x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comisia Europeană reduce previziunea de creștere a zonei Euro

Comisia Europeană reduce previziunea de creștere a zonei Euro

de Redacția Jurnalul    |    11 Sep 2023   •   12:45
Comisia Europeană reduce previziunea de creștere a zonei Euro

Economia zonei Euro va crește mai lent decât se preconiza în 2023 și 2024, a anunțat luni Comisia Europeană. De vină sunt inflația ridicată și recesiunea care amenință Germania, cea mai mare economie din UE, potrivit Reuters.

CE susține că PIB-ul zonei monedei unice se va extinde cu 0,8% în 2023 și 1,3% în 2024, față de prognozele de 1,1% și, respectiv, 1,6%, făcute în mai.

„Slăbiciunea cererii interne, în special a consumului, arată că prețurile de consum ridicate și în continuă creștere pentru majoritatea bunurilor și serviciilor au un efect mai mare decât se aștepta în prognoza de primăvară. Acest lucru este în ciuda scăderii prețurilor la energie și a unei piețe a muncii excepțional de puternice, extinderii continue a ocupării forței de muncă și creșterii salariilor", a spus acesta.

Comisia prognozează o inflație de 5,6% în 2023 și 2,9% în 2024, ambele cu mult peste obiectivul Băncii Centrale Europene de 2,0%.

Germania, cea mai mare economie a Europei, va scădea cu 0,4% în acest an, prognozează Comisia, revizuind o predicție de creștere de 0,2% din luna mai. Anul viitor, creșterea germană va fi, de asemenea, mai lentă cu 1,1% în loc de 1,4.

De asemenea, Comisia a spus că Italia și Olanda vor crește mai lent în acest an, prognozând o expansiune a PIB-ului de 0,9% și, respectiv, 0,5%, în scădere de la 1,2%, respectiv 1,8.

În schimb, Franța și Spania vor crește mai repede decât se aștepta anterior în 2023, a precizat Comisia, proiectând o creștere de 1% și, respectiv, 2,2% în loc de 0,7% și 1,9%.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana economie