x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Craiova: Judecătorii pronunţă hotărâri împotriva morţii

Craiova: Judecătorii pronunţă hotărâri împotriva morţii

de Gabriela Mladin    |    12 Apr 2011   •   16:58
Craiova: Judecătorii pronunţă hotărâri împotriva morţii
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul National

160839-boccseke.jpgMagistraţii Curţii de Apel din Craiova au emis în 11 aprilie o sentinţă prin care suspendă executarea Hotărârii de Guvern dată de Emil Boc de desfiinţare a unei unităţi medicale. Judecătorii nu au fost de acord cu desfiinţarea unui centru de sănătate şi au decis să redeschidă porţile unui spital, suspendând măsura lui Boc. Aceasta este prima sentinţă dată de magistraţi prin care blochează "reforma” lui Boc în Sănătate.

Centrul de Cardiologie din Craiova, propus pentru desfiinţare din 1 aprilie, prin Hotărâre de Guvern, şi-a redeschis porţile. Magistraţii Curţii de Apel  din Craiova au pronunţat o sentinţă prin care au dispus suspendarea executării Hotărârii emisă de Guvernul Boc. Drept urmare, centrul funcţionează, conform sentinţei judecătorilor, la fel ca îniante de a fi desfiinţat.

Centrul de Cardiologie din Craiova este inclus în hotărârea de Guvern nr. 105 din 2011, prin care s-a dispus desfiinţarea celor 67 de unităţi sanitare din ţară. Prin actul normativ s-a hotărât ca acesta să nu mai aibă personalitate juridică şi să devină secţie externă a Spitalului Judeţean Nr. 1 din Craiova. Medicii de aici nu mai aveau dreptul să interneze şi să asigure asitenţa medicală de urgenţă, deşi deţineau un adevărat patrimoniu: laborator propriu, secţie de Terapie Intensivă, farmacie proprie şi personal specializat.

La judecată cu Boc şi Cseke

Conducerea Centrului de Cardiologie a dat în judecată Guvernul României prin primul ministru, Emil Boc şi Ministerul Sănătăţii, prin Attila Cseke, cerând anularea Hotărârii de Guvern. În 11 aprilie, magistraţii Curţii de Apel din Craiova au decis suspendarea executării actului de desfiinţare a unităţi sanitare prin sentinţa nr. 206, care nu este irevocabilă, dar executorie. Conform avocatului spitalului, Lucian Săuleanu, în acest moment unitatea sanitară şi-a recăpătat personalitatea juridică şi funcţionează, prin această decizie a magistraţilor, la fel ca înaintea desfiinţării. "Hotărârea este executorie, Guvernul şi Ministerul Sănătăţii pot face recurs, dar, deocamdată trebuie să respecte o decizie a judecătorilor. Noi am obţinut suspendarea executării H.G. nr. 105 din 09.02.2011 până la pronunţarea instanţei de fond. Pe fondul cauzei, noi am cerut anularea actului normativ din mai multe motive. Împotriva acestui act normativ am formulat plângere în temeiul art. 7 din Legea nr. 554/2004 solicitând anularea lui în totalitate .

Ne considerăm vătămaţi de adoptarea acestei  act administriv obligatoriu pe care îl considerăm lipsit de sustenabilitate şi neoportun, iar pentru faptul că punerea în practică se va face de-îndată în sensul desfiinţării Centrului şi a preluării patrimoniului său, solicităm suspedarea H.G. menţionată în petitie până la soluţionarea acţiunii de fond”, a declarat avocatul Centrului de Cardiologie.

Desfiinţare fără studiu de impact

În plângerea făcută către judecători de către Centrul de Cardiologie din Craiova se mai arată că : "Proiectul de Hotărâre de Guvern a fost întemeiat  pe un singur act "Notă de Fundamentare" în cuprinsul căreia s-a prezentat succint  sub formă schematică motivarea emiterii actului, impactul proiectului de act normativ, efectele acestuia. Deosebit de laconică această Notă de Fundamentare are Secţiuni unde Ministerul Sănătăţii nu a făcut nici o analiză referitoare la impactul socio-economic al proiectului, impactul financiar, efectele proiectului asupra legislaţiei în vigoare, consultări prealabile efectuate în vederea elaborării actului, măsurile şi problemele legate de implementare”.

Ca urmare a deciziei dată de magistraţii craioveni, toate procedurile de predare a documentelor au fost sistate.

La centrul de Cardiologie din Craiova lucrează 140 de salariaţi care au grijă de 90 de bolnavi. 

×