x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cristian Preda: Nu trebuie să jucăm ping-pong cu ţiganii

Cristian Preda: Nu trebuie să jucăm ping-pong cu ţiganii

29 Iul 2010   •   00:00
Cristian Preda: Nu trebuie să jucăm ping-pong cu ţiganii

Europarlamentarul PDL susţine, într-un interviu acordat Liberation că restrângerea libertăţii de mişcare a ţiganilor din România de către Franţa ar fi inacceptabilă, iar pedepsirea tuturor românilor prin amânarea intrării în spaţiul Schengen ar fi absurdă şi prost văzută.



"Nu trebuie să jucăm ping-pong cu oamenii aceştia, plimbându-i între Franţa şi România, indiferent că sunt în cătuşe sau că li se dau bani. Nu se poate rezolva problema în acest fel. Trebuie găsită calea încrederii şi a cooperării", afirmă Cristian Preda, răspunzând la întrebarea dacă se teme de o restrângere a libertăţii de mişcare a ţiganilor din România de către Franţa.

Democrat-liberalul afirmă în continuare că "nu ar fi deloc bine să fie pedepsiţi toţi românii, ar fi absurd şi foarte prost văzut" dacă ar fi decisă o amânare a intrării României în spaţiul Schengen, programată în martie 2011.

De asemenea, Preda îşi avertizează interlocutorul că şi confuzia făcută între ţigani şi români nu este deloc bine văzută şi susţine că îi apreciază pe membrii Guvernului francez pentru că au evitat stigmatizările.

"Trebuie evitate formulele simpliste. Nu intrarea României în Europa e problema. Venirea ţiganilor în Vest e un fenomen anterior anului 2007, producându-se în anii '90. Pe de altă parte, nu confundaţi ţiganii şi românii, amalgamarea nu e deloc apreciată", spune Preda, potrivit Agerpres.

Europarlamentarul menţionează că rata de abandon şcolar în rândul ţiganilor e foarte înaltă - de 20% şi trebuie rezolvată problema actelor de identitate, pentru că mulţi membri ai acestei etnii nu deţin aşa ceva. De asemenea, Preda indică problemele de delincvenţă şi de acces la piaţa muncii, dar care se pun la fel şi în România, şi în Franţa.

"Nu trebuie să credem că un guvern mai puţin bogat, mai neexperimentat poate rezolva problema mai uşor decât unele mai experimentate. Responsabilitatea e împărţită, nu priveşte un singur guvern. Responsabile nu sunt numai guvernele care au o voce mai firavă în Europa", afirmă Preda la întrebarea dacă Executivul român a eşuat în politica de integare a ţiganilor.

×
Subiecte în articol: observator