UPDATE: Instanţa a decis, în unanimitate, eliberarea lui Constantin Nicolescu.
Cei trei judecători au decis, însă, că preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, internat în spital după operaţia de by-pass coronarian, poate fi cercetat în stare de libertate cu interdicţia de a nu părăsi ţara.
Judecarea recursului la măsura arestării preventive în cazul preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Argeş, Constantin Nicolescu la Curtea de Apel Piteşti a început la ora 12,00 şi s-a terminat la ora 14,30.
Din completul de judecată au făcut parte trei judecători, iar Constantin Nicolescu a fost apărat de trei avocaţi, doi bărbaţi şi o femeie. Dacă la Tribunalul Argeş, preşedintele CJ a fost aşteptat de peste o sută de oameni, la Curtea de Apel situaţia a fost alta.
În afara sediului instanţei s-au aflat cîteva zeci de oameni, însă marea majoritate ziarişti, iar în sală au fost de faţă câteva rude şi doi-trei colegi de partid. Chiar dacă preşedintele completului de judecată a precizat de la bun început că sunt interzise înregistrarea, filmarea sau folosirea telefoanelor mobile, la jumătatea şedinţei jandarmii au descoperit că un ziarist folosea reportofon.
La finalul şedinţei de judecată judecătorul i-a precizat jurnalistului că a încălcat legea 198 alin 4 din codul penal, drept pentru care I s-a aplicat o amendă contravenţională minimă în valoare de 500 ron şi i s-a şters înregistrarea.
Avocaţii au cerut să depună în instanţă nişte documente, dar şi comunicate de presa ale Guvernului şi ale Ministerului Educaţiei în care sunt nominalizate şi cele patru unităţi şcolare din Argeş care au beneficiat de fonduri pentru reabilitare după inundaţiile din 2005, cât şi o adeverinţă privind starea de sănătate a lui Nicolescu. Procurorul DNA a fost de acord cu acest lucru şi a precizat că majoritatea actelor respective se află deja la dosar.
Avocatul Cornel Bădoiu a ţinut prima pledoarie:”Măsura arestării se ia în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal şi pentru a preveni sustragerea de la judecată a inculpatului.În cazul domnului Nicolescu nu există date că ar încerca să fugă din ţară, că încearcă să zădărnicească aflarea adevărului prin influenţarea unor martori sau că va săvârşi o nouă infracţiune. Trebuie să existe probe concrete că lăsarea în libertate a inculpatului prezintă un pericol concret pentru ordinea publică”.
Avocatul a continuat spunând că la baza unei hotărâri de Guvern din anul 2005 a stat propunerea Ministerului Educaţiei:” La baza HG 1277 din 18 octombrie 2005 a stat propunerea Ministerului Educaţiei cu privire la reabilitarea şi reconstrucţia a patru unităţi şcolare din Argeş. Lista a fost întocmită pe baza propunerilor de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş.
În nota de fundamentare a celei de-a doua Hotărâri de Guvern se face menţiunea ca evaluarea deteriorării unităţilor şcolare se face de către o comisie mixtă, din care au făcut parte un reprezentant al Consiliului Judeţean, un reprezentant de la Inspectoratul Şcolar şi un reprezentant de la Inspectoratul de stat în construcţii(….). Vă întreb atunci răspunderea trebuie să fie colectivă sau personal?”.
În ceea ce priveşte acuzaţia de luare de mită, avocatul Cornel Bădoiu a spus:” Nu există dovezi şi nici indicii că domnul Constantin NIcolescu a pretins sau a cerut bani sau bunuri de la acest Penescu, pentru ca prin fondurile Consiliului Judeţean să achiziţioneze bunuri de la firma sa. Se face trimitere la interceptarea unor convorbiri telefonice.
Un angajat al lui Penescu, Gheorghiţă Pieca ţinea o evidenţă paralelă şi a notat sumele de 28.000 ron şi 15.000 ron reprezinta comision CCA, iar în legătură cu alte 15 milioane reprezintă commission HP. Printr-o interpretare forţată Parchetul deduce că e vorba de un comision dat lui NIcolescu. Nu era firesc să se organizeze un flagrant dacă se punea problema unor astfel de sume?”.
Cel de-al doilea avocat, Petruţ Ciobanu, şi-a arătat indignarea faţă de faptul că Tribunalul Argeş a decis arestarea pe data de 27 ianuarie, motivarea a fost redactată pe data de 31 ianuarie, iar recursul se judecă abia pe data de 2 februarie, ceea ce înseamnă că s-a depăşit termenul legal de 3 zile în care trebuie să se judece recursul şi a fost încălcat dreptul la apărare al clientului său. Acesta a mai precizat că materialul de urmărire penală în cazul lui NIcolescu cuprinde 11 volume. Gabriela Zoană, care este cel de-al treilea avocat şi-a bazat pledoaria pe prezentarea unor cazuri care au avut câştig de cauză la CEDO.
