x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Confruntările dintre jandarmi şi grupurile de protestatari s-au răspândit în tot centrul Bucureştiului

Confruntările dintre jandarmi şi grupurile de protestatari s-au răspândit în tot centrul Bucureştiului

de Mara Raducanu    |    Petru Zoltan    |    Alina Turcitu    |    15 Ian 2012   •   18:51
Confruntările dintre jandarmi şi grupurile de protestatari s-au răspândit în tot centrul Bucureştiului

UPDATE 23:28 In Piata Universitatii mai sunt aproximativ 200 de oameni care protesteaza pasnic.

UPDATE 23:05 Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei declara la Antena 3 ca actele de violenta au fost comise de membri ai unor galerii ale echipelor de fotbal – si sambata si in aceasta seara. 25 de persoane au fost conduse la sectiile de Politie si 2 jandarmi au fost raniti (unul lovit in fata si altul la brat) la protestele de astazi.

UPDATE 22:50 Jandarmii din Piata Unirii au inceput un adevarat bombardament cu gaze lacrimogene, incercand sa imprastie grupurile de protestatari violenti.

UPDATE 22:43 Un reporter si un cameraman ai Antenei 3 au fost loviti cu lanturi de protestatari violenti.

UPDATE 22:40 In Piata Universitatii, circulatia auto a fost reluata. Oameni spun ca este o tactica a jandarmilor, pentru a detensiona situatia si a-i dispersa mai usor pe manifestanti.

UPDATE 21.51 Protestatarii violenti asalteaza grupul de jandarmi, care se retrag spre zona Universitatii, ripostand cu grenade cu gaze lacrimogene.

UPDATE 21.47 Confruntarile dintre grupurile violente de manifestanti si jandarmi continua in zona pasajului Unirii. Protestatarii au improvizat baricade pe fiecare latura a pasajului si arunca cu pietre, sticle si petarde in jandarmi.

UPDATE 21.19 Un grup de circa 200 de studenti au ajuns in mars din Regie in zona Pietei Universitatii. Ei s-au pozitionat in zona Facultatii de Istorie, poarta banderole si scandeaza lozinci antiprezidentiale si antiguvernamentale, indemnand la o manifestare de protest non-violenta.

UPDATE 21.11 Jandarmii au efectuat o miscare de invaluire, retragandu-se spre zona Universitatii, facand grupul de protestatari violenti sa inainteze in acelasi sens.

UPDATE 21:09 Ministrul de Interne, Traian Igas, a convocat reuniunea unei celule de criza la sediul ministerului.

UPDATE 21:00 Aproape de Piata Unirii, un foc aprins in mijlocul drumului ii desparte pe jandarmi de grupurile de protestatari violenti. Peste el o tabara arunca cu pietre, cealalta cu lacrimogene.

UPDATE 20.48 Grupul de protestatari violent s-a regrupat in zona magazinului Unirea, incendiind bucati de banci smulse din parcul din apropiere si blocand si aceasta intersectie. Se arunca cu pietre si fumigene catre jandarmi. Se arunca tot felul de cutii si hartii pentru a inteti incendiul. Jandarmii au blocat toate arterele care converg catre Piata Unirii, inchizand intr-un cerc protestatarii. Jandarmii arunca gaze lacrimogene.

UPDATE 20:46 Desi s-a legitimat, colegul nostru, Petru Zoltan, a fost lovit cu bastonul de catre unul dintre jandarmi.

UPDATE 20:41 Grupurile violente de protestatari s-au dispersat pe strazile laterale, urmarite fiind de jandarmi. Majoritatea protestatarilor s-au grupat pe strada Lipscani. O femeie aflata la unul din balcoanele blocului situat vis-a-vis de magazinul Cocor a aruncat cu apa peste jandarmi.

UPDATE 20:38 Jandarmii au reusit sa inlature baricada improvizata de manifestanti pe mijlocul Bd-ului Magheru. In asaltul efectuat de jandarmi s-au impartit bastoane, fara discriminare, chiar si persoanelor care nu participau la demonstratii si care treceau intamplator pe trotuarele din zona.

UPDATE 20.32 Pe bulevardul Magheru au loc confruntari intre grupuri de protestatari si jandarmi. Circulatia este intrerupta, Protestatarii au improvizat dintr-un chiosc de ziare o baricada, pe care au incendiat-o. Formand un lant de-a latul bulevardului Circa o suta de jandarmi se indreapta spre baricada incercand sa degajeze carosabilul.

