x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Corina Creţu sesizează la Bruxelles "obsesiile xenofobe" ale ministrului francez de Interne

Corina Creţu sesizează la Bruxelles "obsesiile xenofobe" ale ministrului francez de Interne

de Mediafax    |    04 Oct 2011   •   08:50
Corina Creţu sesizează la Bruxelles "obsesiile xenofobe" ale ministrului francez de Interne

Europarlamentarul PSD Corina Cretu, informeaza ca a sesizat CE cu privire la noile acuzatii ale ministrului francez de Interne la adresa romanilor, ea afirmand ca oficialul francez are "evidente obsesii xenofobe" si acuzand Guvernul de la Paris de practicarea unor "politici discriminatorii".
"Este revoltatoare perseverenta ministrului Claude Guéant de a-i transforma pe strainii care traiesc in Franta in tapi ispasitori ai esecurilor regimului Sarkozy. In special romanii au devenit tinta preferata a acestui politician cu evidente obsesii xenofobe", a declarat Corina Cretu, cerand Comisiei, potrivit unui comunicat remis agentiei MEDIAFAX, "sa ia pozitie fata de politicile discriminatorii ale guvernului francez".
"Sub presiunea Frontului National, Dreapta franceza, aflata in degringolada electorala, duce o campanie xenofoba tot mai intensa, care a degenerat inclusiv in abuzuri politienesti si judiciare impotriva imigrantilor, in special a rromilor", a declarat Corina Cretu, citata in comunicat.
Vicepresedintele PSD a criticat "lipsa de argumente si generalizarile incorecte ale ministrului francez de Interne, pentru care intotdeauna strainii, in special comunitatea romaneasca, sunt cei vinovati".
"Pentru Claude Guéant, imigrantii comorieni sunt responsabili pentru violentele din Marsilia, est-europenii pentru spargerile din Strasbourg si, bineinteles, romanii pentru delincventa din Paris, chiar daca admite ca acestia reprezinta doar o zecime din autorii infractiunilor comise in capitala Frantei", se arata in interpelare, potrivit comunicatului.
Europarlamentarul social-democrat a solicitat Comisiei Europene sa se implice pentru stoparea degradarii climatului democratic in Uniunea Europeana. "Infractionalitatea trebuie combatuta cu toate mijloacele legale, inclusiv prin intarirea cooperarii intre guverne impotriva retelelor transnationale. Insa, exploatarea politicianista a problemei sigurantei si stigmatizarea unei intregi comunitati pentru greseli individuale nu sunt solutii, ci doar expresii ale unui grav derapaj populist-extremist. Disperarea electorala a guvernului francez - prins intre victoria Stangii la alegerile partiale pentru Senat si sondajele defavorabile reinnoirii mandatului presedintelui Sarkozy - nu trebuie sa faca victime in randul imigrantilor, intr-o Uniune Europeana construita pe principiile solidaritatii si respectarii drepturilor cetatenilor", a precizat Corina Cretu.
Ministrul francez de Interne, Claude Gueant, a criticat duminica "delincventa comisa de romani" in Franta, "deosebit de cruda deoarece utilizeaza mult copiii", dar a negat ca el ar stigmatiza romii, relateaza AFP.
"La Paris, si nu numai la Paris din pacate, avem de cativa ani, si chiar si anul acesta, o recrudescenta foarte importanta a delincventei comise de romani. E o delincventa care este de altfel deosebit de cruda deoarece utilizeaza mult copiii", a declarat Claude Gueant pentru postul BFMTV.

×