x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Coridorul IV ar putea ocoli Romania

Coridorul IV ar putea ocoli Romania

23 Aug 2005   •   00:00

Romania ar putea fi ocolita de traseele rutiere transeuropene daca noua politica din domeniul infrastructurii rutiere propusa de Comisia Europeana se va aplica. Noua strategie, care are in vedere promovarea cu prioritate a cinci proiecte rutiere transeuropene inaintea celor 30 de trasee stabilite deja, este criticata de grupul crestin-social din Parlamentul European. Presedintele grupului, Markus Ferber, considera ca nu este posibil ca UE sa defineasca initial 30 de proiecte prioritare, pentru ca apoi sa aleaga cinci "si mai prioritare", potrivit Mediafax, care citeaza postul Deutsche Welle.

POLITICA. Comisia Europeana a infiintat in aceasta vara o noua agentie, care urmeaza sa accelereze realizarea unor proiecte rutiere transeuropene. Coordonatorii speciali din cadrul agentiei au trasat noi axe rutiere, fara sa tina cont decat in unele cazuri de planurile coridoarelor paneuropene existente. Noua strategie ar putea propune, in locul Coridorului IV, o noua axa, care trece de la Budapesta prin Belgrad si Nis spre Sofia, iar apoi se bifurca spre Grecia, respectiv Turcia. Astfel, vestul si sudul Romaniei, precum si nordul Bulgariei sunt excluse din traseu. "Eu cred ca Romania si Bulgaria ar trebui sa urmareasca extrem de critic aceste schimbari, pentru ca sunt existentiale. Aceste tari ar trebui sa se opuna retrasarii Coridorului IV, pentru ca vor pierde astfel legatura cu Europa Centrala", a declarat Herwig Nowak, secretarul institutiei abilitate cu dezvoltarea Coridorului IV, ruta care urmeaza sa faca legatura intre vestul si sud-estul continentului.

PROIECTE. Autostrada care ar trebui construita in Romania pe traseul Coridorului IV (Constanta-Bucuresti-Pitesti-Sibiu-Timisoara-Arad), cu finantare europeana, se afla in concurenta cu Autostrada Transilvania, construita de compania Bechtel si finantata de statul roman. Daca fosta guvernare a acordat o atentie sporita proiectului Autostrazii Transilvania, actuala putere sustine ca prioritar este Coridorul IV, cerand reanalizarea contractului cu Bechtel. Daca UE va retrasa axa Coridorului IV, Romania ar putea sa piarda doua proiecte importante si sa ramana doar cu cei circa 200 de kilometri de autostrada care exista deja. (Iohanna Onaca Purdea)

×
Subiecte în articol: observator