x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Uniunea Europeană cere statelor membre reducerea consumului de energie

Uniunea Europeană cere statelor membre reducerea consumului de energie

de Redacția Jurnalul    |    11 Mar 2023   •   15:20
Uniunea Europeană cere statelor membre reducerea consumului de energie
Sursa foto: Hepta

Uniunea Europeană a ajuns vineri la un acord privind reducerea consumului final de energie în cadrul blocului cu 11,7% până în 2030.

Acordul a fost convenit după discuții care au durat toată noaptea între negociatorii din țările UE și Parlamentul European, scrie Reuters.

Pentru a atinge aceste obiective, țările vor trebui să renoveze milioane de clădiri pentru a consuma mai puțină energie. Având în vedere că majoritatea clădirilor europene sunt încălzite cu combustibili fosili, această politică este esențială pentru eforturile UE de combatere a schimbărilor climatice.

"Acest lucru va însemna o schimbare reală în beneficiul climei și în dezavantajul lui Putin", a declarat Niels Fuglsang, negociatorul principal al Parlamentului.

Negociatorii au convenit că energia consumată de utilizatorii finali din bloc, cum ar fi gospodăriile și fabricile, în 2030 ar trebui să fie cu 11,7% mai mică decât utilizarea preconizată până la acea dată.

Dar acordul a fost mai mic decât ținta de 13% pe care Comisia Europeană a declarat anul trecut că UE ar avea nevoie pentru a ajuta țările să se „dezbrace” mai repede de combustibilii fosili ruși după ce Moscova a invadat Ucraina.

"Îmbunătățește actuala directivă privind eficiența energetică, dar nu în măsura necesară pentru a îndeplini obiectivele REPowerEU", a declarat Arianna Vitali, secretar general al Coaliției non-profit pentru economii de energie, referindu-se la obiectivele UE de a renunța la combustibilii fosili ruși până în 2027.

Parlamentul UE a dorit un obiectiv mai mare, de 14%, în timp ce unele țări UE au făcut presiuni pentru un obiectiv mai mic de 9% - propunerea inițială a UE din 2021, pe care a modificat-o în urma invaziei Rusiei.

Obiectivul va fi obligatoriu din punct de vedere juridic. Țările își vor stabili propriile obiective naționale neobligatorii - dar dacă acestea nu se vor adăuga la obiectivul de 11,7%, Comisia Europeană le va corecta.

Între 2024 și 2030, țările vor trebui să economisească în medie 1,49% din consumul final de energie pe an. Țările vor trebui să accelereze renovarea clădirilor aflate în proprietate publică, renovând în fiecare an cel puțin 3% din suprafața totală a acestor clădiri.

Acordul va merge acum la Parlamentul European și la țările UE pentru un vot final, care este de obicei o formalitate prin care legea este aprobată fără modificări.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: consum energie uniunea europeana