x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Copiii smarcurilor

Copiii smarcurilor

31 Mai 2005   •   00:00

Micutii din Banat nu au nici un motiv de bucurie azi, de ziua lor
Astazi, de 1 Iunie, sutele de copii banateni ramasi fara case de pe urma inundatiilor n-au prea multe motive de bucurie. Ei au fost nevoiti sa paraseasca satele in care mergeau sa invete carte. S-au rupt de scoala la care studiau, pentru ca, atunci cand clopotelul ar fi anuntat ca orele s-au incheiat, n-ar fi avut unde sa plece.

  • de CARMEN PLESA
  • OBSERVATOR
  • Click pe imagine - fotoreportaj
    LA MASA! Pentru micutii din satele afectate de inundatii, un pranz cald este ca o mana cereasca
    Sute de copii ramasi fara case au fost nevoiti sa paraseasca Foeni, Cruceni, Otelec sau Ionel, satele in care mergeau la scoala. Astazi, de 1 Iunie, ei n-au prea avut motive de bucurie.

    Apele care au inundat Banatul au dus cu ele si abecedare, bucati de creta, o uniforma de scolar, un pachet de betisoare. Sute de copii s-au rupt de scoala la care invatau, pentru ca atunci cand clopotelul ar fi anuntat ca orele s-au incheiat, n-ar fi avut unde sa plece. Casele in care au locuit sunt doar niste urme in apa.

    DOR. La Foeni, scoala a ramas in picioare. Inainte de ruperea digului, aici invatau aproape 200 de copii. Au reluat orele, la 8 mai, doar 80, cei care mai au case sau care s-au putut adaposti la rude. Sunt tristi, speriati, duc dorul colegilor de care nu mai stiu nimic de mai bine de o luna. Multi din ei vin inca la scoala cu tractorul, pentru ca de pe strazile pe care locuiesc apa nu s-a retras.

    Si scoala de la Cruceni a avut noroc, pentru ca apele n-au inundat-o. In mod normal, in sat invata numai copii de pana la clasa a IV-a, insa, de cand satul este izolat, patru profesori au luat in grija pe cei 30 de elevi de toate varstele, care nu pot iesi din Cruceni. Cei mici fac ore dupa-amiaza, cei mari - dimineata.

    IMPRASTIATI. In Ionel nu mai e nici un copil. Cei peste o suta de elevi de la scoala din sat nu mai stiu unii de altii. O parte invata in apropierea satului in care au locuit - la Uivar, Jimbolia, Peciu Nou sau Cenei, altii au ajuns in Bistrita Nasaud, Caras-Severin sau Maramures.

    NOROCOSII. Cei mai norocosi au fost micutii de la scoala din Otelec. Din cei 40 de elevi, peste 30 au fost primiti la liceul "Bartok Bela" din Timisoara, unde au invatat din nou sa zambeasca. Din momentul in care Otelecul a fost amenintat de ape, profesorii si consiliul elevilor de la "Bartok Bela" au anuntat ca sunt gata sa-i primeasca pe elevi la ei. Au facut apeluri, au organizat colecte, au stat si zi, si noapte in liceu. Toti scolarii veniti de la Otelec au fost toti luati acasa de profesori sau parintii celor care invata in liceu. Elevii mari au fost primiti si ei la familii din Timisoara sau in internatul liceului.

    SALVATOAREA. La inceput, profesorii nu au avut o situatie a celor veniti de la Otelec si incercau sa puna cumva cap la cap informatiile pentru a avea o idee despre cati copii au venit in liceu, cum ii cheama si in ce clase sunt. Atunci a intervenit Orsolya, o fetita in clasa a III-a. "Eu ii stiu pe toti", i-a anuntat ea pe profesori, dupa care a dictat numele si clasa fiecaruia din "trupa" cu care venise de la Otelec. Cu Orsolya s-a rezolvat si ultima problema birocratica.

    TABERE DE VARA. Directoarea liceului, Virginas - Tar Judith are trei copii acasa, dar a mai luat si o fetita de la Otelec. S-a zbatut ca micutilor oaspeti din scoala ei sa nu le lipseasca nimic. Scolarii mananca zilnic la gradinita bisericii catolice, de langa liceu. Elevii mai mari au si ei masa asigurata la Colegiul Banatean. Toate excursiile, petrecerile, sunt gratuite pentru cei veniti de la Otelec. Mai mult, in vacanta de vara vor pleca in tabere gratuite. Pana atunci, merg zilnic la noua scoala, unde s-au adaptat perfect, sunt bine hraniti si imbracati, isi vad parintii la fiecare sfarsit de saptamana si-i asteapta pe profesorii de la Otelec sa le puna si note.

    O mana de oameni deosebiti, care au insistat sa nu apara in ziar, ca sa nu creada lumea ca isi fac reclama, ii invata, zi de zi, sa zambeasca din nou.

    TORTURA - CADOU DE 1 IUNIE
    De 1 Iunie, Politia Romana a facut cadou unui copil nevoias… suturi in cap, pumni aplicati in maxilare si picioare in burta. Astazi este si ziua lui "Michael", un copil al strazii de 16 ani. Luni seara, cand alti pustani se gandeau la ce o sa primeasca cadou de 1 Iunie de la parinti, el statea in Piata Victoriei pe o bordura si se "desfata" cu o salata primita de pomana. Ghinionul lui ca un echipaj "prompt" al Politiei de la Sectia 4 a venit cu o Dacia alba cu numarul "MHW" si a actionat in consecinta.