UPDATE 20:22 Reporterii Jurnalului National prezenti in zona Universitatii relateaza ca printre manifestanti circula informatia ca in Piata sunt asteptati sa soseasca si manifestanti din Craiova, doua garnituri de tren.

UPDATE 20:20 In Piata Unirii se strang din ce in ce mai multi jandarmi. Pe mijlocul bulevardului Bratianu, tineri arunca cu pietre, lemne, bucati de fier spre un cordon de jandarmi care bareaza bulevardul, spre Universitate. Jandarmii raspund cu lacrimogene.

UPDATE 20:16 Intr-o interventie telefonica la Antena 3, un reprezentant al Uniunii Studentilor din Romania a declarat ca asociatia din care face parte isi asuma in mod public participarea la manifestatiile din Piata Universitatii.

UPDATE 20:05 O ambulanta SMURD care se indrepta spre noua zona de conflict din Piata Unirii a fost intampinata cu urale de multime, intrerupand scadarile anti-Basescu

UPDATE 19:42 Un lant de scutieri inainteaza spre Piata Unirii, unde grupuri de tineri au ocupat carosabilul. Au loc confruntari violente in zona Spitalului Coltea.

UPDATE 19:37 O persoana a fost ranita, hainele sale aprinzandu-se din cauza unei sticle incendiare aruncata de un grup restrans, dar extrem de violent de protestatari. Surse din jandarmerie au declarat pentru Jurnalul National ca persoana in cauza ar putea fi un cameraman al Antena3. De asemenea, in confruntari au fost raniti si doi jandarmi.

UPDATE 19:35 Un grup de scutieri s-a postat in fata hotelului Intercontinental si un alt grup - in fata Teatrului National. Se pare ca jandarmii fac manevre de invaluire a manifestantilor. Bulevardul Magheru e blocat tot de jandarmi cu scuturi, casti si bastoane.

UPDATE 19:30 In Piata Universitatii, aerul este irespirabil. S-a aruncat cu gaze lacrimogene si fumigene. Din multime este greu de spus cine a aruncat. Se simte panica, oamenii tipa si fug luandu-se unii dupa altii. Multi spun ca isi doresc o a doua revolutie. In piata se afla aproximativ 1.000 de oameni, de la copii la pensionari. Cateva zeci de scutieri tocmai au sosit si intaresc dispozitivul deja existent. Circulatia este blocata. Pe carosabil sunt cioburi si pietre, aruncate din multime.

UPDATE 19.25 BUCURESTI - Jandarmii au intervenit in forta. dispersand manifestantii aflati pe latura Pietei Universitatii din fata Teatrului National. Noi efective de jandarmi, dotate cu scuturi, aflate in zona limitrofa, au fost aduse in Piata. Majoritatea manifestantilor s-a regrupat pe cealalta latura a strazii.

UPDATE 19.18 BUCURESTI - Au reinceput violentele in Piata Universitatii. Grupuri de protestatari arunca cu diverse obiecte in jardarmi, petarde, fumigene, sticle incendiare, chiar cu bucati de bordura. Jandarmii riposteaza cu gaze lacrimogene. Mai multe persoane au fost ranite. Circulatia prin piata a fost oprita.

UPDATE 18:32 BUCURESTI - Protestatarii din Piata Universitatii ocupa doua zone compacte, in fata Teatrului National si pe partea opusa, in fata Institutului de Arhitectura.Din estimarile celor prezenti, s.au adunat pana la aceasta ora circa Dispozitive de jandarmi flancheaza demonstrantii. Traficul se desfasoara in conditii normale.

UPDATE17:48 BUCURESTI Unul dintre protestatarii din Piata Universitatii a citit, in fata camerelor de luat vederi, o proclamatie catre tara prin care se solicita demisia presedintelui Traian Basescu, demisia Guvernului Boc, instalarea unui guvern de tehnocrati si organizarea de alegeri anticipate in luna martie.

UPDATE17:18 BUCURESTI - Peste 600 de oameni protesteaza la aceasta ora in centrul Capitalei. Jandarmii au facut apel la calm. 400 de studenti au anuntat ca vor participa la protestele din aceasta seara.
Camerele televiziunilor au surprins aparitia unor noi pancarte ale manifestantilor "Te ciuruim, gaozare", "Sunteti guvernanti? Sunati la 112!"

