x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Controale la comandă politică

Controale la comandă politică

de Dorian Cobuz    |    09 Feb 2009   •   00:00

Silvian Ionescu şi-a reluat postul de comisar general al Gărzii de Mediu şi face o dezvăluire şocantă pentru un stat membru UE: comisari ai instituţiei au fost trimişi de vechea conducere în inspecţii la comandă politică.



Silvian Ionescu, pus pe dezvăluiri despre Garda de Mediu


Silvian Ionescu, revenit la conduce­rea Gărzii Naţionale de Mediu după ce a mai ocupat această funcţie între 2005 şi 2007, este cel care trebuie să facă curăţenie după dezastrul lăsat în urmă de Octavian Marius Popa, liberalul care a reuşit să ducă instituţia în incapa­ci­tate de a-şi mai desfăşura activitatea.

Aşa cum Jurnalul Naţional a arătat în mai multe rânduri, fostul comisar gene­ral, cunoscut şi sub porecla Popicu’, a de­clan­şat o "reorganizare" a instituţiei care a dus Garda în colaps. Noul comisar gene­ral şi-a început activitatea promovând un proiect de Hotărâre de Guvern care trebuie să repună instituţia pe calea corectă. Silvian Ionescu evită să discute prea mult despre ce s-a întâmplat în ultimii doi ani în GNM, dar sunt aspecte pe care nu vrea să le "bage sub preş": "Sunt foarte mulţi comisari, meseriaşi, care au plecat din Garda de Mediu pentru că nu au mai suportat controalele la comandă politică".

Ionescu a descoperit şi că foştii consilieri ai lui Popa se implicau în activitatea instituţiei mult peste limitele le­gale. "Ei bine, oamenii din cabinetul demnitarului au participat personal la controale, deşi ei nu sunt specialişti-angajaţi ai instituţiei. Ei nu aveau calitatea legală de a participa la astfel de controale", precizează Silvian Ionescu.

"Reorganizarea" lui Octavian Marius Popa desfiinţa structura construită în 8 comisariate regionale, la recomandarea Comisiei Europene, singurul scop urmărit fiind, de fapt, acela de a prelua Comisariatul general controlul asupra achiziţiilor publice. De altfel, Silvian Ionescu confirmă această supoziţie cu informaţiile descoperite la faţa locului: "Consilierii lui Octavian Popa au semnat contracte de achiziţie". Potrivit legislaţiei, fiecare instituţie publică trebuie să aibă departamente speciale care să se ocupe de organizarea procedurilor de achiziţii publice. Consilierii comisarului general Popa nu aveau nici o calitate să se ocupe de aceste proceduri de achiziţii. Silvian Ionescu spune că va sesiza instituţiile abilitate cu privire la aceste ilegalităţi.

Iar seria ilegalităţilor este şi mai lungă: la GNM au fost făcute dispărute documente şi evidenţe întregi au fost şterse din calculatoare. Silvian Ionescu spune că de la plecarea sa din instituţie, aceasta nu a mai avut nici un plan de inspecţie şi control.

IONESCU ŞI SERVICIILE
Silvian Ionescu a fost ofiţer al Serviciului de Informaţii Externe, motiv pentru care propunerea sa pentru funcţia de prefect al Bucureştiului a declanşat un scandal politic în România. Comisarul general nu se fereşte însă să vorbească despre aceste aspecte şi nici despre cohorta de oameni ieşiţi din astfel de structuri care "căpuşează" instituţiile publice cum este şi Garda de Mediu. "Când am preluat prima oară Garda, în 2005, am găsit zeci de ofiţeri de Interne la pensie care erau angajaţi aici". Silvian povesteşte că i-a invitat pe toţi la minister şi a avut o discuţie cu ei, concediindu-i. "Ei nu făceau consultaţii juridice, pentru că nu erau în stare. Ei se ocupau aici de tot felul de melticăreli." Reîntors în instituţie, acesta povesteşte că a găsit aici din nou "câţiva muguri" de acelaşi fel. "Vor pleca cu toţii", spune Silvian Ionescu, care crede că cea mai bună soluţie pentru eficientizarea activităţii instituţiei, dar şi pentru a scurtcircuita traseul şpăgii în GNM este aceea de a externaliza serviciul de asistenţă juridică.

ÎNCHIDEREA SOMETRA
Pe lista de priorităţi a comisarului ge­neral Silvian Ionescu acum la reluarea funcţiei este şi Sometra Copşa-Mică, so­cietate comercială care se află în programul de conformare negociat cu Comisia Europeană. Sometra anunţă disponibilizări masive şi pare decisă chiar să-şi închidă activitatea. "Închiderea unei instalaţii precum este cea de la Sometra costă 50 de milioane de euro... Pentru că ei trebuie să lase în urmă curăţenie totală", spune Silvian Ionescu. GNM va face un control la Copşa-Mică pentru a vedea cum va respecta societatea Mytilineos obligaţiile de mediu ce îi revin.

×
Subiecte în articol: verde! silvian silvian ionescu