x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Corlăţean: Dacă ne amână iar aderarea la Schengen, România nu mai e interesată de acest proces. Putem trăi şi fără Schengen

Corlăţean: Dacă ne amână iar aderarea la Schengen, România nu mai e interesată de acest proces. Putem trăi şi fără Schengen

de Veronica Micu    |    02 Mar 2013   •   09:00
Corlăţean: Dacă ne amână iar aderarea la Schengen, România nu mai e interesată de acest proces. Putem trăi şi fără Schengen
Sursa foto: Intact Images/Dan Marinescu

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, aseară, că o nouă amânare a aderării României la Schengen la Consiliul JAI de săptămâna viitoare va afecta "credibilitatea procesului", iar ţara noastră ar putea să nu mai fie interesată de acest proces.

"O astfel de eventuală decizie (n.r. de amânare a aderării la Schengen) ar transforma procesul în unul necredibil. Ori dacă orice aş face, oricât aş îndeplini criteriile, oricâţi bani am băga şi nu ajunge, atunci daţi-mi voie să vă spun că nu mai suntem interesaţi de acest proces. Şi e bine de reţinut. (...) Aşa cum am trăit fără Schengen, putem să trăim în continuare. Prezentăm, scoatem paşaportul, companiile, inclusiv cele occidentale, vor pierde bani şi dacă UE va dori la un moment dat, sau cei care se opun, să invite România, să o facă", a afirmat Corlăţean, vineri seară, la Realitatea TV. Ministrul a precizat că o eventuală nouă amânare a deciziei "ar însemna o împingere a procedurii la o dată nedefinită în realitate".

Corlăţean a amintit că anul acesta vor fi alegeri parlamentare în Germania, apoi vor urma cele europene din 2014, tot anul viitor urmând să fie şi cele locale din Franţa. "Încă o dată, pot fi raţiuni de diferite naturi şi sunt. Unele ce ţin de culoarea ideologică a familiei din care faci sau nu parte, ţin de alegerile dintr-o ţară sau alta, dar vă aduc aminte că acesta nu este un argument. Anul acesta vor fi alegeri în Germania, anul viitor vor fi alegeri europene în toată Europa, vor fi alegeri municipale în Franţa, unde primarii, dacă e să mergem pe argumentul acesta, fie că sunt de dreapta sau de stânga, vor spune „Dom'ne, avem probleme cu migraţia”, iar se vor juca electoral lucrurile acestea, romii şi mai ştiu eu ce", a spus ministrul de Externe.

 "Câtă vreme noi suntem corecţi, facem toate demersurile şi îndeplinim criteriile şi eventual, spun eventual, mai avem până la ziua reuniunii, s-ar decide încă o dată amânarea, atunci daţi-mi voie să vă spun că cei care se opun au o problemă de credibilitate (...) Ori, dacă orice aş face, oricât aş îndeplini criteriile şi supracriteriile, au fost şi măsuri suplimentare anul trecut, le-am acceptat, le-am îndeplinit, oricâţi bani am băga, un miliard de euro băgaţi în securizarea frontierei şi nu ajunge, atunci daţi-mi voie să vă spun încă o dată că nu mai sunt interesat de acest proces" , a afirmat Corlăţean, care a subliniat că eliminarea restricţiilor de la frontiera cu Ungaria în urma aderării la Schengen ar ajuta mult şi companiile europene care operează în România.

  "O piaţă cu adevărat funcţională înseamnă şi eliminarea acestor restricţii la frontiera cu Ungaria, înseamnă timp pierdut, bani pierduţi, business, afaceri care sunt ţinute în loc, temporizate. Aş spune că în prima linie a susţinerii României pentru aderarea în spaţiul Schengen sunt companiile olandeze, cel mai mare investitor străin din România, companiile franceze, germane, cele străine", a mai spus ministrul de Externe.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri seara, că România are semnale că există o mare probabilitate ca aderarea României la spaţiul Schengen să fie din nou amânată, pentru luna octombrie, la solicitarea unei ţări sau a două state care nu vor bloca aderarea, ci vor cere ca decizia să fie luată în toamnă. El a explicat, la postul B1 TV, că argumentul oficial va fi legat de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pe justiţie, dar că există şi temerea că, după aderarea la Schengen, foarte mulţi cetăţeni români şi bulgari vor emigra spre alte state.

Ponta a arătat totodată că şi preşedintele Traian Băsescu are informaţii în acest sens, inclusiv despre faptul că statele respective pot "în extremis" să nu se mai opună dacă ar exista o acţiune politică comună din partea autorităţilor române.


×