UPDATE - 16:34 BUCURESTI - Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarat ca numarul de jandarmi prezenti in Piata Universitatii si alte zone din Capitala, va fi suplimentat in functie de evolutia numarului de protestatari prezenti in strada.

UPDATE 15:13: BUCURESTI. Aproximativ 150 de persoane au venit la ora 14.00, in Piata Universitatii, sloganul celei de a treia zi de proteste fiind "fara violenta", dupa ce actiunea de sambata a degenerat, 30 de persoane avand nevoie de ingrijiri medicale si alte zeci fiind retinute in urma violentelor, scrie MEDIAFAX.

Este pentru a treia zi cand oamenii se aduna in centrul Capitalei. Sunt calmi si spun ca vor un singur lucru, anume sa vorbeasca despre nemultumirile pe care le au, sa-si spuna pasurile.Toata lumea face apel la calm si sa nu mai fie violenta. Oamenii se aduna treptat, la ora transmiterii acestei stiri fiind deja cateva sute de persoane care scandeaza, arboreaza pancarte sau flutura steagul national, emblematic pentru Revolutia din decembrie 1989.

Unii manifestanti spun ca au venit pentru a-l sustine pe Raed Arafat, dar numarul acestora este redus in comparatie cu cel al celor din zilele anterioare. Mesajul s-a schimbat, nemultumirile fiind in principal legate de problemele sociale si economice

ALBA IULIA. Aproximativ 200 de persoane participa duminica la un mars de protest pe strazile municipiului Alba Iulia. Ei cer demisia presedintelui Traian Basescu si a Guvernului condus de Emil Boc. Aproximativ 150 de protestatari s-au adunat, in jurul orei 12.00, la marginea Parcului Cetatii din Alba Iulia, in urma unor mesaje transmise, in ultimele zile, pe retelele de socializare.

Oamenii au steaguri si esarfe tricolore, dar si pancarte cu mesaje precum “Jos mafia Basescu-Boc'; “Jos dictatorul, criminal incult, mitocan'. Un grup de tineri poarta un banner alb cu mesajul "Desteapta-te romane/Canta toata Romania/ Ca e alta zi sub soare/Sa impartim saracia".

Ulterior, protestatarii au pornit intr-un mars spre Catedrala Reintregirii pentru a se ruga pentru viitorul Romaniei. Pe drum, oamenii au scandat lozinci precum "Nu va fie frica si Basescu pica", "Arafat, Arafat, Alba e cu tine", "Hotii, hotii", "Piticu si cu chioru au umilit poporul".

Unul dintre protestatari a declarat ca prin aceasta actiune vor sa ia atitudine fata de "dictatura actualei puteri" si sa isi exprime nemultumirea fata de situatia economica si sociala din Romania, dar si fata de faptul ca reprezentantii puterii "au inceput sa loveasca intr-un sistem care functiona foarte bine in Romania: SMURD".

CLUJ-NAPOCA. Peste 50 de persoane protesteaza in Piata Unirii din municipiul Cluj-Napoca, strigand lozinici impotriva presedintelui Traian Basescu si impotriva Guvernului. Totodata, protestatarii au pancarte pe care scrie: "Te stim chior, dar nu si surd cand strigam salveaza SMURD", "Basescu si ai lui, criminalii statului", "Rusine jandarmii bucuresteni".

Persoanele adunate in piata striga "Jos Basescu", "Jos Guvernul", "Clujule, trezeste-te", "Nu va fie frica si Basescu pica", "Demisia", "Afara, afara, javrele din tara". Protestul nu este autorizat, iar in piata se afla jandarmi care supravegheaza manifestarea pentru a nu aparea incidente.

DEVA. Mitinguri de sustinere pentru Raed Arafat in Deva si Hunedoara. Zeci de persoane din judetul Hunedoara au protestat impotriva legii sanatatii si pentru sustinerea SMURD, dar au scandat si lozinci impotriva presedintelui Traian Basescu si a Guvernului Boc. Oamenii s-au mobilizat pe Facebook. Printre cei care au cerut demisia sefului statului s-au numarat revolutionari, pensionari, dar si tineri. Duminica a fost a doua zi de proteste in judetul Hunedoara, dupa ce sambata mai multi taximetristi au organizat un mars de protest pe strazile municipiului Deva. Hunedoara este unul din primele judete in care a fost infiintat Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD).(Monalise HIhn)



×
Subiecte în articol: guvern traian basescu proteste