Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a pus pe consilierul judeţean PNL Akos Mora Daniel, din Mureş, sub lupa procurorilor anticorupţie. Potrivit unui comunicat de presă transmis astăzi de ANI, DNA a fost sesizată deoarece consilierul judeţean s-ar face vinovat de încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor, conform Legii 161/2003, în cazul acestuia existând “indicii temeinice privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie”.
ANI afirmă că s-a sesizat din oficiu cu privire la posibila încălcare a dispoziţiilor legale privind completarea şi depunerea declaraţiilor de avere şi de interese de către Mora Akos Daniel, consilier judeţean aflat la al doilea mandat, iar acesta a fost solicitat să-şi prezinte punctul de vedere şi s-a conformat.
Inspectorii de integritate au stabilit că Mora Akos Daniel are, începând cu anul 2008, calitatea de asociat şi de director la SC Moragroind SRL, societate care a încheiat contracte de execuţie lucrări atât cu unităţi aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean Mureş (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Spitalul Municipal “Doctor Gheorghe Marinescu” Târnăveni), cât şi cu alte unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Mureş (Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, Primăria Suplac, Primăria Crăieşti, Primăria Iernut, Consiliul Local al comunei Breaza, Primăria Sighişoara), în valoare totală de 15.689.344 de lei.
ANI informează că există “indicii temeinice privind săvârşirea de către Mora Akos Daniel a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie”, fapte prevăzute şi pedepsite conform Legii 78/2000, ca urmare a participării, în calitate de consilier judeţean, la aprobarea de hotărâri privind adoptarea bugetelor Consiliului Judeţean Mureş.
“Mora Akos Daniel a deţinut informaţii privind programele de investiţii şi reparaţii aferente anilor 2008, 2009 şi 2010, ale unităţilor aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean Mureş, avea cunoştinţă despre denumirea lucrărilor de investiţii, conform hotărârilor Consiliului Judeţean”. ”În urma utilizării informaţiilor obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale”, firma lui Mora a participat şi a câştigat licitaţiile publice organizate de unităţile sanitare amintite, aflate sub autoritatea CJ Mureş, precum şi de celelalte unităţi administrative, menţionează ANI.
Inspectorii de integrigate susţin că, prin încheierea unor acte adiţionale la contractele adjudecate în urma procedurilor de achiziţii publice, au fost modificate atât valorile stabilite iniţial prin procedurile de achiziţii publice, cât şi termenele de execuţie a lucrărilor, cu scopul de a obţine venituri cât mai mari din dividende. “Cele mai mari venituri din dividende de la SC Moragroind SRL au fost realizate de Mora Akos Daniel în perioada celui de-al doilea mandat de consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Mureş (2008 - 2011). Având în vedere cele de mai sus, s-a procedat la întocmirea raportului de evaluare şi s-a dispus sesizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârşirea de către Mora Akos Daniel a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie prevăzute şi pedepsite conform prevederilor articolului 12, literele a şi b, şi articolului 13 indice 2 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, aspecte asupra cărora doar organele judiciare au competenţa de a se pronunţa”, se arată în comunicatul ANI.
Mora contestă raportul ANI
Raportul ANI de evaluare a conflictului de interese poate fi contestat de Mora, la instanţa de contencios administrativ, în termen de 15 zile de la primirea acestuia. Consilierul Mora fix asta are de gând să facă, el precizând că va da în judecată Agenţia. El consideră că deşi a clarificat aspectele incriminate, Agenţia îi “terfeleşte” pentru a doua oară imaginea, după ce l-a acuzat de fals în declaraţii, în 2009. “Eu le-am trimis scrisori cu clarificări, dar n-am primit niciun răspuns, aflu acum că au dat un comunicat. Le-am scris că e vorba de contracte încheiate anterior afilierii spitalelor la Consiliul Judeţean Mureş, cu doi ani înainte, prin licitaţie. Cât priveşte celelalte contracte incriminate, Legea 161/2003 prevede, la incompatibilităţi, că n-ai voie să faci contracte cu unităţi din subordinea CJ, deci n-au nicio legătură. Eu am avut proces cu ANI când m-a acuzat de fals în declaraţii, am câştigat printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă la Judecătoria Târgu Mureş. Am considerat subiectul închis, deşi de pătat tot m-au pătat. Acum obligatoriu vom ajunge în instanţă, pentru că eu la primul proces n-am cerut nimic, dar văd că se continuă terfelirea mea şi nu e OK”, a spus Mora.