x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Consumăm prea mult

Consumăm prea mult

de Sînziana Stancu    |    15 Oct 2010   •   00:00
Dacă resursele naturale ale Terrei vor fi consumate în acelaşi ritm, în 2030 vom avea nevoie de două planete
Nevoia de resurse naturale s-a dublat în ultimii 50 de ani, iar omenirea continuă să consume  aproximativ o jumătate din resursele care au mai rămas, arată raportul bienal Living Pla­net, citat de Daily Mail. Dacă vom continua să ducem acelaşi mod de viaţă şi nu se va face nimic pentru a limita, păstra sau reface, acolo unde este posibil, aceste resurse, peste 20 de ani am putea avea nevoie de o capacitate de resurse naturale echivalentă celei a 2,75 planete pentru ca omenirea să supravieţuiască.

Studiul a fost realizat pe 8.000 de populaţii din 2.500 de specii, ana­li­zân­du-se schimbările suferite de lo­cu­rile în care acestea trăiesc, precum şi consumul de apă la nivel global. S-a constatat, în primul rând, că există diferenţe de consum semnificative între populaţiile din ţările sărace şi cele din ţările bogate şi s-a măsurat "amprenta ecologică" a diferitelor ţări, care înseamnă cantitatea de pământ şi apă de care are ne­voie fiecare persoană pentru a produce hrană, îmbrăcăminte, încăl­ţă­min­te şi alte bunuri de consum, precum şi capacitatea de absorbţie a di­o­xidului de carbon pe care îl emit prin aceste activităţi. Viaţa sălbatică din ţările tropicale este în declin, popu­laţiile diferitelor specii scăzând sub 60% în ultimele trei decenii.

Principala cauză a declinului ecologic al planetei este emisia de dio­xid de carbon, rezultată în special din activităţile umane. La ora actuală, aceasta este de 11 ori mai mare decât în 1961. Emisiile de carbon şi aşa-numitul "efect de seră" pe care îl provoacă distrug ecosistemele şi biodiversitatea.

"Pierderea biodiversităţii şi a habitatelor subminează sistemele naturale de care depindem pentru hrana şi apa pe care le consumăm şi pentru aerul pe care îl respirăm, şi, nu în ultimul rând, de un climat stabil", a explicat David Nussbaum, director executiv al WWF, din Marea Britanie. La rândul său, Mathis Wackernagel, preşedintele Global Footprint Network, a afirmat că "ţările care continuă să depindă foarte mult de resurse naturale îşi riscă supravie­ţuirea propriilor economii naţionale" prin consumul exagerat al acestor resurse.

×
Subiecte în articol: verde!