x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Copiii abandonati in spitale" - Premierul scrie Jurnalului National

"Copiii abandonati in spitale" - Premierul scrie Jurnalului National

25 Mai 2005   •   00:00

Vreme de o saptamana, in campania de presa despre copiii abandonati in spitale, Jurnalul National a repetat apelul catre premierul Tariceanu, cerandu-i sa se implice in rezolvarea acestei probleme grave. Jurnalul National a primit ieri o scrisoare emotionanta din partea premierului Tariceanu.

  • de ADRIANA OPREA-POPESCU
  • "Domnule Director,
    Am citit articolele publicate in ultimele zile de cotidianul Jurnalul National despre copiii abandonati in maternitati, care sufera de foame pentru ca li se asigura prea putina hrana. Desi pana acum nu m-am exprimat public, nu am ramas indiferent la apelul pe care l-ati lansat, cu atat mai mult cu cat, dupa cum mentionati si dumneavoastra, consider ca inainte de a fi prim-ministru al Romaniei sunt tata.

    Am solicitat imediat o situatie privind numarul de copii abandonati, legislatia in domeniu si modul in care acestia sunt tratati, precizeaza premierul in scrisoarea trimisa redactiei noastre. Situatia este intr-adevar dramatica: copiii abandonati in maternitati beneficiaza de alocatia de hrana de 35.000 de lei pe zi, ratie de lapte praf care poate fi suplimentata la solicitarea medicului neonatolog. Este cu atat mai grav cu cat acesti copii, abandonati de mame singure sau care provin din familii foarte sarace sau dezorganizate, se nasc cu o greutate mica si cu unul sau mai multe handicapuri asociate. Ei ar trebui sa primeasca o ingrijire speciala, nu una de supravietuire. Din pacate, plasarea acestor copii la asistenti maternali si familii de substitutie s-a dovedit a fi dificila, deoarece acestia au retineri sa ia in plasament un nou-nascut cu greutate mica sau cu handicap.

    Aceasta situatie trebuie corectata. Am cerut Ministerului Sanatatii, autoritatea care distribuie laptele praf pentru sugari maternitatilor, sa asigure imediat cantitatea necesara pentru ca acesti copii sa nu mai sufere de foame. In plus, am solicitat secretarului general al Guvernului, domnul Mihai Voicu, ca in cel mai scurt timp, alaturi de institutiile abilitate in protectia copilului, sa gaseasca solutiile cele mai bune pentru ca situatia sa fie reglementata.

    Va felicit pe aceasta cale ca luati atitudine fata de problemele reale cu care se confrunta Romania. Va asigur ca tin cont de sugestiile dvs. si nu sunt indiferent la ce se intampla in societate. De asemenea, vreau sa subliniez faptul ca sunt constient ca solutionarea acestei probleme punctuale nu inseamna ca s-au rezolvat toate problemele din sistemul sanitar. Reforma acestui sistem, pentru a asigura accesul larg la servicii medicale de calitate, reprezinta o prioritate, la care lucram cu seriozitate in prezent."

    Semneaza, "cu consideratie si simpatie
    Calin Popescu-Tariceanu, Prim-Ministru"

    CAMPANIA CONTINUA
    In comunicatul de presa remis de Palatul Victoria se precizeaza, in plus, ca "grupul condus de Mihai Voicu are responsabilitatea de a identifica solutii legale pentru prevenirea abandonului si sprijinirea viitoarelor mame care nu-si pot creste singure copiii. Se are in vedere si luarea unor masuri pentru cresterea sanselor de plasare a copiilor abandonati in maternitati, pentru ca acestia sa creasca intr-un mediu adecvat". Pozitia oficiala a Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, pe care am publicat-o in numarul de ieri al ziarului nostru, a fost un prim pas. Implicarea directa a premierului Tariceanu in incercarea de a da o sansa acestor copii ne da sperante in bunele intentii ale autoritatilor romane. Jurnalul National, consecvent principiilor sale, isi arata disponibilitatea de a sprijini orice demers care apara dreptul copilului la o viata demna. Campania noastra de presa se va incheia atunci cand problema acestor copii abandonati in spitalele din Romania va fi cu adevarat rezolvata!

    Cititi si :

    Autoritatile recunosc ca integreteii exista

    Gangureli la nivel inalt

    Evadarea spre cimitirul saracilor

    "Multi ani traiasca!" pe un pat de spital

    Doar un biberon cu lapte pe zi

    Prizonieri in spitale

    Casa de copii nu e acasa - e spitalul
    ×
    Subiecte în articol: observator copii abandonati