x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cresc debitele râurilor. Ne pasc inundaţiile?

Cresc debitele râurilor. Ne pasc inundaţiile?

26 Ian 2009   •   00:00

Debitele râurilor vor fi în general în creştere, în următoarele 24 de ore, ca efect combinat al precipitaţiilor prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă, diminuării formaţiunilor de gheaţă şi propagării, informează Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, citat de Agerpres. Excepţie vor face râurile din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişuri şi pe cursul superior şi mijlociu al Mureşului, unde vor fi în scădere.



Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, zăpoare, curgeri de sloiuri) vor fi în continuare în diminuare şi restrângere, în evoluţia lor producând frecvent variaţii de niveluri şi debite pe unele sectoare de râu. Sunt posibile creşteri mai însemnate de niveluri şi debite, ca urmare a dislocării podurilor de gheaţă şi blocajelor de gheţuri pe unele sectoare de râu din zonele de deal şi munte. Debitul Dunării va fi în creştere (5.700 de metri cubi/secundă) la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş). În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în creştere pe tot sectorul.

În această dimineaţă, debitele au fost în creştere, ca efect combinat al precipitaţiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă, diminuării formaţiunilor de gheaţă şi propagării, exceptând râurile din Dobrogea, unde debitele au fost staţionare. Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, zăpor, sloiuri, năboi) au fost în diminuare şi restrângere, în evoluţia lor producând variaţii de niveluri şi debite pe unele sectoare de râu, cu efect de inundaţii locale. S-au menţinut zăpoarele formate anterior pe râurile Olt - la staţia hidrologică Micfalău, Cormos - la staţia hidrologică Brăduţ (judeţul Covasna), Buzău - la staţia hidrologică Racoviţa (judeţul Brăila), şi Bistriţa - la staţia hidrologică Frumosu (judeţul Neamţ), dar fără a avea efecte hidrologice deosebite.

Se situau peste cotele de atenţie râurile la staţiile hidrometrice Tur - Călineşti Oaş (350+13), judeţul Satu Mare, în regim dirijat, ca urmare a descărcării din acumularea din amonte, şi Olt - Micfalău (190+5), judeţul Covasna, în urma aglomerărilor de gheţuri. Se menţine atenţionarea hidrologică 23 ianuarie, cu privire la posibilitatea creşterilor de niveluri din cauza dislocării formaţiunilor de gheaţă. Pe Dunăre, debitul la intrarea în ţară în intervalul 25 - 26 ianuarie a fost în creştere, de 5.200 metri cubi/secundă, peste media multianuală a lunii ianuarie - 4.900 de metri cubi/secundă. În aval de Porţile de Fier, debitele au fost în creştere pe tot sectorul.

×
Subiecte în articol: romania gheaţă