x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Consiliul Concurenței oferă recompense financiare pentru cei care fac sesizări corecte

Consiliul Concurenței oferă recompense financiare pentru cei care fac sesizări corecte

03 Oct 2015   •   13:56
Consiliul Concurenței oferă recompense financiare pentru cei care fac sesizări corecte

Consiliul Concurenţei vrea să-i recompenseze cu 1% din valoarea amenzilor, dar nu mai mult de 100.000 de euro, pe cei care vin cu sesizări ce se dovedesc corecte, a anunţat sâmbătă, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la un seminar de specialitate.

'Propunerea noastră ar fi ca aceia care vin cu o sesizare care se dovedeşte corectă după aceea, deci cei care ne dau informaţii despre încălcarea a legii, fie că sunt angajaţi în acea firmă sau în ce context au aflat ceva, după ce se dovedeşte corectă şi instanţa confirmă că firma a încălcat legea, pot să primească până la 1% din cuantumul amenzii, dar nu mai mult de 100.000 de euro", a afirmat Chiriţoiu.

Propunerea urmează să fie trimisă sub formă de amendament către Parlament, la Legea Consiliului Concurenţei. Deocamdată, Ordonanţa a fost trimisă către Parlament, respectiv către Senat.

Chiriţoiu a explicat că, în prezent, există posibilitatea de a fi sesizaţi, inclusiv prin sesizări anonime, dar că se doreşte să se facă un pas în plus spre mecanisme care există în ţări, precum Ungaria sau Statele Unite ale Americii.

De asemenea, Bogdan Chiriţoiu a menţionat că autoritatea pentru concurenţă a declanşat, în 2015, până la 1 octombrie, un număr de 10 investigaţii, faţă de 9 în aceeaşi perioadă din 2014, şi a finalizat 11 investigaţii în acest an, faţă de 9 la aceeaşi dată a anului trecut.

Amenzile aplicate în acest an se ridică la 13.670.569 lei (aproximativ 3.050.075 euro).

Pe de altă parte, Consiliul Concurenţei instituţia are în derulare 61 de investigaţii, comparativ cu 67, cât se înregistrau în 2014.

×