x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cristian Pârvulescu, live ACUM pe jurnalul.ro. Ce şanse mai au planurile lui Traian Băsescu. Poţi adresa aici întrebări invitatului

Cristian Pârvulescu, live ACUM pe jurnalul.ro. Ce şanse mai au planurile lui Traian Băsescu. Poţi adresa aici întrebări invitatului

17 Ian 2012   •   12:13
Cristian Pârvulescu, live ACUM pe jurnalul.ro. Ce şanse mai au planurile lui Traian Băsescu. Poţi adresa aici întrebări invitatului

Presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Parvulescu raspunde intrebarilor cititorilor nostri si va vorbi despre protestele antiprezidentiale si antiguvernamentale din Capitala si din tara, despre sistemul de vot uninominal si alegerea primarilor dintr-un singur tur, comasarea alegerilor locale si parlamentare, reorganizarea administrativ- teritoriala a tarii si revizuirea Constitutiei.

Cristian Parvulescu: Daca manifestatiile acesta continua, toate institutiile statului de drept vor trebui sa tina cont de vocea oamenilor. Daca trecem de la cateva mii, la cateva sute de mii, situatia se poate schimba. Schimbarea presedintelui poate aparea in doua cazuri: daca isi da demisia, ceea ce e greu de crezut sau daca noua majoritate parlamentara va decide suspendarea lui. Totusi, Romania s-a schimbat. PDL nu va mai putea specula mecanismele electorale. PDL a devenit o eticheta periculoasa. Primarii PDL vor fi etichetati ca oamenii lui Basescu. Orice greseala pe care guvernarea o va face, va duce la noi manifestari de acelasi fel. Unii au crezut ca stereotipurile ca: "mamaliga nu explodeaza" sunt valabile. Nu sunt valabile!

Cristian Parvulescu: Probabil au existat provocatori. Dar nu ne putem imagina ca toti cei care au facut acte de violenta erau provocatori. Nu putem ignora nici faptul ca jandarmii au facut retineri fara discernamant. Nu se poate sa legitimezi un om abia cand l-ai adus la sectie. Acesta este un atac la adresa statului de drept.

Cristian Parvulescu: Exista riscul ca intreaga manifestatie sa fie considerata o manifestatie a huliganilor. Insa, fara sa facem apoligia violentei, si violentele reprezinta un mesaj politic. Sunt violenti de la natura, sau faptul ca provin din cartiere marginase, ca au crescut in saracie ii determina la violenta. Or saracia nu e tot rezultatul unor politici?

Cristian Parvulescu: Avantajul indignatilor din Romania, fata de cei din Rusia, de exemplu, este ca exista o opozitie puternica ce poate prelua idei. Dar daca PNL sau USL forteaza nota, risca sa produca o ruptura intre ce se intampla in piata si viata politica. Pot lasa impresia ca fura ceea ce se intampla in piete. Protestele sunt spontane, partidele nu sunt. Insa preluarea ideilor Pietei este esentiala.

Cristian Parvulescu: Daca vremea ramane frumoasa, manifestatiile continua. Daca autoritatile vor continua sa incite si sa dezinformeze in legatura cu manfifestatiile, nu vor face decat sa le inflameze. Daca manifestatia se amplifica si ajungem de la cateva zeci de mii, la cateva sute de mii de protestatari, in toata tara, s-ar putea ajunge la caderea Guvernului. Va fi opinia publica multumita cu demisia Guvernului? Nu stiu, dar situatia va fi cu totul alta, decat repunerea in functie a domnului Arafat. In acest moment, interventia partidelor politice este foarte riscanta.

Cristian Parvulescu: Prin reintoarcerea in minister, este posibil ca Raed Arafat sa-si riste imaginea publica pentru ca in acest moment gireaza un guvern care s-a compromis. Ramane de vazut care va fi reactia oamenilor. Probabil ca unii dintre protestatari isi vor manifesta deschis ostilitatea fata de acest lucru. Nu stiu ce anume l-a facut sa accepte aceasta reintoarcere. In momentul de fata Raed Arafat ar fi putut negocia inclusiv pozitia de ministru. Totusi, a acceptat sa revina pe pozitia de pe care a plecat. Este o dovada ca nu este un politician Si domnul Boc a jucat un rol interesant in a-l salva pe presedintele Basescu. Nu-mi aduc aminte ca presedintele Basescu sa-si fi cerut scuze pentru jignirea in direct a domnului Arafat.

×