FRAUDĂ LA EXAMEN ● Rechizitoriul DNA discreditează CSM
Numele
a trei procurori membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)
apar în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA privind frauda la
examenul pentru funcţiile de conducere din parchete din 28 octombrie –
25 noiembrie 2007. Inculpaţii din dosar vorbeau între ei despre
Cristian Deliorga şi Liviu Dăscălescu, ca despre doi oameni care i-ar
putea ajuta în acţiunea lor. "Singurul pericol” pentru ei îl constituia
procurorul Dan Chiujdea.
FRAUDĂ LA EXAMEN ● Rechizitoriul DNA discreditează CSM
Numele a trei procurori membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) apar în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA privind frauda la examenul pentru funcţiile de conducere din parchete din 28 octombrie – 25 noiembrie 2007. Inculpaţii din dosar vorbeau între ei despre Cristian Deliorga şi Liviu Dăscălescu, ca despre doi oameni care i-ar putea ajuta în acţiunea lor. "Singurul pericol” pentru ei îl constituia procurorul Dan Chiujdea.
Cristian Deliorga, procuror membru în CSM, a primit din partea procurorilor anticorupţie verdictul de neîncepere a urmăririi penale (NUP), din lipsă de probe suficiente pentru punerea sub acuzare, aşa cum transpare din rechizitoriul prin care au fost trimişi în judecată patru procurori, un judecător şi un notar public. Din actul de sesizare a instanţei resultă că Deliorga şi-ar fi traficat influenţa asupra membrilor comisiei de examinare.
COJOCARU S-A CONFESAT. Procurorii anticorupţie au aflat despre fraudarea examenului numai după ce procurorul Eugen Cojocaru, din Parchetul Instanţei supreme, s-a confesat colegei sale de birou Elena Butnariu. "După promovarea examenului de către învinuitul Guli Sterian a devenit o informaţie publică, mult prea încrezător în sine, mulţumit că toate planurile i-au reuşit, inculpatul Cojocaru Eugen (n.r. – cel care ar fi pretins 50.000 de euro de la Gheroghe Dumitru pentru a-i asigura postul de procurer general al Parchetului Curţii de Apel Piteşti) s-a confesat colegei sale de birou, procuror Butnariu Elena", se arată în rechizitoriu. Sterian Guli este procurorul de la Urziceni care "a câştigat” concursul pentru şefia Parchetului Capitalei. Victoria acestui câştig a fost "celebrată” în data de 27 noiembrie, împreună cu Cristian Deliorga la restaurantul "Casa Roz”, susţin procurorii anticorupţie. Indicii despre posibila implicare a membrului CSM a oferit Elena Butnariu în timpul audierii sale ca martor: "M-a rugat CRISTI să-l susţin pe Guli să-l pună...ştii că eu sunt prieten cu Ghiţă şi era şefă de comisie şi...am aranjat cu ea, cu...şi a luat Guli...Guli examenu' , ştii?", i-ar fi spus Cojocaru colegei sale de birou. DNA susţine că Eugen Cojocaru s-ar fi referit la membrul CSM Cristian Deliorga atunci când a spus "Cristi”. Anchetatorii susţin că indiciile privind implicarea lui Deliorga "au rezultat din faptul că, numele său, a fost vehiculat încă de la prima întâlnire survenită între inculpaţii în cauză, cea consemnată la restaurantul , când Gheorghe Bucur (n.r. – notarul) a afirmat că va interveni pe lângă acest membru CSM pentru ca Gheorghe Dumitru(n.r. – procurorul candidat pentru funcţia de procurer general al Parchetului Curţii de Apel Piteşti, cel care a dat 15.000 de euro mită pentru a obţine postul) să obţină o notă bună la examen”. Procurorii DNA amintesc şi de telefonul pe care notarul i l-a dat lui deliorga, atunci cAnd acesta se afla plecat la Monaco. "Din mesajul transmis urmare a acestei discuţii telefonice, rezultă că Deliorga Cristian promisese că-l va sprijini pe Gheorghe Dumitru la comisiile cu procurorii. De altfel, Deliorga Cristian a recunoscut faptul că, într-adevăr, el se afla plecat la Monaco, însă a arătat că tema diagolului a fost generală, cu privire la modalitatea regulamentară de desfăşurare a examenului de promovare”, se mai precizează în rechizitoriul DNA. Procurorii DNA recunosc în rechizitoriu că toate aceste indicii nu dovedesc indubitabil comiterea de către membrul CSM a infracţiunii de trafic de influenţă.
