Ordonanţa de Urgenţă prin care vor fi desfiinţate 15.000 de posturi din Învăţământul preuniversitar "se bazează pe un calcul impus de FMI", iar cei mai afectaţi de această măsură sunt elevii din mediul rural, spun reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educaţiei, în toată ţara sunt în prezent 243.614 posturi acoperite cu personal didactic, dintre care 186.889 cu titulari şi 56.723 cu suplinitori. Dintre suplinitori, 3.767 sunt pensionari, suplinitori calificaţi sunt 28.861 în mediul urban şi 22.586 în mediul rural, iar necalificaţi sunt 1.879 în mediul urban şi 3.397 în mediul rural.
"Ar trebui să se ştie că avem şi în Bucureşti suplinitori necalificaţi, nu doar în mediul rural. 15.000 de posturi înseamnă 15.000 de oameni, cu toate că Ministerul încearcă să ne spună că nu este aşa. Este vorba despre tot atâţia oameni, pentru că aceştia funcţionează în momentul de faţă în sistem, cu excepţia învăţătorilor şi a educatorilor care au peste 25 de ani vechime şi gradul 1, în anumite judeţe ei au două ore plata cu ora, iar aceasta ar fi singura situaţie în care ei nu pleacă din sistem dacă nu se mai plătesc acele ore.
Normal trebuia să se plece de jos în sus, să se vadă câţi copii sunt, de câte clase este nevoie, nu să se dea o măsură prin care să scadă calitatea actului educaţional", precizează secretarul general al FSLI, Liviu Pop.
Ministerul Educaţiei a transmis joi o nouă adresă către toate Inspectoratele Şcolare, cerându-le acestora să găsească soluţii pentru încadrarea numărului de posturi. Astfel, cifrele ar trebui potrivite cumva în realitatea din fiecare judeţ, în urma deciziei Guvernului despre care reprezentanţii FSLI spun că a fost bazat pe simple calcule contabile. "S-ar putea să avem surplus de personal în anumite judeţe, în timp ce în altele va mai fi nevoie de profesori, dar nu ne putem pronunţa până nu aflăm ce decizii s-au luat. Noi am constatat că se face contabilitate la Educaţie.
Din bugetul Educaţiei, doar 33% reprezintă cheltuielile de personal din preuniversitar. 67% reprezintă partea de universitar şi de investiţii şi considerăm că ar trebui să se facă o atentă analiză şi asupra acestora, nu doar asupra celor din preuniversitar", mai spune Liviu Pop. El a mai spus că potrivit reprezentanţilor FSLI, cei mai afectaţi de OUG 114/2009 vor fi elevii din mediul rural, care vor fi distribuiţi la alte şcoli, la distanţe foarte mari, pentru transportul lor urmând să se plătească, probabil, mai mulţi bani decât pentru salariile profesorilor disponibilizaţi.
Citește pe Antena3.ro