    "Hai, ba, misca-te!", zice unul dintre cei doi barbati in uniforma, apucandu-l, ca pe o carpa, de tricou. "Da’ ce, nene, ca io n-am facut nimic!" Hopa! Pana aici i-a fost. Agentii nu s-au sinchisit sa ii dea o explicatie "unui aurolac" si, pentru ca nu voia sa urce in masina lor, l-au busit la "inspiratie": i-au dat mai intai cu pumnii si in cap, si in fata, si in piept. Apoi au schimbat strategia de cafteala, considerand probabil ca picioare in plex, ca la Kung Fu, erau mai eficiente. In tot acest timp, copilul devenit sac de box cerea implorare. Tipa din toti rarunchii. Tortura a durat patru minute, iar un martor al evenimentului a reusit sa filmeze toata "operatiunea" pe telefonul mobil. Am luat legatura cu Dorel Marinescu, comisar-sef la Sectia 4 din Capitala, seful celor doi batausi. Ii spunem omului ca a fost batut un copil de 16 ani. La care el ne raspunde: "Nu-i copil, domnule, un copil nu sta la ora aia pe strada. E un aurolac de-al nostru!". "Si ce, un "aurolac" nu poate fi un copil?" "Ba da… un copil cu un alt comportament", explica Marinescu. Comisarul-sef il sunase pentru a informa unul dintre cei doi batausi, pe Gigi Coroiu, care i-a zis sefului ca respectivul ("fata" - pana la urma, nici sexul corect al copilului nu s-au obosit sa-l afle) statea langa un bancomat si a fost dus la sectie, dar subalternul a negat ca l-ar fi batut. "Noi avem o caseta in care se vede cum este lovit", incercam noi sa-l convingem pe Marinescu. "Asta e problema voastra", ne-o tranteste politistul (!?), specificand totusi ca va demara o ancheta. Conform unui comunicat, Politia Romana le zice azi "La multi ani!" tuturor copiilor si ii asteapta la Sectia 6 de Politie din Capitala pentru demonstratii ale trupelor SIIAS, "in spiritul unei mai mari apropieri de cetateni si a promovarii imaginii Politiei Romane"...(Florentina Voicu, Alex Nedea)

  • Click aici pentru a viziona inregistrarea facuta pe telefonul mobil de martorul scenei maltratarii copilului de catre politisti.
    Dimensiune: 3MB, timp: 1.15 minute.
  • ROMANII AU 5 MILIOANE DE URMASI
    VIS. Multi dintre copii spera sa calce pe urmele lui Hagi
    In Romania erau, la inceputul acestui an, 5.168.561 de copii cu varste cuprinse intre 0 si 19 ani, reprezentand 23,9% din totalul populatiei, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Intr-o treime din totalul gospodariilor exista cel putin un copil, din care cele mai multe cu peste patru copii se inregistreaza in nord-est.

    In anul 2004, populatia Romaniei s-a imbogatit cu peste 216.000 de micuti, cu 3.802 mai multi fata de anul precedent. Din numarul total al nou-nascutilor, 52,4% au reprezentat primul copil al familiei, potrivit INS. In luna iulie au venit pe lume cei mai multi copii (20.513), in timp ce in februarie s-au nascut doar 15.859.

    In sistemul prescolar au fost inscrisi anul trecut aproape 645.000 de copii, intr-o retea care cuprinde 5.687 de gradinite si circa 7.000 de sectii ce functioneaza pe langa alte niveluri de invatamant. Dintre micutii de gradinita, 14% studiaza o limba moderna, majoritatea preferand limba engleza. Copiii sunt introdusi in tainele calculatorului inca de la o varsta frageda, datele indicand ca, din cele 5.300 de calculatoare de care dispuneau unitatile prescolare, 4.700 erau destinate folosirii in procesul de invatamant.

    Elevii din invatamantul primar si gimnazial studiaza in 6.888 de unitati scolare independente, dintre care 29 private. Statisticile arata ca in cele 1.413 licee si grupuri scolare independente studiaza 773.800 de elevi, iar la un cadru didactic revin, in medie, 12 elevi.

    Dupa ce termina scoala, 40% dintre copii isi ocupa timpul in mod activ, practicand activitati sportive (18,2% din total copii), mergand in excursii (19,3%), reparand sau confectionand obiecte (1,5%), ajutandu-si parintii in gradina (9,5%) sau ingrijind florile (7,1%). Potrivit INS, 97% dintre micuti au efectuat cel putin o calatorie in Romania, iar 4,2% dintre copii au calatorit in strainatate. Multi dintre copii si-au folosit timpul liber frecventand cursuri de limbi straine (37,4%) sau perfectionandu-se in folosirea computerului (40%). In ciuda altor tentatii, lectura a ramas o preocupare importanta pentru 62,6% din copiii din grupa de varsta 7-14 ani, in cadrul careia fetele citesc ceva mai mult decat baietii. (Iohanna Onaca Purdea)
    ×
    Subiecte în articol: observator copil copii scoala s-au otelec