x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Crematorii europene

Crematorii europene

de Elena Stan    |    10 Feb 2007   •   00:00
Crematorii europene

Parti anatomice rezultate din labo-ratoarele de autopsie, fetusi, pla-cente, seringi cu ac, sonde, com-prese, pansamente, membrane de dializa si alte materiale de unica folosinta, adica deseu-ri medicale, sunt incinerate in crematorii ce functio-neaza ilegal.

Parti anatomice rezultate din laboratoarele de autopsie, fetusi, placente, seringi cu ac, sonde, comprese, pansamente, membrane de dializa si alte materiale de unica folosinta, adica deseuri medicale, sunt incinerate in crematorii care functioneaza ilegal.

Conform legislatiei europene transpuse in cea romaneasca, crematoriile din spitale trebuia sa dispara. Spitalele trebuie sa incheie contracte cu firme specializate care sa vina sa ridice deseurile medicale si sa le transporte la un incinerator modern, care nu polueaza mediul inconjurator. Conform Ministerului Mediului, la noi in tara functioneaza sase incineratoare si doua sterilizatoare, toate investitii private. Ministerul nu aminteste insa nimic despre crematoriile care inca functioneaza prin spitale. "Nu se face diferenta intre incinerator si crematoriu, denumirea din urma fiind cea populara pentru cuptorul unde erau distruse deseurile medicale", a explicat Octavian Popescu, director in cadrul Garzii Nationale de Mediu (GNM). Din estimarile Ministerului Sanatatii Publice la sfarsitul anului 2008, cantitatea de deseuri medicale periculoase destinate incinerarii va fi de circa 3.000 de tone.

CALENDAR. Desi anul trecut trebuiau inchise 114 astfel de instalatii, noi am inchis 149 si tot mai sunt cateva care functioneaza ilegal. "La controalele realizate de noi impreuna cu reprezentanti ai Ministerului Sanatatii am observat ca erau spitale unde functionau cinci instalatii, iar in calendarul de inchidere figura unul singur. Aveau cate un incinerator pentru fiecare sectie. Mai mult, pe liste erau trecute si spitale in care nu functiona nici un crematoriu, cum ar fi: Spitalul Orasenesc Gura Humorului, Psihiatrie Siret, Boli Cronice Solca, Psihiatrie Campulung Moldovenesc si Spitalul de Recuperare Neuromotorie Dezna din Arad. Am realizat un protocol cu Ministerul Sanatatii pentru a inchide si cele 35 de instalatii gasite peste cel 114 programate la inchidere pentru anul 2006", a declarat Popescu. Numai un sfert din cantitatea de deseuri medicale prezinta risc asupra sanatatii si mediului. Restul cantitatii poate fi asimilat ca deseuri menajere, ele rezultand din activitatile administrative si menajere ale spitalelor.

INCINERATOARE MODERNE. Pe lista cu realizarile in vederea integrarii, intocmita anul trecut de Ministerul Integrarii, au fost trecute, pe regiuni de dezvoltare, proiectele de realizare a sase incineratoare si a doua sterilizatoare. In Bucuresti, in zona Chiajna, functioneaza un incinerator de deseuri cu grad ridicat de periculozitate, cum sunt cele provenite din sistemul sanitar. Acesta are un sistem modern de monitorizare continua a emisiilor si un sistem avansat de filtrare a acestora. Incineratorul are o capacitate de 6.000 de tone pe an, care se va dubla anul acesta. Investitia de 7,5 milioane de euro este realizata de Iridex Group Import Export SRL.

AMENZI. Comisarii Garzii de Mediu au aplicat patru avertismente Consiliului Municipal Bucuresti si doua amenzi in valoare de 7.000 de lei fiecare Spitalului Municipal Ramnicu Sarat si Spitalului Smeeni, judetul Buzau, pentru nedepunerea la termen a documentatiei in vederea obtinerii Avizelor de Mediu pentru inchiderea incineratoarelor. "Data efectiva de inchidere a instalatiilor neconforme a ramas la aprecierea unitatilor spitalicesti. Majoritatea crematoriilor din Sibiu nu si-au decalat termenele de dezafectare si inchidere a crematoriilor, acestea ramanand sa incinereze doar deseurile medicale rezultate din activitatea proprie, pana la data de 31.12.2008", a declarat Popescu. Unitatile medicale care nu respecta prevederile HG 128/2002 privind incinerarea deseurilor, modificata si completata prin HG 268/2005 privind calendarul de inchidere a instalatiilor de tratare termica a deseurilor periculoase medicale, risca amenzi de la 2.500 de lei la 3.500 de lei. Anul acesta trebuie inchise, conform calendarului, 52 de crematorii, iar in 2008 numarul acestora ajunge la 58.

ETAPELE INCINERARII
Pentru incinerarea deseurilor medicale trebuie respectate anumite faze. Prima etapa consta in arderea primara, care se face la o temperatura cuprinsa intre 250 si 600 de grade Celsius. Aceasta urmareste mineralizarea componentelor organice, dezinfectarea prin distrugere a componentelor biologic active ale deseurilor si denocivizarea zgurii rezultate prin trecerea in stare gazoasa a componentelor toxice organice. A doua etapa, denumita arderea secundara, se realizeaza la o temperatura de 800-1.300 de grade. In acest mod se inregistreaza piroliza gazelor rezultate la arderea primara, denocivizarea pesticidelor prin distrugerea grupelor functionale cu caracter toxic, distrugerea totala a compusilor aromatici grei si polinucleari si distrugerea uleiurilor naturale si minerale arse. Ultima etapa consta in epurarea gazelor rezultate, astfel incat eliminarea in atmosfera sa se faca in limite normale.
×
Subiecte în articol: verde! medicale