x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Condamnare la CEDO / Mort cu zile în detenţie

Condamnare la CEDO / Mort cu zile în detenţie

de Irina Cristea    |    25 Feb 2009   •   00:00

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat România pentru nerespectarea dreptului la viaţă şi pentru suferinţe provocate unui deţinut bolnav care a decedat pentru că nu a primit îngrijirile medicale de care avea nevoie.



Traian Gagiu, un cioban condamnat la 40 de ani de închisoare pentru un omor săvârşit în 1994, a murit în 2001 la spitalul închisorii din Dej. Suferea de ulcer, ciroză, bronhopneumonie şi alte boli, pentru care fusese pus sub tratament şi observaţie în incinta centrului de detenţie.

În decizia sa, Curtea arată că Gagiu nu a beneficiat de îngrijiri medicale pentru pneumonie, boală care i-a şi curmat zilele în 2001. A fost ţinut în celula sa de 1,25 metri pătraţi până în ajunul morţii. Curtea reaminteşte că statele au obligaţia de a proteja viaţa deţinuţilor, ceea ce autorităţile române au eşuat să facă în cazul Gagiu, violând, astfel, articolul 2 din Convenţia Europeană a drepturilor omului. Concluzia Instanţei de la Strasbourg este că deţinutului român i s-a aplicat un tratament degradant, dată fiind durata detenţiei, condiţiile acesteia şi efectul asupra sănătăţii sale. Pentru că Traian Gagiu nu are rude în viaţă, Curtea nu a stabilit compensaţii morale sau financiare în acest caz.

×
Subiecte în articol: observator