medicamentelor a fost astfel gandit, incat sa poate fi acoperit din sumele existente. Dar se stie ca tocmai insuficienta fondurilor este cea care a generat o veritabila isterie in farmacii, mai ales in primele zile ale fiecarei luni. Si la fel de bine se stie ca numarul celor care au nevoie de medicamente de pe lista A - compensate 90% - este mai mare comparativ cu cel al bolnavilor care beneficiaza de gratuitati. Ceea ce inseamna ca, "daca proiectul va fi adoptat in forma actuala, luna de luna, bolnavii care au dreptul la reteta compensata vor cheltui mai mult pe medicamente", avertizeaza presedintele Colegiului National al Farmacistilor, profesorul doctor Dumitru Lupuleasa.

CRITICA
"Ati schimbat listele cu medicamente compensate si gratuite, iar acum ati mai redus si din numarul lor, nu va ganditi la cei din mediul rural, care au o pensie de 70 RON" - Carmen Niga, doctor

OPINIE
"In propunerea dvs. singurul diuretic compensat din lista A este combinatia furosemid+spironolactona, pe care toata lumea stie ca o face o singura firma. Nu cumva se incearca favorizarea acestei firme?" - Mircea Ilie

LA CLUJ
Speranta Iacob, presedinta Colegiului Farmacistilor din Cluj, avertizeaza ca de fapt insuficienta banilor este problema principala pentru care oamenii stau disperati la cozi la fiecare inceput de luna. "La farmacia in care lucrez eu s-au primit 106 milioane de lei vechi, care s-au terminat ieri, la 1 august, si, din informatiile mele, farmaciile mai mari, care primesc mai multi bani, vor termina fondurile in cursul zilei de 2 august". Noi dam medicamente celor care ajung primii. Astfel iau medicamente compensate si gratuite unele persoane care poate ar avea posibilitati sa le cumpere, iar pentru batranul de la sfarsitul cozii, care mai face si o criza de epilepsie pana ii vine randul, nu mai sunt fonduri". Farmacist Speranta Iacob este de parere ca judetul Cluj este discriminat fata de judetele din Moldova, care "primesc mai multi bani pentru medicamente compensate". In schimb, Vasile Cepoi, directorul CNAS, considera ca nu fondurile insuficiente, ci teama de a ramane fara medicamente ii imping pe bolnavi sa ia cu asalt farmaciile la inceputul lunii. In prima zi a lunii august, mai multe farmacii din Cluj-Napoca au distribuit medicamente gratuite si compensate pe baza de programare, pentru ca pacientii sa nu stea la cozi interminabile, la temperaturi caniculare. (Larisa Neagoe)

FONDURI
Noul proiect reglementeaza si prescrierea medicamentelor pentru copii, gravide si lauze. Astfel ca niciodata nu va mai aparea situatia in care un medicament gratuit pentru osteoporoza sa fie prescris unui copil, cum s-a intamplat frecvent, precizeaza presedintele CNAS, Cristian Vladescu. Pana la sfarsitul anului, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate are prevazute, in medie lunara, aproximativ 1.700 de miliarde de lei vechi, dublu fata de anul 2004 si cu 25% mai mult fata de anul 2005.
×