x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Conjuncţie rară. Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn pot fi văzute strălucind înainte de răsărit

Conjuncţie rară. Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn pot fi văzute strălucind înainte de răsărit

25 Iun 2022   •   16:40
Conjuncţie rară. Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn pot fi văzute strălucind înainte de răsărit
Sursa foto: pixabay.com

Cinci planete importante din sistemul nostru solar sunt aliniate într-o conjuncţie planetară rară, vizibilă cu ochiul liber. Pe un cer senin, Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn pot fi văzute strălucind înainte de răsărit.

Conjuncţia a fost cea mai strălucitoare vineri dimineaţă, dar va rămâne vizibilă până luni din majoritatea părţilor lumii. Ultima dată când a avut loc această conjuncţie a fost în 2004 şi nu va mai fi văzută până în 2040.

Planetele apar „ca un şir de perle”, explică profesoara Lucie Green, cercetător spaţial şi şef al Societăţii pentru Astronomie Populară.

Este un eveniment special şi pentru că planetele apar în ordinea în care sunt poziţionate faţă de Soare, potrivit BBC.

Acest lucru nu se întâmplă întotdeauna în cazul conjuncţiilor planetare din cauza perspectivei noastre de pe Pământ care priveşte sistemul solar, spune prof. Green.

Emisfera nordică, inclusiv Marea Britanie, poate obţine cele mai bune privelişti între 45 şi 90 de minute înainte de răsăritul soarelui.

Priviţi spre est şi foarte aproape de orizont, în mod ideal de pe un loc înalt, cum ar fi un deal. Clădirile mari sau copacii vor întuneca vederea.

Dar acestea pot fi văzute cu ochiul liber. Profesorul Green îi sfătuieşte pe cei care privesc cerul să nu folosească echipamente precum binocluri sau telescoape din cauza riscului de a privi direct în Soare.

×