x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Crima" de la ADS - Tanczos acuza lipsa de interes

"Crima" de la ADS - Tanczos acuza lipsa de interes

de Iulia Barbu    |    28 Mar 2006   •   00:00
"Crima" de la ADS - Tanczos acuza lipsa de interes

Aflat inca pe patul de spital, Barna Tanczos, presedintele Agentiei Domeniilor Statului, a vorbit pentru prima oara despre seara zilei de 23 martie. Vadit slabit, mai ales in urma celei de-a doua operatii care a durat mai bine de patru ore, seful institutiei se afla sub directa supraveghere a medicilor care se tem de o eventuala infectie.

Barna Tanczos este internat la Spitalul Universitar de saptamana trecuta. Joi seara, el a fost injunghiat in spate de Alecu Chitaru cu un cutit de vanatoare. Adus la spital cu masina de serviciu, presedintele ADS a intrat direct pe masa de operatie. Atunci, medicii au cusut rana si i-au acordat primele ingrijiri. A doua zi, imediat dupa radiografie, Barna Tanczos este operat pentru a doua oara: una dintre coaste a fost sectionata de cutit si i-a ranit diafragma pe o suprafata de patru centimetri. Dupa patru ore petrecute pe masa de operatie, seful ADS se gaseste inca sub directa ingrijire a medicilor care nu pot da inca asigurari in ceea ce priveste o eventuala infectie. Abia dupa sapte zile se va putea confirma cu certitudine starea pacientului.

SCENARIUL. Joi, 23 martie, o zi obisnuita in institutia diriguita de udemeristul Barna Tanczos. Programul angajatilor ADS se incheie in mod normal in jurul orei 4:30 dupa-amiaza, dar de cele mai multe ori, atat presedintele, cat si oamenii cu care lucreaza in mod direct raman peste program. Asa s-a intamplat si in acea seara, cand Alecu Chitaru isi urmarea cu atentie victima. Parea o zi ca oricare alta, cu exceptia unui lucru: pe holurile institutiei, un barbat bantuia inca de dimineata cu dorinta arzanda sa poarte o discutie cu presedintele Barna Tanczos. Venise si in ziua precedenta cu un brat de flori pe care il impartise tutor femeilor din cladire. Si de aceasta data, la fel de atent, a avut grija sa imparta flori tuturor. Numai ca, spre deosebire de prima lui vizita, nu a mai parasit institutia. A preferat sa se plimbe pe holurile ADS-ului pana s-a apropiat ora la care majoritatea angajatilor pleca. Astfel ca, la ora 18:00, in sediul ADS se mai gasea o mana de oameni: secretara, Kornelia Nagy-Bege, directorul juridic si consilierul lui Barna Tanczos, Zoltan Nagy-Bege. Alecu a intrat in antecamera presedintelui si a asteptat un moment propice pentru a patrunde in biroul acestuia. In jurul orei 6:00, Barna Tanczos iese pentru cateva minute din birou si ii spune sa nu mai astepte ca nu are cu ce sa il ajute. Ii explica clar ca rolul ADS-ului in problema lui nu este primordial si ca rezolvarea trebuie sa vina din alta parte, mai exact de la Consiliul Judetean. Alecu nu se clinteste de pe loc si insista sa vorbeasca intre patru ochi cu presedintele. Dupa o jumatate de ora, Tanczos iese pentru a doua oara din birou. Chitaru il abordeaza din nou. Seful institutiei ii raspunde ca nu mai are timp de explicatii si ca e foarte tarziu. Se intoarce si se indreapta spre biroul lui. Chitaru se ridica si il urmareste. Odata ce se vede intrat in cealalta camera, Alecu nu mai ezita, scoate cutitul de vanatoare si il infige in spatele presedintelui. Imediat ce a simtit lovitura, Tanczos s-a intors cu fata si a apucat sa se sprijine de birou. La trei secunde intra in birou Zoltan Nagy-Bege: "am auzit un tipat in biroul presedintelui si cum usa biroului meu era deschisa nu am facut decat sa trec in camera in care se aflau cei doi. Am fost socat de imagine. Presedintele se tinea cu o mana de comoda din spatele mesei, iar barbatul il ameninta in continuare cu cutitul. Se pregatea sa il loveasca pentru a doua oara. Am pus mana pe un scaun si l-am lovit pe barbat", povesteste Nagy.

