Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în ultimele 24 de ore, peste 3.000 de pompieri au intervenit pentru limitarea și înlăturarea efectelor generate de fenomenele prognozate pentru această perioadă.
Misiunile s-au desfășurat atât în cursul zilei de vineri, cât și pe timpul nopții de vineri spre sâmbătă, în 25 localități din 12 județe (Argeș, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Hunedoara, Ilfov, Prahova, Suceava, Vâlcea, Vrancea) și mun. București.
Pompierii au acționat pentru deblocarea mai multor autovehicule rămase în zăpadă, pentru evacuarea apei dintr-un subsol și o curte, precum și pentru degajarea patru elemente de construcție de la patru imobile, 68 copaci și patru stâlpi de electricitate, fiind avariate 42 de autoturisme.
Au fost discuții între premierul României, Nicolae Ciucă, ministrul afacerilor interne, Lucian Bode și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, în vederea optimizării misiunilor de răspuns, la nivel național au fost întreprinse mai multe măsuri, între care menținerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace și echipamente pentru asigurarea acțiunilor de răspuns, astfel încât, la ordin, manevra de forțe și mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp; instituirea permanenței la nivelul autorităților locale din zonele aflate sub avertizare de fenomene hidrometeorologice periculoase și activarea Centrelor Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției prin activarea Grupelor Operative la nivelul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din 6 județe (Argeș, Brăila, Buzău, Dâmbovița, Prahova și Vrancea).
În județele Buzău și Vrancea, unde au fost înregistrate efecte considerabile a fost ridicată capacitatea operațională, astfel că personalul de serviciu a fost suplimentat cu cel aflat în turele libere. Totodată, în sprijinul echipajelor operative din aceste două județe au fost dislocate forțe și mijloace din județele Galați, Brăila, Bacău, Prahova și USISU.
Totodată, pentru acoperirea în cele mai bune condiții a solicitărilor venite din partea autorităților și a cetățenilor din Buzău și Vrancea, alte 6 județe (Călărași, Ialomița, Brăila, Vaslui, Covasna și Bacău) au fost prealertate, astfel încât la nevoie, echipaje de salvatori, cu tehnică aflată în dotare să se deplaseze în sprijinul acestora.
De asemenea, pentru gestionarea situațiilor înregistrate în județul Buzău, au fost mobilizate forțe din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Totodată, la nivelul zonelor afectate, în sprijinul echipajelor de salvatori intervin forțe ale Poliției Române și Jandarmeriei Române, precum și personal specializat din cadrul Administrației Drumurilor.
Pentru analizarea situației și dispunerea măsurilor necesare pentru comunitățile buzoiene, la nivelul județului, sâmbătă dimineață a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.
(sursa: Mediafax)