Procurorul DNA, Radu Sevastian a explicat că există probe pentru fiecare acuzaţie care i se aduce lui Constantin NIcolescu şi nu a negat faptul că există posibilitatea să se extindă urmărirea penală:”DNA s-a sesizat în acest caz pe baza unor documente, nu pe baza unor zvonuri. Vom decide pe baza cercetărilor dacă extindem cercetarea penală. Se impune arestarea preventivă pentru pericolul social grav al faptelor acestuia.Riposta justiţiei trebuie să fie fermă pentru ca astfel de fapte să nu mai fie săvârşite. Avem date că inculpatul s-a implicat şi în actul de justiţie, de a promova o persoană pe o funcţie de conducere la Curtea de Apel Piteşti, aducerea unor alte persoane prin transfer din alte judeţe în Argeş şi implicare în probleme ale unor firme apropiate. Eu sunt cel care a făcut referatul privind propunerea de arestare preventivă şi am monitorizat permanent cercetarea efectuată de ofiţerii de poliţie judiciară a DNA. Cei trei primari care au fost audiaţi în legătură cu faptele pentru care ne-am autosesizat s-au dus direct la Consiliul Judeţean, după ce au dat declaraţii. Legat de achiziţiilre de la firma PIC pentru pomul de iarnă, în valoare de 1,7 miliarde lei vechi s-au cumpărat cu totul alte produse, deci nu s-a respectat contractul. În plus au fost cumpărate sute de sticle de băutură şi mii de pachete de cafea, care nu puteau fi puse în pachetele pentru copii”.
Constantin Nicolescu, care deţine totodată şi funcţia de preşedinte al PSD Argeş este urmărit penal pentru infracţiunile de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual şi uz de fals, în legătură directă cu infracţiunea împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene anterior menţionată, luare de mită în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în scopul obţinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial. Potrivit comunicatului DNA o parte din infracţiunile de care este acuzat Constantin Nicolescu au legătură cu accesarea a 880.249,95 euro, fonduri PHARE, pentru reabilitarea a patru unităţi şcolare, care figurau ca fiind afectate de inundaţii, dar realitatea era alta:”La data de 8 iunie 2006, Consiliul judeţean Argeş a accesat un program de finanţare nerambursabilă de tip PHARE în sumă de 880.249,95 euro, având ca obiectiv efectuarea de lucrări de reabilitare/reconstrucţie a 4 unităţi şcolare de pe raza judeţului Argeş, pretins afectate de inundaţiile din anul 2005. Accesarea acelor fonduri s-a făcut prin menţionarea, în cererea de finanţare întocmită de Consiliul Judeţean Argeş, a unui document care nu exista în realitate (respectiv raportul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş), precum şi a unor împrejurări nereale sau inexacte privind situaţia celor 4 unităţi de învăţământ, raportată la inundaţiile din anul 2005”.
În ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale, procurorii DNA au mai explicat faptul că lucrările de reabilitare au fost executate de o singură firmă, care se afla în relaţii contractuale şi în raporturi juridice cu familia preşedintelui CJ Argeş:” Contractele au fost derulate în perioada 2006-2008, toate lucrările de reabilitare fiind realizate de o singură firmă, care a încasat integral sumele aferente atât pentru lucrări executate cât şi pentru lucrări neexecutate, iar acea firmă se afla în relaţii contractuale şi în raporturi juridice cu familia inculpatului”.Legat de infracţiunea de mită, DNA explică faptul că acesta a primit suma de 66.588,15 lei şi produse de la un om de afaceri, pentru ca firma acestuia să nu mai treacă prin procedura de achiziţie public:”În perioada 2006 – 2008, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, inculpatul Nicolescu Constantin a primit cu titlu de mită de la o persoană având calitate de acţionar al unei societăţi comerciale din Piteşti (persoană care administra de fapt interesele acelei firme), suma totală de 66.588,15 lei şi produse, pentru ca în schimb, în calitate şi de ordonator principal de credite, să dispună achiziţionarea, de la acea societate comercială, a unor produse alimentare şi nealimentare, cu nerespectarea procedurilor legale de achiziţie public”.
Lucrătorii anticorupţie mai spun că Nicolescu i-a impus unui primar să nu aplice o amendă în valoare 100.000.000 lei vechi unei persoane, iar edilul s-a supus:”De asemenea, în cursul lunii iunie 2009, inculpatul Nicolescu Constantin, prevalându-se de influenţa şi autoritatea funcţiei deţinute, respectiv preşedinte al Consiliului judeţean Argeş, l-a instigat pe primarul unei comune din judeţul Argeş, să nu îndeplinească anumite acte de serviciu, mai precis, să nu aplice unei persoane o sancţiune contravenţională la Legea nr.50/1991, solicitare însuşită de către primarul în cauză, care astfel nu a mai aplicat o amendă de 100.000.000 lei vechi”.
La instrumentarea cauzei, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul MAI- Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă. Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.