x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Contractele secrete ale FRF şi TVR

Contractele secrete ale FRF şi TVR

de Adrian Mogos    |    16 Iun 2010   •   00:00

Federaţia Română de Fotbal a prelungit la începutul lui 2010 contractul de colaborare pe care îl avea cu firma elveţiană Infront Sports & Media. Afacerea proaspăt parafată include drepturile de reclamă în media şi pe stadioane pentru meciurile de calificare de pe teren propriu şi pentru meciurile de pregătire ale echipei naţionale de fotbal.



Infront anunţa la 14 ianuarie 2010 că înţelegerea pe care o avea cu FRF a fost prelungită până în 2013, această perioadă de contract incluzând şi meciurile de calificare la EURO 2012 şi Campionatul Mondial din 2014. Comunicatul de presă a fost făcut public pe site-ul firmei eleveţiene unde se mai arată că parteneriatul de marketing dintre firmă şi FRF durează de 16 ani.

Mircea Sandu declarase la începutul anului că el va continua să creadă în Infront, iar elveţienii au precizat că de 16 ani cooperează excelent cu şeful FRF. Infront Sports & Media AG a fost înfiinţată în 2000 sub altă denumire pe care şi-a schimbat-o de două ori până în 2003 de când are actualul nume. În lista de directori şi manageri trei nume atrag în mod special atenţia: Günter Netzer, fostul mare jucător de fotbal german, Andreas Jacobs, fiul lui Klaus Jacobs cunoscut după cafeaua cu acelaşi nume şi Philippe Blatter, nepotul lui Sepp Blatter starostele FIFA. Infront este partenerul a zece federaţii naţionale de fotbal: Austria, Finlanda, Georgia, Germania, Israel, Liechtenstein, Malta, Moldova, România şi San Marino. Compania elveţiană şi-a stabilit sediul în Zug, în exact aceleaşi birouri în care a funcţionat International Sport and Leisure - ISL, firmă care a intrat în faliment în 2001. De altfel, Infront a moştenit de la ISL se pare toate contractele de televizare ale Campionatului Mondial de Fotbal şi toată arhiva acestei competiţii. Şefi ai ISL au recunoscut în 2008 în faţa unor magistraţi că au dat mită 100 de milioane de dolari unor oficiali din sport, în special către FIFA pentru a primi contracte. Pe de altă parte, jurnalişti germani au dovedit anul trecut că Infront a fost implicată într-un scandal cu mită la Federaţia Internaţională de Hochei.

Am solicitat FRF date legate de contractul cu Infront. Paul Zaharia, purtătorul de cuvânt al federaţiei, a precizat că este vorba despre drepturile de televizare "second party", adică pentru alte teritorii decât cel al României şi că "FRF a purtat negocieri cu mai multe firme, numai că Infront a fost singura care a venit cu o ofertă ce a fost şi concretă, şi satisfăcătoare pentru noi. Conform clauzei de confidenţialitate pe care o avem cu Infront, solicitându-ni-se să nu o încălcăm, cu regret, nu putem să vă oferim niciun detaliu de ordin financiar".

FRF are obligaţia de a depune la Ministerul Justiţiei în fiecare an un raport de activitate, dar nici în datele de aici nu am găsit vreo referire la contracte de acest tip. Am cerut şi Televiziunii Române să facă publice datele din contractul cu Infront, pentru că a fost singura televiziune cu drept de difuzare al meciurilor naţionalei de fotbal a României. Secretul este bine păstrat şi aici. Cătălin Dumitru, consilier pe probleme de comunicare al şefului TVR, a declarat că instituţia nu are obligaţia de a pune la dispoziţie acest contract, pentru că ar încălca clauza de confidenţialitate. Însă legea 544/2001 privind accesul la informaţiile publice prevede că prin instituţie publică se înţelege orice instituţie care utilizează sau administrează resurse financiare publice şi că orice autoritate contractantă are obligaţia să pună la dispoziţie contractele de achiziţii publice. "TVR nu este o instituţie publică", a fost replica consilierului.

×
Subiecte în articol: observator