x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Consilierii generali au făcut circ

Consilierii generali au făcut circ

de Monica Andrei Capatos    |    11 Mai 2010   •   00:00
Consilierii generali au făcut circ
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Teoretic, şedinţa de ieri a Consiliului General al Capitalei trebuia să înceapă la ora 13:00. Nu de alta, dar erau trecute pe ordinea de zi nici mai mult, nici mai puţin de 63 de proiecte. Însă aleşii locali s-au adunat greu, astfel că discuţiile au început cu o oră întârziere.

Pentru următoarele două ore şi jumătate, consilierii generali s-au transformat în nişte circari care n-au făcut altceva decât să se ia la mişto unul pe celălalt. Subiectul care le-a solicitat atât de mult inteligenţa a fost scoaterea de pe ordinea de zi sau nu a celor trei proiecte referitoare la excluderea din Consiliul General a membrilor PRM, printre care se număra şi viceprimarul general, Victor Iovici.

Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a anunţat că le retrage sprijinul politic, urmând să numească alte trei persoane. Amuzant a fost faptul că aleşii PDL n-au vrut sub nici o formă să se despartă de colegii lor de vot, peremiştii acuzând vicii de procedură, decizii ilegale ale conducerii PRM. Primarul general, Sorin Oprescu, a apelat la lege, pe care a citit-o de cel puţin cinci ori, act ce arăta că excluderea celor trei consilieri PRM aparţine exclusiv Consiliului General şi nu edilului-şef.

"Se încearcă a se strivi ariciul cu fundul meu", a răbufnit Oprescu după ore-n şir de discuţii inutile. S-a cerut pauză de consultări, într-un final cele trei proiecte rămânând pe ordinea de zi, dar fără vreun pericol pentru cei din PRM să fie excluşi, nu de alta, dar consilierii PDL au majoritate. Abia pe la ora 16:30, aleşii şi-au amintit de problemele serioase ce-i interesează cu adevărat pe bucureşteni.

Ridicarea maşinilor parcate ilegale a încins şi de data asta spiritele. S-a propus o comisie de analiză, s-a cerut de consilierii PSD o hotărâre prin care să se interzică firmelor ce au încheiat contracte cu primăriile de sector să-şi desfăşoare activitatea pe bulevardele municipalităţii. Oprescu le-a spus consilierilor că, dacă se lua o decizie unitară în urmă cu un an, nu se mai întâmplau atât de multe ilegalităţi.

N-a fost chip să se tranşeze nici de data asta această problemă. Nici proiectele referitoare la strategia de salubrizare a oraşului n-a avut succes, consilierii PDL anunţând din timp că nu vor vota până când Parlamentul nu va lua o hotărâre în acest sens, un proiect de lege pe această temă fiind acum în discuţie la Camera Deputaţilor. La închiderea ediţiei, şedinţa nu luase sfârşit.

×