x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cotabita, un inginer "artistic"

Cotabita, un inginer "artistic"

de Dana Ciobanu    |    09 Aug 2005   •   00:00
Cotabita, un inginer "artistic"

Multi artisti nu se multumesc sa ramana toata viata doar artisti. Trecerea de pe scena in "productie" - management, studio de inregistrari sau organizare de evenimente - se produce, de cele mai multe ori, fara sa simti.

Asa a patit si Gabriel Cotabita. Solistul VH2 a adunat deja cativa ani buni de vechime pe cartea de munca in functia de director artistic la o firma de productie de evenimente. Cum se impaca viata pe scena cu cea din culise, e o poveste lunga. Pe care Gabriel Cotabita a acceptat sa ne-o spuna, atatat de o intrebare cu "directie": "Cum de ai ajuns sa produci spectacole? Ca doar nu te-ai nascut invatat...".

PRIMA PREZENTARE. Diplomele tehnice pe care le are - cea de absolvent de Electrotehnica si cea de analist programator - nu l-ar recomanda nicidecum pentru functia de director artistic. Dar viata este plina de surprize, dupa cum recunoaste personajul nostru. Sanse carora trebuie sa le acorzi o... sansa! "In 1991, mi s-a propus sa fiu prezentator la Festivalul de la Mamaia. Sasa Georgescu - Dumnezeu sa-l ierte! - , care facea textele de prezentare, mi-a spus ca ma descurc si fara un discurs prefabricat si m-a aruncat pe scena, alaturi de Ramona Badescu." Lui Cotabita i-a iesit din cap ideea ca ar putea deveni prezentator de spectacole.

Prin ’94, avand deja o bogata experienta in materie de muzica, si-a zis ca n-ar fi rau sa treaca in spatele mixerului de inregistrari. Si a inceput sa invete tehnica de studio. "Un an si jumatate a insemnat pentru mine aceasta etapa. De la 9 dimineata la 9 seara, 18 luni in care m-am rupt complet de lume, de prieteni. Cu cartea in mana si cu piesele mele ca material didactic, am invatat sa inregistrez si sa masterizez, pana tehnica nu a mai avut nici un secret pentru mine", isi aminteste Gabi Cotabita. In acest timp, Ioana Bogdan, realizator de emisiuni de divertisment la TVR, il tot chema sa fie prezentator tv.

ORGANIZARE. Urma un drum de pe care nu a iesit nici acum de tot. 1995 a fost anul in care Paul Opris i-a propus sa fie redactor-sef muzical la Tele 7abc, legandu-l cu primul contract permanent de lumea televiziunii. De fapt, era "agatat" pentru postul de prezentator. Ceea ce a si fost nevoit sa accepte. "In ’96, am facut proiectul pentru o emisiune-maraton care trebuia sa scoata lumea la vot, intr-o duminica electorala. Se transmitea in direct de pe patru scene din Herastrau, o nebunie! A iesit neasteptat de bine." Festivalul Mamaia ’98 a fost preluat, in ultima clipa, tot de Tele 7. Cine sa se ocupe de eveniment? Cotabita, bineinteles! "Intelesesem ca Mamaia trebuia schimbata radical. Atunci au venit K1, Genius, 3rei Sud Est si au ras toate premiile posibile. Pe de alta parte, generatia mai veche mi-a sarit la gat", isi aminteste cantaretul, care probabil nu va uita prea curand acel moment si din cauza unei experiente personale neplacute. "Cand nici nu era inca vorba ca Tele 7 sa preia evenimentul, Andrei Kerestely mi-a incredintat piesa «Balada timidului etern». M-am inscris la Creatie, apoi am fost numit director de festival. Am aparut pe scena si in calitate de concurent, si de organizator." Ghinion sau realizare, piesa pe care a interpretat-o a primit Marele Trofeu, "o victorie mai amara decat cea mai dureroasa infrangere". Atunci, si-a promis ca nu va mai concura niciodata la Mamaia, festival la care, oricum, obtinuse un numar-record de premii de-a lungul timpului.

FARA REPETITII. Cotitura decisiva s-a produs un an mai tarziu, cand Mitica Morosanu si Cornel Diaconu i-au propus sa prezinte un show realizat la Mangalia, cu ocazia eclipsei totale de soare. "Era un spectacol mai relaxat, nu se transmitea integral in direct si m-a tentat. Am prezentat eclipsa in direct si chiar imi scuzam balbele inerente, spunand ca n-am avut cum sa fac repetitii pentru acel eveniment astronomic rar." De atunci, a ramas alaturi de producatorul Cornel Diaconu, "taticul" Festivalului Callatis, ajuns in acest an la cea de-a saptea editie. Si-a lichidat contractul de munca de la centrul de calcul la care lucra ca analist programator si s-a angajat ca director artistic la Aldaco Film.

O MASINA IN DVD-URI
ANTISTRES. Directorul artistic Cotabita se relaxeaza jucandu-se la calculator
Cotabita nu si-a facut niciodata firma lui, pentru ca nu crede in investitiile pe termen lung si isi imparte prea mult timpul intre muzica, fiicele sale si placerile imediate ale vietii. In schimb, constata ca il incita inceputurile, chiar si acelea pe care trebuie sa ti le asumi, pentru ca nu ai alta varianta. Acum, pe solist il roade ideea de a se ocupa de film. "Pericolul" pe care il simte este pasiunea pe care a facut-o pentru pelicule celebre. Are deja 540 de filme de colectie pe DVD sau, cum ii place sa spuna, are "o masina scumpa in DVD-uri".

×
Subiecte în articol: observator cotabita