ATAC. Chitaru a declarat ieri recurs impotriva mandatului de arestare preventiva emis pe numele sau de Tribunalul Bucuresti, recurs care va fi judecat joi

PAZA DOARME. Imediat ce l-a lovit pe Alecu, consilierul lui Tanczos o ia la fuga spre oamenii care asigurau paza institutiei. Nu oricum, cu Chitaru pe urmele lui. Avand cutitul in mana, acesta porneste in urmarirea barbatului care l-a lovit cu scaunul. Ajunsi la parter, fata in fata cu gardienii, Nagy apuca doar sa spuna ca presedintele a fost ranit. In acel moment, in zarva care se crease, Chitaru paraseste cladirea, trecand lejer pe langa cei care pazeau institutia. Pentru cateva minute bune, toti angajatii din cladire si-au indreptat atentia spre Barna Tanczos, care trebuia dus de urgenta la spital. Imediat ce masina de serviciu paraseste sediul, Chitaru se intoarce, si nu oricum: intra relaxat pe usa principala si le cere gardienilor sa-i inapoieze buletinul pe care il lasase de dimineata la receptie. Inapoiaza cartela de acces, isi asaza buletinul in buzunar si iese din nou. Gardienii nu au nici o reactie. Omul care cu cateva minute bune il injunghiase cu sange rece pe Barna Tanczos iese din nou pe poarta ADS fara nici cea mai mica problema. "Cand am auzit ca a mai avut curajul sa se intoarca dupa buletin am inlemnit. Nu pot sa imi explic de ce nu a fost retinut si mai ales de ce gardienii nu au avut nici o reactie. Probabil ca nu au constientizat momentul. Oricum, institutia noastra a desfacut contractul cu firma de paza", sustine Kornelia Nagy-Bege, directorul juridic al ADS-ului. De altfel, angajatii ADS-ului sunt socati de declaratiile lui Alecu Chitaru. Acesta sustine ca nu a vrut decat sa-l sperie pe presedinte si ca intentia lui nu a fost decat sa-l sperie. "Nu poti sa spui asta din moment ce l-a injunghiat cu forta si mai ales a rasucit cutitul in rana. Eu am vazut cu ochii mei cum se pregatea sa aplice o a doua lovitura si poate ca, daca nu intram la timp, aceasta ar fi avut loc. Cand l-am vazut eu, statea cu cutitul ridicat si il ameninta in continuare pe presedintele nostru", sustine consilierul ADS-ului.

RANA CU PROBLEME. Presedintele ADS ne-a declarat ieri ca se simte destul de rau si ca nu poate vorbi prea mult: "Sunt extrem de slabit, dar marea mea problema este ca nu pot respira. Din cauza ranii pe care o am pe diafragma simt o durere puternica ori de cate ori incerc sa inspir". De altfel, imediat dupa incident, Barna Tanczos a tinut sa apara cu o declaratie de pe patul spitalului in care a specificat ca se gaseste in afara oricarui pericol. De altfel, asa au crezut si medicii care s-au ocupat de el. Complicatiile au survenit a doua zi, cand la o radiografie s-a observat ca o coasta fusese sectionata de cutit si ca ii facuse o rana de patru centimetri pe diafragma. A urmat o a doua interventie care a tinut mai bine de patru ore. "Seara am vorbit cu chirurgul. Doctorul Chirculescu ne-a explicat atunci ce s-a intamplat. Din cauza loviturii puternice, cutitul a sectionat practic in doua o coasta. Daca lama cutitului nu ar fi nimerit coasta, situatia ar fi putut fi fatala, acesta putand intra direct in plaman sau in ficat. Cutitul a fost rasucit in rana. Mai mult decat atat, din cauza fortei cu care a fost lovit, s-a format un hematom destul de mare", afirma Kornelia Nagy-Bege. Cum pericolul unei infectii nu a trecut inca, Barna Tanczos va ramane sub directa supraveghere a medicilor din Spitalul Universitar. Abia dupa o saptamana se va putea confirma cu exactitate starea de sanatate a sefului ADS.

RECIDIVIST
Momentan, Alecu Chitaru se gaseste in arestul politiei pentru o perioada de 27 de zile. El este un personaj controversat care in ultimii 5 ani a devenit un cunoscut al urbei Iasiului pentru scandalurile pe care le provoaca. Barbatul, in varsta de 57 de ani, nu rateaza nici un moment pentru a organiza un protest sau pentru a-si manifesta nemultumirea fata de aplicarea legilor fondului funciar. De cele mai multe ori obisnuieste sa antreneze in actiunile lui si taranii pe care i-a instigat la manifestari mai mult sau mai putin legale. Incepand cu anul 2002, Chitaru s-a autoproclamat reprezentantul taranimii si si-a facut "modus vivendi" din a se opu-ne modului in care responsabilii in aplicarea legilor fondului funciar isi fac datoria. Cunoscut de autoritatile locale pentru modul galagios in care obisnuieste sa-si sustina cauza, Alecu nu a ezitat sa stea in greva foamei in fata Prefecturii din Iasi, unde a adus si un sicriu "pentru a ingropa proprietatea romaneasca". In 2005, protestele sale au culminat cu trimiterea unor coroane mortuare prefectului Radu Prisacaru si deputatului Relu Fenechiu.
×