CAZANCIUC SPUNE CĂ I S-AU CERUT SUBIECTELE. Purtătorul de cuvînt al Parchetului instantţei supreme, Robert Cazanciuc, l-a informat pe procurorul general cu privire la faptul că inculpatul Eugen Cojocaru, i-a cerut subiectele cu trei zile înainte de proba scrisă. Cel puţin aşa reiese din rechizitoriu: "În a doua jumătate a zilei de 22 noiembrie 2007, am fost contatat telefonic de către colegul meu, domnul procuror Cojocaru Eugen. Acesta mi-a solicitat o întrevedere şi, la puţin timp după acel apel telefonic, s-a prezentat la biroul meu. În anticamera biroului în care îmi desfăşor activitatea, Cojocaru Eugen mi-a dat de înţeles că ar dori să discutăm ceva, dar să ieşim din birou. Am ieşit împreună cu Cojocaru Eugen pe hol şi acolo m-a întrebat fără menajamente dacă am elaborat subiectele pentru proba scrisă ce urma să se susţină duminică”, se arată în nota semnată de Robert Cazanciuc.
"PERICOLUL” CHIUJDEA. Din interceptările făcute de DNA în dosar,reiese că Gheorghe Bucur s-a lăudat faţă de ceilalţi colegi-inculpaţi că ar putea interveni pe lîngă un alt membru important al CSM, procurorul Liviu Dăscălescu. "Nu mă feresc să vorbesc cu Deliorga...pe când eram şi eu în CSM ne ajutam reciproc...dar poate am să vorbesc şi cu Dăscălescu... (...) Dacă e vorbim cu Dăscălescu...Să vedem ce zice luni...Dacă ţine de el zic că deja e rezolvabilă...singurul pericol e Chiujdea..”, a spus Bucur într-una din discuţiile interceptate de DNA.
CSM NU COMENTEAZĂ. Magistratul Cristian Deliorga a refuzat să comenteze afirmaţiile din rechizitoriu.”Nu fac nici un comentariu. E treaba procurorilor că au scris asta în rechititoriu. Din punctul meu de vedere lucrurile s-au clarificat când am dat declaraţiile la parchet. De ce sa fiu vinovat, fiindcă am primit un telefon de la un fost coleg?!”, ne-a spus Deliorga. Liviu Dăscălescu nu a răspuns la telefon, ca şi Dan Chiujdea. Preşedintele CSM, judecătoarea Lidia Bărbulescu, s-a abţinut, de asemenea, de la comentarii. "E un dosar supus numai cenzurii instanţei, nu doresc să comentez pentru a nu se interpreta în vreun fel”, ne-a spus şeful CSM.
Dosarul în care vor fi judecaţi cei şase inculpaţi – Gabriela Ghiţă, Eugen Cojocaru, Gheorghe Dumitru, Gheorghe Cerbeanu, Sterian Guli şi Gheorghe Bucur are primul termen de judecată pe data de 11 iunie,la instantţa supremeă.
ŞPAGA NEGOCIATĂ S-A DAT ÎN CABINETUL NOTARIAL. Cum s-a ajuns ca din 50.000 de euro pretinşi de Eugen Cojocaru să fie daţi şi acceptaţi doar 15.000 cu acelaşi efect: câştigarea concursului? Potrivit rechizitoriului DNA, procurorul Gheorghe Dumitru a protestat când a auzit "preţul” pentru intervenţia lui Cojocaru care a afirmat că are influenţă asupra membrilor comisiei de examinare a candidaţilor. Mituitorul a precizat că suma i se pare prea mare şi că este dispus să plătească "cel mult” 15.000 de euro. În situaţia dată, Eugen Cojocaru a spus că va încerca să vorbească cu membrii comisiei, pentru a vedea dacă sunt acceptabile noile condiţii, se arată în actul de sesizare a instanţei de judecată. Anchetatorii au stabilit că şpaga s-a dat chiar în biroul notarului public Gheorghe Bucur, la data de 8 noiembrie 2007, unde procurorul Cojocaru a ajuns două ore mai târziu după ce notarul primise banii de la pretendentul pentru funcţia de procuror general. Potrivit interceptărilor telefonice, în data de 27 noiembrie, Cojocaru l-a sunat pe notar şi i-a spus că "fratele” lor, (procurorul Gheorghe Dumitru), a luat examenul, chiar dacă prestaţia sa a fost apreciată ca slabă.
Citește pe Antena3.ro