x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Coridorul IV - Semnal de amanare a integrarii europene

Coridorul IV - Semnal de amanare a integrarii europene

de Iohanna Onaca Purdea    |    24 Aug 2005   •   00:00

Schimbarea traseului coridorului IV pan-european ii nemultumeste pe oamenii de afaceri din Romania. "Credem ca schimbarea traseului coridorului IV pe directia Belgrad-Sofia reprezinta o importanta lovitura data mediului de afaceri din Romania, dar si un semnal ce poate viza politica si calendarul de integrare al tarii noastre, cu implicatii majore pentru economie in urmatorii ani", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Reactia AOAR vine dupa criticile exprimate recent de presedintele grupului crestin-social din Parlamentul European, Markus Ferber, care a atras atentia ca in locul coridorului IV pan-european ar putea fi trasata o noua axa rutiera, care ar exlude Romania. AOAR considera ca reorientarea in domeniul infrastructurii europene "constituie un semnal de avertizare extrem de serios pentru autoritatile romane, legat de evolutia procesului de integrare europeana".

REACTII. PSD cere insistent demiterea ministrului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Gheorghe Dobre, pe care il acuza de incapacitate, sustinand ca Romania este pe cale sa piarda patru miliarde de euro prevazute pentru coridorul IV. Deputatul PSD Vasile Puscas, fost negociator-sef cu UE, apreciaza ca ministrul Transporturilor nu a fost la curent cu discutiile europene despre infrastructura, invocand raspunsul dat de Dobre la o interpelare pe care i-a adresat-o la sfarsitul lunii martie.

Ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, a dat ieri asigurari ca lucrarile la Coridorul IV vor fi continuate iar pana in anul 2010 vor fi date in folosinta 826 de km din autostrada. "Anul acesta va fi incheiat un contract de finantare cu BEI pentru portiunea Cernavoda-Constanta si altul cu BERD pentru bypassul de la Cernavoda-Constanta. Finantarea va fi de 332 milioane de euro", a declarat Gheorghe Dobre. (Iohanna Onaca Purdea)

×
Subiecte în articol: observator